Финансов експерт обясни как работят личните банкери и защо Мартин Петров изгоря с почти 4 милиона лева

3289
мартин петров банкерка

Миналата седмица нашумя новината за откраднатите спестявания от 3,8 милиона лева на футболиста Мартин Петров и отказа на „УниКредит Булбанк“ да възстанови сумата. „Схемата е измислена и приложена от служителка на банката, която е била „личен банкер” на бившия ни национал. По този случай реших да дам малко светлина в какво се състои работата на този личен банкер и какво да очакваме от него“, коментира в сайта си финансовият експерт Васил Кендов.
Ето какво написа още Кендов:
В някои банки те се наричат също така частни банкери и бяха „измислени” малко преди кризата от 2008 година. Идеята им от самото начало беше маркетингова – да се четка егото на клиента и да се внушава някакво „персонално” отношение към „специален” клиент.
Създадоха се цели отдели, назначиха се предимно младежи и девойки с приятна визия и добра комуникация. Приеха се критерии какви хора трябва да имат лични банкери, но правомощията им бяха оставени на заден план. В повечето случаи критерий беше месечния доход. В различните банки различен, но няма да сгрешим ако кажем, че всеки с чист месечен доход над 4000 BGN попада в тази таргет група.
В интерес на истината личните банкери в чужбина работеха добре. Ползвах веднъж такъв в Лондон и останах очарован. Когато не знаеше нещо и не беше сигурен, ставаше от бюрото и се извиняваше, отиваше да пита някой и се връщаше с писмени инструкции. Беше около 50-годишен. При него се записваше час и имаше малък кабинет. Само в най-големите клонове имаха такива служители. Таргета им беше хора с бизнес.
За пример ще дам NATWEST BANK, където в централата имаше едва един частен банкер, който беше и шеф на останалите частни банкери, но даваше консултации. Говорим за Лондин и онзи мащаб на бизнеса.Ех, Марто, Марто! Зловещ удар по Петров, коварната банкерка Ирина се оказа любовница на футболистаФутболната звезда от близкото минало Мартин Петров, който миналата седмица подаде сигнал, че от банк…Nov 30 2017bgsport.net

Но да се върнем в България. Частни (лични) банкери имат почти всички банки – „Уникредит“, „Пощенска“, ДСК… Дори бързите кредити рекламират някакъв вид „личен финансив консултант” (в рекламата мисля че се казваше Георги), който в работното си време е консултант-продавач, но във вашия случай ще бъде новият Ви финансов гуру.
Какво трябва да знаете за личния банкер
Той е длъжност на заплата + % в банката. Той е млад и симпатичен, минал е доста обучения, но… не разбира реално от нищо конкретно. Ако трябваше да е компетентен и да предлага  „персонални решения”, то това би следвало да бъде – потребителски кредити, бизнес кредити, жилищни и ипотечни кредити, кредитни карти, спестовни депозити, интернет банкиране, пенсионно осигуряване, инвестицонни фондове, застраховане и каквото още можете да се сетите, свързано с предлаганите от банките услуги.
Нека не забравяме все пак, че това са млади хора, а общия случай за всички тези неща в банката има цели отделни дирекции и отделни хора, които разбират само от едно нещо.
При личните банкери има текучество
Както във всяка друга активна търговия, човек се „изхабява”. Ако сте се занимавали с продажби, знаете за какво говоря. Затова се подбират млади „обещаващи” кадри, които имат хъса и желанието да преобърнат света. Сега е модерно да се казва – „да се доказват”. Това обаче е до време. Човек се изморява и сменя работата си.
Това се е случило и с „личната банкерка” на Мартин Петров. Просто е решила да „капитализира” трудовия си стаж с 3.8 млн. лева. За съжаление обаче, това не е единствения подобен случай на кражба на пари от сметки на клиента, извършени от служители на банката. При мен пристигат доста подобни сигнали, но за първи път в медиите се споменава име на банка, в случая – Булбанк. Това се е случвало и с ДСК, и с Алфабанк, и с Пощенска банка, и с Инвестбанк…
Проблемът в този случай е, че сумата е много голяма, а притежателят и известен футболист. Такава сума няма как просто да бъде възстановена от банката, без решение на колективен орган. А това е бавно заради лимитите на одобрение на плащанията на толкова големи суми. Най-вероятно възстановяването ще трябва да получи одобрение от Италия. Виж ако има съдебно решение е друго. Тогава акционерите няма да заподозрят директорите в източване на банката.

Когато си акционер, логиката е следната:
„Значи имаме една бивша служителка, която ще бъде съдена за измама в размер на 3.8 млн. лева. Като Ви знам съдебната система, срещу 500 000 лева ще е невинна и на свобода.
От друга страна ти си изпълнителен директор (говорим за Левон Хампарцумян) и назначаваш и контролираш всичко в банката. Изглежда ми доста подозрително 3.8 млн. лева да напуснат банката без твоето знание и съгласие. Или си ти, или някой който си назначил. 3.8 млн. са достатъчно за да има за всеки по веригата, но в крайна сметка това са моите пари. Искам разследване на случая и становище на прокуратурата, за да съм сигурен, че няма да се повтаря и че не сте замесени. А ако има замесен да е ясно кой е той!”
Гледах напаните на Хърсев и Каролев, които се опитаха да загатнат, че Мартин Петров може да е участвал в кражбата на собствените си пари, но да ви кажа честно, когато става дума за банки, точно на тези двамата им нямам никакво доверие. Единия даже съм го хващал в некомпетентност а не незнание, но така или иначе намесата им беше чист ПР, а медиите с удоволствие го отразиха.

Алтернативата на частния банкер
Когато искате прясна вода, се разхождате до извора. Така е и с банките. Когато искате обслужване, потърсете най-компетентния до който може да имате достъп. ВЪВ ВСИЧКИ БАНКИ ТОВА СА ШЕФОВЕТЕ НА КЛОН. Не че няма и по-компетентни, но Вие нямате достъп до тях. А по-нагоре в банковата ерархия става и разделение на отделите. Всеки е компетентен по своите си продукти. Единствено шефовете на клонове имат поглед над всичко. Имат и правомощията да звъннат където трябва и да получат каквато информация е нужна.
Хубавото е че си имат и план. Месечен план за продажби. Ако го изпълнят, получават бонус. Затова те ще направят всичко за да Ви привлекат за клиент. За съжаление понякога правят малко повечко от всичко. Но тук идваме ние – кредитните консултанти. Най-малко ще Ви кажем кой шеф на банков клон няма да скрие информация от вас или кой е по-компетентен.
Така работят на практика и личните банкери. Когато не знаят нещо звънят някъде и питат. Проблемът е, че те нямат практиката на шефовете на бакови клонове. А и както казах повечето са млади и амбициозни, също с месечен план за продажби. Не е добра комбинация според мен.
От мен успех в банкирането и се пазете. Помнете, че не сте застраховани нито Вие, нито спестяванията Ви в банка. И в сейфовете не е по-безопасно, но за това друг път.Още за кошмара на Мартин Петров: Какво се случва с източените му милиони? БНБ също се задействаБНБ извърша проверка по случая с липсващите милиони от сметки на бившия национал по футбол Мартин Пе…Nov 29 2017bgsport.net

Източник: БЛИЦ

Коментари