ЦСКА и Левски поискаха заедно незабавен Конгрес на БФС

293
ЦСКА Левски Конгрес

Двата гранда на родния футбол и вечни съперници на терена – ЦСКА и Левски, застават рамо до рамо в искането си за спешна промяна в родния футбол, пише Корнер.

„Сини“ и „червени“ са част от подписка, подкрепена от около 160 клуба в страната, която официално е внесена в БФС с конкретно искане за изборен Конгрес на футболния съюз възможно най-скоро. Още по-точно – те предлагат датата 30 април, което е с два месеца преди определената сега (25 юни), на която БФС смята да организира Конгреса.

Но при доста условно поставени рамки от централата, свързани най-вече с противоепидемичната обстановка. Тази дата не бе посочена като официална, а като ориентировъчна – според това дали у нас ситуацията ще позволява провеждане на такъв форум. Подписката настоява за нова дата в края на април.

На този етап двата ни гранда не срещат подкрепа от останалите водещи клубове от Първа лига, но пък имат тази на по-скромни отбори. Не е маловажен факта, че зад това искане все пак стоят отборите, представляващи огромен процент от фенската маса в родния футбол. Няма съмнение кои са двата най-популярни отбора в България.

Левски и ЦСКА дори излязоха с декларации на официалните си сайтове, публикувани почти по едно и също време. Те имат доста различно съдържание, но посланието изглежда сходно.

Тази на Левски е по-конкретна, като в нея ръководстовто на „сините“ директно заявява искането си за незабавен Конгрес.

Клубът също така заявява и подкрепа към Съдийската комисия, подложена на доста медийни атаки в последните дни. Като мотив „сините“ посочват факта, че съставът на тази комисия е избран само преди два месеца от този Изпълком, чийто членове сега негодуват.

С изреченията „Това е нелепо, скандално и противоречи на всички принципи на доброто управление. Настояваме за незабавно организиране и провеждане на общо събрание на Българския футболен съюз и избиране на изцяло ново ръководство, което да постави интересите на футбола на първо място за сметка на личните интереси и амбиции на клубните президенти“, завършва „синята“ декларация.

Тази на ЦСКА е в същия критичен тон, макар там исканията да не са толкова конкретни.

Тя е по-скоро насочена към разразилата се полемика относно избора на съдия за мача между ЦСКА и Локомотив (Пловдив) през уикенда, както и критиките от ръководители на други клубове към рефери в последните дни.

В нея обаче също остава впечалението, че „червените“ подкрепят сегашния шеф на съдиите Костадин Гергинов.

Коментари