Александър Манов: ЦСКА ще постигне големи успехи навръх юбилея. Отново сме факторът, с който се съобразяват всички

697

Живата памет на ЦСКА Александър Манов даде интервю за „Тема спорт”. Основният повод за разговора бе предстоящото честване на 70-годишния юбилей на 5 май. Манов обаче е сдържан по този въпрос: „Ще има страшно много изненади за привържениците, но ще ги оставим в тайна до навечерието на юбилея”.
По тази причина бате Сашо насочва вниманието към първите годишнини след създаването на ЦСКА през 1948-а. Той си спомни куп интересни подробности, но не пропусна да коментира и настоящото състояние на клуба.
– Г-н Манов, ЦСКА е на прага на своята 70-годишнина. Да тръгнем обаче от началото – като жив свидетел на цялата история на клуба какви са спомените ви от неговото основаване? И как беше приет ЦСКА от спортната общественост?
– Началото на ЦСКА на практика беше поставено на 4 май, вторник, 1948 година. В 17:00 часа следобед в Концертната зала на Военния клуб се състоя среща между ръководствата на клубовете Септември и ЦДВ, на която окончателно бе решено сливането им и по този начин на практика беше създаден ЦСКА. На това събитие присъстваха привърженици на Септември, младежи и граждани, както и военни от няколко столични поделения. Залата беше препълнена, а ентусиазмът – незапомнен, като се изнесоха обединителни речи и доклади. Привържениците приеха повече от добре образуването на клуба. На следващия ден – 5 май, в кабинета на началника на Главно политическо управление генерал-майор Боян Българанов се състоя и подписването на обединителния протокол и така двете дружества се сляха под името Септември при ЦДВ. Това, разбира се, не беше добре посрещнато от някои столични ръководители, защото още тогава виждаха заплаха от този нов клуб. Но обединението така или иначе стана факт. Оттам нататък всичко е история. Още в първите месеци след основаването си ЦСКА става републикански шампион, като победи Левски на финала на първенството. Няколко месеца след титлата една група от 10-15 човека от Септември поискаха да бъдат назначени на служба във Военния клуб. Това нямаше как да се изпълни, затова тази група започна подмолна война, включително срещу футболистите. Но не успяха да пробият и в крайна сметка Септември се отдели, а клубът придоби името ЦДНВ.Преди минути. Ръководството на ЦСКА привика Стамен Белчев на спешен разговор, ето какво се случва на „Армията“Треньорът на ЦСКА Стамен Белчев ще се отчете за свършената работа до момента пред ръководството в сл…Feb 6 2018bgsport.net

– Какви възнаграждения получаваха футболистите по време на първия сезон?
– Плащаше се единствено при победа – по 30 лева на човек. За равенство нямаше възнаграждение. Добре познат факт е, че при спечелването на титлата министърът на войната Георги Дамянов награди играчите с по 3 метра плат за костюми. Освен това футболистите получиха по няколко сандъчета с хранителни продукти, които в следвоенно време се разпределяха с купонна система.
– Освен футбол какви други спортове развива ЦСКА от самото начало?
– Общо 7 бяха секциите – футбол, ски, баскетбол, волейбол, лека атлетика, шахмат и бокс. В пика те достигнаха внушителните 36 – в средата на 70-те години.
– А кога за първи път клубът празнува своя годишнина?
– През 1953-а, когато ЦСКА става на 5 години. Всичко започна със среща между играчите и привърженици във Военния клуб. Събитието се проведе в Концертната зала и мога да кажа, че тя се пръскаше по шевовете. Предложението за тези срещи дойде от тогавашния председател на привържениците майор Тодор Попов. Неговата идея беше преди всяко първенство да се провеждат такива сбирки и тя се превърна в практика. Срещите между привърженици и играчи бяха традиция до разтурването на ЦСКА през 1985-а и приемането на името Средец. Първият юбилей пък беше отбелязан през 1958-а с мач между футболистите на отбора. Тогава ЦСКА имаше и втори състав и двете формации се изправиха една срещу друга. По това време отборът пишеше история със своите 9 последователни титли от 1954-та до 1962-ра.

– А как беше отпразнувана 20-годишнината на клуба?
– По нейния повод беше издаден специален вестник „20 години ЦСКА Червено знаме”, който бе в огромен формат. По-възрастните читатели може би си спомнят, че в същия размер бе и вестникът, който се издаваше за Пловдивския панаир. Изданието на ЦСКА бе изключително интересно и ценно, като се състоеше от 32 страници. Вече не помня цената, но голяма част от съдържанието е останало в паметта ми. Автори на вестника бяха редица спортни журналисти. Самият аз бях в редколегията – като шеф на спортния отдел на вестник „Българска армия”. Беше дадена думата на треньори и състезатели на ЦСКА. За мен обаче най-ценната страница бе тази за 20-те спортисти на двайсетилетието. Разбира се, говорим за такива, които бяха част от клуба. Те бяха избрани с допитване сред читателите на вестник „Българска армия”. Имаше специални талони във всеки брой и се изпращаха в редакцията. Интересът беше, меко казано, огромен. В един понеделник при нас пристигнаха 32 000 талона накуп. Победител стана легендата на българското колоездене Ненчо Христов, който през 1957-а печели Пробега на мира и бе сред най-популярните състезатели в цяла Европа. Второ място зае олимпийският вицешампион и световен шампион по борба Петко Сираков (б.а. – баща на Наско Сираков). Третата позиция бе за гимнастичката Мария Гигова. Следваха двама футболисти – четвърти бе Стефан Божков, а пети Иван Колев. Шести се нареди Цвятко Барчовски (баскетбол), седма остана скиорката Кръстана Стоева, осми бе Стефан Калъпчиев (парашутизъм), девети големият ни вратар Георги Найденов, а гимнастикът Велик Капсъзов допълни десетката. Другите предно класирани футболисти бяха Димитър Пенев на 12-а позиция и Димитър Якимов на 13-а. Освен тази класация броят съдържаше и справочник за всички видове спорт, които ЦСКА развиваше – само за 20 години те бяха станали точно 30! Наред с най-популярните имаше и секции по акробатика, алпинизъм, ветроходство, ловна стрелба, самбо, ски скокове…

– На какво се дължеше безпрецедентната и до днес доминация на ЦСКА в първенството – 9-те поредни титли в периода 1954 – 1962 г.?
– В ЦСКА се работеше по чуждестранни изисквания. Основната заслуга за тази доминация бе на отлично подготвения треньор Крум Милев. Той имаше много силни връзки със специалисти най-вече в Унгария и по-конкретно в Хонвед. По онова време този клуб бе едно от страшилищата в Европа. Крум Милев използваше и съветски методи на работа, най-вече по отношение на физическата подготовка. ЦСКА също така играеше и много международни приятелски срещи. Най-често съперници бяха Дукла Прага, Стяуа Букурещ, Легия Варшава… Тези отбори доста пъти са идвали и на подготовка в България, най-вече по Черноморието и в Казанлък. И мачовете с тях помагаха на ЦСКА да си вдига още нивото.
– Коя е най-важната фигура за ЦСКА в тези първи години според вас?
– За мен е Крум Милев. Да, пропускам някои блестящи футболисти. Но Милев е човекът, който наля основите на шампионския отбор на ЦСКА и утвърди този манталитет и идентичност на клуба.
– Пренасяме се в настоящето – какво е мнението ви за развитието на ЦСКА?
– ЦСКА укрепна много под ръководството на Гриша Ганчев и отново стана фактор, с който се съобразяват всички. Аз съм сигурен, че отборът ще ни зарадва с големи успехи навръх 70-ия юбилей. Често разговарям с ръководителите, а също и с треньора Стамен Белчев и виждам как се работи в отбора. Проследих и част от контролите в Испания. Всичко това, което гледаме през есента и в тези приятелски срещи, ни дава основания да вярваме, че ЦСКА ще спечели титлата. А аз се надявам и на купата и Суперкупата. Напълно е възможно.
– В каква степен е готова подготовката за 70-годишнината?
– Вече е в доста напреднала фаза. На този етап искам да запазя повечето от нещата в тайна. Ще има много големи изненади, но нека са неизвестни до последно. Мога да открехна завесата, като кажа, че ще издадем специална пощенска марка. Тя ще е четвъртата такава след тези за 50-годишнината, 60-ата и 65-ата. Ще излезе и книгата „70-те на 70-летието”, която подготвям. Планирам обаче да бъде публикувана две-три седмици след юбилея, за да мога да вкарам и самото му отпразнуване. Прави впечатление, че в подобни годишници на ЦСКА юбилеите не са били описвани. Затова искам да е максимално актуална книгата. Убеден съм, че юбилеят ще е голям празник за привържениците, а ЦСКА ще ни радва много в следващите три месеца.
Виктор ГЕЦОВ
Източник temasport.comАнализ: ЦСКА сам се изправя на ноктиЦСКА допусна само един гол в 5-те си зимни контроли и затвърждава впечатленията, че става все пo-ста…Feb 6 2018bgsport.net

Коментари