ЦСКА ще плаща по нова оценка за „Армията“

496
Спортни имоти Българска армия

Екип от вещи лица прави нова оценка на държавния имот в Борисовата градина в София, където се намира ст. „Българска армия“. След като тя бъде готова, наемателят ЦСКА трябва да внесе паричната ѝ равностойност в капитала на планираното публично-частно дружество, за да бъде завършено учредяването му и да може футболният клуб евентуално да продължи процеса по изграждане на ново съоръжение в най-големия столичен парк.

Това става ясно от отговорите на Министерството на младежта и спорта (ММС), предава Сега. В началото на декември стопанисващото дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД (ССИ), чийто принципал е ММС, и клубът на Гриша Ганчев подписаха меморандум за създаване на въпросната съвместна фирма, в която държавата ще участва с непарична вноска под формата на апорт на имота.

Решението за създаване на смесеното „Спортни имоти Българска армия“ АД беше взето още през октомври 2019 г. от Министерския съвет, оглавяван тогава от Бойко Борисов. През април 2020 г. имотът в Борисовата градина беше оценен на 32 274 900 лв., но сумата не се хареса на ЦСКА и по настояване на клуба беше извършена нова оценка, която само три месеца по-късно – през юли 2020 г., занижи стойността до 23 310 700 лв.

Въпреки това от футболния клуб така и не внесоха въпросната сума и идеята за публично-частното партньорство постепенно сякаш отшумя във времето. След смяната на властта и встъпването в длъжност на новия спортен министър Радостин Василев (първоначално от ИТН, а в края независим) беше официално съобщено, че този модел въобще няма да се прилага, а ще се учредява срочно вещно право на футболния клуб върху имота.

За целта миналия май беше подписан анекс към договора за наем, според който ЦСКА временно няма да плаща дължимата месечна сума от 62 000 лв. без ДДС – до сключване на нотариална сделка, но не по-късно от 1 март 2023 г., след което ще трябва да издължи натрупаните дългове. Това беше потвърдено от ММС, което заявява:

„Наемателят плаща дължимия наем за базата в Панчарево, консумативните разноски и данъците за стадион „Българска армия“. Единствено не се начислява наем за ползването на стадиона за периода 01.05.2022 – 01.03.2023, но това не означава, че тези наеми не се дължат. Дължат се и ще бъдат начислени след тази дата.“

Относно завръщането към идеята за смесено дружество от спортното министерство са категорични, че партньорството ще бъде равноправно:

„Моделът, по който ще бъде формиран капиталът на дружество е обявеният в РМС от 2019 г., а именно равни като стойност вноски – непарична от страна на ССИ и парична от страна на ЦСКА. Паричната вноска на ЦСКА трябва да е равна на непаричната вноска от страна на „Сердика спортни имоти“, като съгласно подписания меморандум ще бъде извършена нова оценка на имота от вещи лица.“

Не е ясно обаче как ще бъде запазен 50-процентният дял на държавата в бъдеще, ако/когато ЦСКА осъществи анонсираната инвестиция в имота. Според представените от самия футболен клуб данни новият стадион трябва да струва около 90 млн. лв. Със сигурност непаричната апортна вноска в капитала на съвместното дружество ще бъде в пъти по-малка.

„Всички инвестиции по реконструирането на стадиона са за сметка на „СКА, като ССИ няма да заплаща нищо и ще остане пълноправен акционер в „Спортни имоти Българска армия“ АД с дял от 50%“, гласи лаконичният отговор от юридическия екип на ММС.

В ПАРЛАМЕНТА

В края на миналата седмица служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева се яви в Народното събрание, за да участва в парламентарния контрол. Пред депутатите тя говори по различни теми, включително тази за ст. „Българска армия“. По думите ѝ двете страни „работят в пълен синхрон“ за започване на процеса по реконструкция и строителство в Борисовата градина.

„За да бъде изпълнено решението на МС, „Сердика спортни имоти“ ЕАД и ПФК ЦСКА подписаха на 6 декември 2022 г. меморандум за създаването на съвместно дружество за строителството на нов стадион на футболния клуб. Със споразумението двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество. Създадени са условия ПФК ЦСКА да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър. Процедурите по оценка на активите отнемат време. Това не е нещо, което може да бъде свършено за няколко часа, но всички заинтересовани страни не са спирали да работят“, заяви Лечева.

НА „АРМИЯТА“

След изказването на министъра в парламента коментар пред медиите даде и адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов. Пред в. „Мач Телеграф“ той заяви:

„Действаме по план за стадиона. Имаме поет ангажимент и се надяваме до края на месеца да можем да входираме документите. Не ми се иска да се обвързвам с някакви срокове за началото на строеж на стадиона, защото си има фази по закон, които трябва да минем и те не зависят нито само от държавата, нито само от нас. Тоест, комплексни неща, които изискват одобрение на главен архитект и там тези срокове няма как да ги предвидим. От наша страна, каквото сме поели като ангажимент, ще го изпълним. Честно казано се надявам да няма уловки. Проектът, който изготвяме, отговаря на абсолютно всички изисквания. Да се надяваме, че някакви уловки няма да се появяват в този процес.“

Коментари