Светлият лъч на „Армията”

504
Валентин Антов

19-годишният талант на ЦСКА Валентин Антов заслужено бе избран за Играч на мача във вечното дерби. Заради проблемите с контузени състезатели в ядрото на ариергарда той действаше като централен защитник, а не в средата на терена, където бе налаган от началото на сезона. Силното му представяне отвори сериозна дискусия относно позицията, на която трябва да бъде използван оттук нататък.

Спортният директор на клуба Кристиано Джарета, бившият шеф на школата Стефан Яръмов и екснаставникът на Вальо в ЦСКА Стефан Генов споделиха пред „Тема спорт“ своите впечатления за Антов и посочиха коя позиция виждат като по-подходяща за неговите качества.

„Антов направи най-добрия си мач, откакто съм в ЦСКА – заяви назначеният през февруари 2019 г. Джарета. – Той беше много концентриран и не мисля, че изобщо допусна грешка. Винаги действаше чисто и във всяка ситуация взимаше правилното решение. Той изигра наистина силен двубой. Много сме доволни от него. Вальо е добро момче, но не бива да забравя, че такова представяне трябва да е традиция, а не фойерверк. Нужно е постоянство”, допълни Джарета.

По отношение на това коя позиция е по-подходяща за Вальо, италианецът заяви: „Не виждам причина някоя от двете позиции да е приоритетна. Това е голяма стойност за него – да играе еднакво добре в две зони. Оттам вече е изцяло избор на треньорите къде да го пуснат. Той направи силни мачове и в защита, и в средата на терена, така че може да му се има доверие”, заяви още Джарета.

Стефан Яръмов пък коментира: „Смятам, че за Вальо е по-добре да играе като бранител, качествата му пасват повече на тази позиция. Той има заставане, интелект, а и в школата е играл основно като централен защитник“.

Стефан Генов пък е в щаба на ЦСКА със старши треньор Стамен Белчев, когато Валентин Антов прави първите си стъпки в елита през пролетта на 2018 г. Генов заяви: „Първо мислехме да използваме Антов като защитник, тъй като и в школата е бил използван почти изцяло там. В крайна сметка се случи така, че заигра като халф при мъжете. Аз обаче смятам, че най-много му подхожда място в центъра на защитата. Притежава необходимите качества. Чете играта, взима правилните решения, има страхотен интелект. Добър е с глава и като позициониране. Може и да му липсва малко бързина, но е способен да компенсира със заставане. Вече натрупа и опит. Той изпълнява абсолютно прецизно всяко указание, което му се даде, без значение в коя зона играе. Смятам, че в негово лице ЦСКА има голям талант и футболист с потенциала да се изяви в сериозно европейско първенство. Такива младежи като него са рядкост в България. Браво на Крушчич, че му гласува пълно доверие“.

Антов имаше периоди в ЦСКА като титуляр и в центъра на отбраната, и в халфовата линия. През есента на 2018 г. той бе налаган като полузащитник от Нестор Ел Маестро, където направи силен мач срещу Лудогорец през декември. След назначението на Любо Пенев в началото на 2019-а обаче Антов бе върнат като централен защитник. Той бе стабилен в поредица от мачове, преди да дойде реваншът с Ботев Пд за купата на „Армията” (3:3). Впоследствие Люпко Петрович рядко разчиташе на Антов, но откакто Милош Крушчич пое тима, младокът не излиза от състава. През есента Вальо беше използван като халф и ще е интересно да се проследи къде ще бъде позициониран в предстоящите мачове. Вярно е, че за централен бранител му липсва бързина, което не личи толкова, когато е в средата на терена. Но пък всички останали качества за защитник ги има. В тази връзка предстоят сериозни дискусии и анализи къде приоритетно трябва да бъде налаган, така че да е по-полезно за развитието му.

Коментари