Веселин Яневски: ЦСКА има сили за титлата, България ще се справи с Кипър и Норвегия

1636

През миналия месец, ЦСКА осъществи много силен трансфер, след като изпрати един от дългогодишните си треньори в Обединените арабски емирства. Става въпрос за Веселин Яневски, който близо 20 години се грижеше за подготовката на вратарите в ДЮШ на „червените“. Специалистът подписа с местния Коркафан, където пък ще работи с Миодраг Йешич, като двамата вече имат съвместен период на „Армията“ през 2005 година.
„Топспорт“ се свърза с г-н Яневски, който разказа пред медията ни как се чувства в ОАЕ, какви са целите, поставени пред отбора и школата на клуба, като сподели и мнението си за най-важните теми около българския футбол и националния отбор на България към момента.

– Вече почти месец сте в ОАЕ. Как се чувствате там?
– Чувствам се много добре. Мисля, че вече успях да се климатизирам. С тази задача много ми помогнаха г-н Йешич и Бора Радука, както и колегите ми, с които работя тук. Повечето са от Сърбия, Тунис, Мароко, Египет… Все още обаче не мога да свикна напълно с високите градуси. Ето, днес беше 35 градуса, но пък има и добра страна. Работата върви леко и се чувстваш като турист. В Коркафан е местната Копа Кабана и това прави града доста атрактивен за чужденците.
– Явно не е толкова трудно за един български треньор да се интегрира в Обединените арабски емирства?
– За мен поне беше лесно, защото хората тук наблюдават начина ти на работа, а не съдят какъв си по името ти и по това с кого имаш роднинска връзка или си приятел. България е позната на местните най-вече заради изявите на терена на Стоичков, Любо Пенев, Емил Костадинов и ЦСКА, разбира се, което много ме радва.

– Местното първенство все още не е започнало, но отборът преди няколко месеца назначи Миодраг Йешич за старши треньор, а с него пък имате съвместен период в ЦСКА през 2005 година… Какви са целите през настоящата кампания (бел. ред. – през миналия сезон тимът завършва на петата позиция)?
– Тук Миодраг Йешич е изключително уважаван човек и всички хора в клуба работим по неговата визия и разбирания за футбола. Желанието ни е да се атакува Първа лига, а в академията да се създават футболисти, които да играят в мъжкия отбор. Именно заради това се влагат пари в школата и в момента се строят два допълнителни терена с естествена трева.
– Откривате ли съществени прилики и разлики при българските вратари и тези, които тренирате там, независимо от крехката им възраст?
– Определено има разлика. Нашите са по-подготвени технически, докато тези тук наблягат на физиката и силовата подготовка.

– Предполагам, че независимо, че сте толкова далеч от България, продължавате да следите какво се случва с родното ни първенство и най-вече с ЦСКА. През последните дни много се обсъжда представянето на Витаутас Черниаускас, който си отбеляза доста злощастен автогол във важното дерби с Левски. Смятате ли, че е време Нестор ел Маестро да заложи на Данте Стипица?
– Разбира се, че следя всичко, което се случва в първенството ни и най-вече в ЦСКА, както споменахте. Черниаускас стартира с няколко добри мача, но след това се представи незадоволително. Когато обаче играеш за този клуб, всичко се гледа под лупа, което е напълно нормално. Моето мнение е, че ако треньорският щаб прецени, че формата му не е достатъчна добра, нека дадат шанс на Стипица, за да може и той да покаже качествата си и да се докаже в ЦСКА, а и защо е избрал точно този отбор.
– Въпреки грешките на Черниаускас обаче, ЦСКА продължава да е отборът с най-малко допуснати голове в Първа лига (бел. ред. – четири). Мислите ли, че това би оказало някакво влияние в борбата за титлата с напредването на сезона?
– Факт е, че отборът допуска малко голове, което разбира се е много хубаво. Шампионът обаче се решава по точките и не вярвам, че попаденията ще окажат някакво влияние, освен в самите мачове. Добре е да се обърне внимание колко голове отбелязват нашите футболисти и колко точно ситуации създават. Сигурен съм, че никой в ЦСКА няма да се примири с втората позиция и ще се борят до последно, затова мятам, че имаме силите да се преборим за първото място.Лудогорец, Левски или ЦСКА: Шампионският вятър на промяната задуха, но накъде?„Панта рей – всичко тече, всичко се променя“. Започваме с тази древногръцка сентенция, която е валид…Oct 10 2018bgsport.net

– Да разбирам, че сте на мнение, че седемгодишната хегемония на Лудогорец най-накрая може да бъде прекъсната?
– Никой не може да отрече на Лудогорец нещата, които успяха да постигнат. Смятам обаче, че тази година ще имаме нов шампион и ще се радвам, ако това е ЦСКА. Такъв развой на събитията няма да е добре само за самия клуб и отбора, а и за футбола ни като цяло.
– Ще Ви прехвърля и към националния ни отбор, на който предстоят още две срещи от Лигата на нациите през този месец – срещу Кипър и Норвегия. Мислите ли, че ще успеем да продължим успешната си серия (бел. ред. – България има две победи до този момент – над Словения и Норвегия)?
– Смело мога да заявя, че националният ни отбор върви по възходяща линия към този момент. Не мисля, че ще срещнем някакви трудности и в двете срещи. Вярвам, че ще излезем като победители. За всички е видимо, че се гради нов колектив, дават се шансове на нови играчи, които не разочароват с представянето си, а и това е идеален момент да грабнат вниманието на някой клуб в чужбина.
– Споменахте, че се гради нов отбор. В разширения състав попадна 42-годишният Георги Петков, който не е играл с националната фланелка от 10 години. Смятате ли, че това решение е правилно? Той е ключова фигура в отбора на Славия…
– Георги Петков отдавна е показал своите качества и за момента смятам, че може да е в помощ на „лъвовете“. Той обаче няма как да реши проблеми на вратарския пост в националния ни отбор. Моето мнение е, че разполагаме с момчета на този пост, които имат качества и играят в чужбина, и заслужават да им бъде обърнато внимание. Става въпрос за Димитър Евтимов, който играе за Бъртън Албиън и Димитър Митов – Кембридж Юнайтед. Могат да бъдат споменати още Даниел Наумов (Верея), Слави Петров (ЦСКА) и Димитър Шейтанов (Левски). Трябва да се следи тяхното развитие и да се подпомага.

– Казахте, че имаме проблеми на вратарския пост. В момента Пламен Илиев е титуляр под рамката, а тройката се допълва от Благой Макенджиев. Това ли са най-добрите български стражи към този момент?
– Лично за мен, Пламен Илиев и Благой Макенджиев са равностойна двойка вратари и те се справят с проблема, който имаме под рамката, поне за момента.
– Приемате ли за прогрес налагането на чуждестранни вратари в България и това как се отразява на нивото на игра на националния ни отбор в последните години?
– Разбира се, че предпочитам в отборите да играят само български вратари, но за съжаление виждате, че във водещите ни тимове това не се случва. Няма как това да не играе негативна роля и при правенето на селекцията за националния отбор. Важно е да отбележа в случая, че един вратар трябва да бъде „произведен“ в школата на самия клуб, а след това вече да се налага в първия отбор. Това обаче е дълъг и и труден процес, а понякога и без нужните финанси и условия, това допълнително затруднява процеса за изграждане на таланти.Радост в ЦСКА: Футболистите изключително доволни от решение на Ел МаестроТреньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро ще събере днес малка част от състава си за тренировки. Известно …Oct 10 2018bgsport.net

Коментари