С вяра и надежда – в ЦСКА! А най-силна си остава любовта…

326
Вечерта на ЦСКА

Вечерта на ЦСКА в Европа вчера наистина не може да се опише с думи. Трябва да се изживее, да се почувства. Европейските вечери са най-специални, когато става въпрос именно за ЦСКА. За отбора който десетилетия наред прославяше България зад граница. И го направи отново. Евробоецът пак е тук! И този път може да се задържи за дълго на най-бляскавата футболна сцена – тази на Стария континент.

17 септември. Щастлива дата за „армейците“. До момента те нямаха загуба в евротурнирите на този ден. И продължават да нямат. На същата дата, преди 40 години, ЦСКА победи тогавашния действащ европейски шампион Нотингам с 1:0 в София. Вчера, в деня на София, „червеният“ лъв се завърна с мощен рев в бърлогата си – там, където разкъсваше Нотингам и други първенци, където подчиняваше колоси, където впечатляваше всички. ЦСКА отстрани кошмара на Левски и Литекс – БАТЕ, и подари на феновете си вечер, която не се забравя. Която не се определя, не се описва. Която се чувства – със сърце, с всеки сантиметър настръхнала кожа по тялото, с душа, с всички сетива. И заради това винаги ще има ЦСКА. Защото ги има тези фенове, които правят така, че любимците им да се чувстват домакини дори пред празни трибуни (!!!). Защото бяха там – хиляди, на метри от „Армията“. Те вярваха и се надяваха. Отдавна не е имало такава еуфория, още от ранни зори на този прекрасен „червен“ 17 септември. Да! Най-силна си остава любовта. Тази, която показват феновете на 31-кратните шампиони не може да се побере в цялата Вселена.

В този мач важен беше резултатът. Аз видях момчета, които се раздадоха максимално. Момчета като големите герои Бусато и Соу. Те изтърпяха много критики. Сега ще ги хвалят. Може би до следващия им слаб мач. ЦСКА има добър отбор и треньор. И постигна нещо значимо. Колкото и да ни обясняват как това не бил онзи БАТЕ от последните 20 години, как двамата им основни футболисти не играли в мача, как Бусато спасил дузпата, защото футболистът на съперника бил слабо… Наслушахме се на подобни неща. Каквото и да говорят някои – ЦСКА си е ЦСКА! И се завърна в Европа със залп, със заря, с победен марш, започнал от Бусато, продължил през Соу и завършил с Кери. Няма адреналин, доближаващ се до този в последните секунди на срещата с БАТЕ. Да видиш как вратата е празна, двама „армейци“ спринтират така, сякаш е началото на мача, а не добавеното му време, да знаеш, че голът е сигурен на 1000%. И просто да чакаш топката да се оплете в мрежата. За да извикаш с цяло гърло. А от плещите ти да падне целият товар на света, трупал се в последните години на разочарования и провали.

Всички, които обичат ЦСКА, получиха ценен спомен. Скоро няма да се изтрие от умовете им. Не знам колко от тях са заспали снощи. И други не са спали. В това вече съм сигурен. От яд, от злоба и ненавист. Че ЦСКА го направи, че успя! Едните са ясни. Те са морални. И знаят добре какво е да отпаднеш точно от БАТЕ. ЦСКА трябваше да играе и отстрани отбора от Беларус още през 2008-а година. Тогава ЦСКА стана шампион с 16 точки пред Левски и по категоричен начин доказа, че е номер едно във футбола ни. Но друг се пробва срещу БАТЕ. По служебен път. Пробва се, но не се получи. Сега от феновете на този отбор може да очакваме ново цунами от слюнка, гарнирано с тиради за тирета, АД-та и други морално-автентични соарета. Ще изчакаме да видим техния път, време има. Или пък няма?

Другите, те са още по-морални. Честни. И те са поели своя път. ЦСКА също го пое – обратно в Европа и с пробив там. До плейоф или групи, скоро ще разберем. Разликата е, че ЦСКА не върви пътя си сам. Нали знаете, като в химна на Ливърпул. ЦСКА винаги ще го има. Винаги ще има слънце, дори след най-черния мрак. Защото ЦСКА има фенове, които вярват и се надяват. Но най-силно обичат! Така беше преди, така е сега, така ще е завинаги…

Момчета и момичета, мъже и жени, деца – насладете се на мига! И се гответе. Защото има още европейски нощи!

Ангел Домусчиев, Топспорт

Коментари