Всичко е пред ЦСКА

827
Всичко е пред ЦСКА

Четири мача в София, нито една загуба, три сухи мрежи. Това е само статистика. Но тя носи вяра, че ЦСКА е тръгнал убедително по нов и правилен път. С поредното си послание чрез Фейсбук Христо Стоичков е много прав – всичко е пред ЦСКА! Главите да са горе! Има мачове, които трябва да се спечелят.

Място за паника на „Българска армия“ след 0:0 срещу „Бодо Глимт“ няма. Напротив – ЦСКА излезе в гладиаторска битка срещу коравия норвежки шампион, който играе в първенство пролет/есен, лидер е и е в оптималната част от сезона си. Отборът на Стойчо Младенов направи показно в първия половин час, когато накара огромните викинги да се защитават глухо. Безспорният факт е, че физическата подготовка на ЦСКА беше объркана, мачовете са през три дни и реално силите на отбора няма как да издържат срещу толкова мощни съперници. Въпреки това „Бодо Глимт“ вкара в добавеното време гол, който абсолютно правилно беше отменен заради нарушение в атака. Разбираема е яростта на норвежкия треньор – в скандинавските първенства подобни „схватки“ вероятно минават като постоянна част от пейзажа.

Паритетът в дуела на „Васил Левски“ беше пълен – по едно чисто голово положение. Естествено, от „червена“ гледна точка ударът с глава на Джорди Кайседо просто трябваше да влезе в 86-ата минута и всичко да приключи. Резултатът обаче е справедлив. Сега ЦСКА има мач с „Царско село“, който от позицията на гранда е в графата „задължителна победа“ и после второ прекъсване за националния отбор, нов лагер в Банско, подобряване на подготовката и старт на сметките.

Пред ЦСКА има 12 точки за разиграване. Ако погледнем с „розовите очила“, то всички са възможни. Идват два мача със „Зоря“. Шанс за реванш за отпадането преди две години. Украинците загубиха, допускайки по 3 гола от „Бодо Глимт“ и „Рома“. Явно не са плашеща сила. Ако ЦСКА не победи поне в София, то тогава става почти абсурдно да се говори за второ място. Дуелът обаче идва при заредени батерии и поводи за оптимизъм има. След здравата битка срещу „Бодо Глимт“ в София, вероятно такава ще е и край Полярния кръг. В края на ноември първенството на Норвегия ще е на финалната права, съперникът на ЦСКА ще се бори със сигурност за титлата. Освен това може да се очаква „Бодо Глимт“ да загуби два пъти от „Рома“, преди да приеме „червените“.

Финалът за ЦСКА ще е у дома срещу „Рома“. Преди година „вълците“ дойдоха доста незаинтересовани от този двубой и загубиха с 1:3. Много вероятно е филмът да се повтори. А ако ЦСКА е успял да откаже „Зоря“ от мечти за класиране напред, то за украинците последният мач срещу „Бодо Глимт“ ще е за едната чест.

Има много мачове, каза Стоичков. Наистина са много. И всичко е в ръцете на ЦСКА. За любителите статистици – „червените“ все още не са допуснали гол в четири двубоя срещу норвежци в историята си – „Молде“ (0:0 и 2:0), „Викинг“ (2:0) и сега „Бодо Глимт“. А това е за уважение.

Боян Бойчев, Труд

Коментари