Ганчев напуска „Армията“ заради една фенска декларация? Не звучи убедително

1596
Гриша Ганчев

„Ганчев напуска „Армията“ заради една фенска декларация? Не звучи убедително“ е коментар на Динко Гоцев в Корнер. Публикуваме го без намеса.

Дали Гриша Ганчев ще си тръгне от ЦСКА вероятно ще разберем до часове, но някак отникъде създалата се ситуация около стадион „Българска армия“ е по-скоро гротеска, отколкото драма. В понеделник вечерта собственикът на клуба декларира чрез една конкретна медия, а не на официалния сайт на ЦСКА, че напуска, оттегля се, прекратява дейност.

Точната формулировка едва ли е най-важна.

Защо? Часове по-рано една от фенските групи на „червените“ разпространи чрез Фейсбук декларация, в която критикува начина на управление на ЦСКА и по-точно – продаването на водещите футболисти Валентин Антов и Али Соу, в последния момент преди старта на пролетния полусезон. „Политиката на клуба умишлено ли е от типа „бит пазар“ или просто някак си винаги така се получава всяка зима и лято?“, е едно от изреченията в написаното.

И това е накарало Ганчев да се оттегли? Една декларация?

На няколко нива това звучи… Малко несериозно.

Първо – това е мнение на фенове, а като такива те има право на своето мнение. Дали ще го изразят на стадиона, дали в социалните мрежи – никой не може да им отнеме думата, когато става дума за любимия им отбор.

Второ – никое ръководство не е длъжно да се съобразява, трогва или докача, а най-вече – да се обижда дълбоко и да абдикира, затова че някаква част от феновете не одобряват неговата политика. Това е на ръба на абсурда. Ако беше обратното, четирите най-популярни клуба у нас – два от София и два от Пловдив, трябваше да сменят ръководства на около 2-3 месеца, защото недоволни сред многобройните им фенове винаги ще има.

Нещата стават още по-странни, когато разгледаме фактите. Ганчев съвсем наскоро (на 3 февруари) отиде на стадиона да гледа контролен мач на ЦСКА с Ботев (Вр), за да види с очите си как изглежда отборът му. И новите попълнения включително – хора, взети с немалки заплати, търсени от скаутите на клуба, селектирани. Това не звучи като някой, който не се интересува вече от тима си, нали?

Клубът е доста активен цял сезон, смени треньор, привлича играчи, продава… Влезе в групите на Лига Европа и би Рома, взе цели пет точки. Това реално е най-успешният сезон на Ганчев като ръководител на ЦСКА от завръщането на клуба в елита.

Преди два дни Али Соу беше продаден на руския Ростов за огромната сума от 4 милиона евро, седмица по-рано за Антов от Болоня бяха взети 500 000 евро сега и вероятно ще има продажба за милиони през лятото. Към още играчи на „червените“ има съвсем конкретен интерес, те също открито търсят нови играчи на поне два поста… И това са информации от последните дни.

Изобщо – в ЦСКА нещата си вървят като бизнес модел, като футболно развитие, както във всеки един клуб. Ганчев влезе в конфронтация с Локомотив (Пд) и Христо Крушарски, като привлече треньора на този отбор Бруно Акрапович, и то само преди 4 месеца. Всичко това говори за амбиция и стремеж да се гради нещо, да се постигне нещо.

И изведнъж една декларация на определена група фенове кара собственик на клуб с такива амбиции да се оттегли?

Звучи странно…

Ако наистина е така, Гриша Ганчев не е лошо да обясни как такова решение кореспондира с мащабите на човек, който върти футболен бизнес за милиони (продал е играчи за поне 40 милиона лева за пет години) и преследва титли и купи, а отборът му играе в групите на Лига Европа. Как се оттегляш заради една позиция на група фенове, която те са напълно в правата си да имат? Никой не може да съди привърженик на един отбор, че има мнение по случващото се в него и с него. И от друга страна – никой не може да накара ръководителите на клуба да се съобразяват или трогват от това мнение. Да не говорим – да го оставят да влияе на действията им.

Представете си при всички критики към фамилия Глейзър, която върти милиардния бизнес Манчестър Юнайтед, те досега как не са си тръгнали? А срещу тях имаше и атаки на трибуните, и протести с транспаранти, и какви ли не бойкоти за вече повече от десетилетие.

Да, ние не сме в Англия. Но дори за българските футболни страсти, случващото се от понеделник вечер насам на „Армията“ изглежда направо необяснимо.

И не е лошо този път да не слушаме тази или онази медия, която „знае от първо лице“, а да чуем самия собственик. И без това за пет години в ЦСКА, той е говорил публично с лицето и гласа си, кажи-речи два пъти.

Липсата на информация поражда дезинформации, спекулации и съмнения. И вече има такива, разбира се – все пак сме в България. Говори се за политика, за „външни фактори“, „принуда“ и какво ли още не. Само се налива вода в мелницата на медиите с гръмки заглавия, но в повечето случаи това са изстрели в тъмното или откровено налучкване.

За да няма такива, нека Ганчев обясни как седят нещата. И нека от него чуем, че е вярно и заради една декларация на фенове напуска клуб, около който се вълнуват стотици хиляди хора, и в който върви футболен бизнес с много нули.

За да си направим изводите доколко сериозно да разглеждаме неговите намерения и амбиции на човек, който е във футбола вече близо 25 години.

Коментари