Георги Атанасов: Оценката за селекцията на ЦСКА е противоречива, пропуснатите точки ще тежат до края

981
атанасов цска

Първата пауза в шампионата заради евроквалификациите е добра възможност за равносметка. ЦСКА е четвърти на 5 точки от лидера Лудогорец. За битката в шампионата, края на селекцията и бъдещето на Люпко Петрович водещият журналист и анализатор Георги Атанасов отговори пред „Тема спорт“ на следните въпроси:

1. Как оценявате лятната селекция на ЦСКА?
2. Считате ли Люпко Петрович за дългосрочно решение на треньорския пост в ЦСКА.
3. Какво очаквате от предстоящото в събота гостуване на Ботев Пловдив?
4. Къде виждате ЦСКА в края на сезона?

1. Селекцията като цяло това лято бе доста активна като количество. Почти всички отбори от елита се подсилиха с по няколко нови имена. При ЦСКА и Левски става дума за близо по десетина попълнения. У нас селекцията до голяма степен напомня за лотария, тъй като ограничените финансови възможности на повечето от клубовете и изоставането на нашия вътрешен пазар от европейските и световни тенденции налагат рестриктивен подход и стремеж за трансферен удар, идващ като манна небесна. По някой път се получава с попадения като Каранга и Дембеле, но като цяло процесът е твърде сложен и рисков. Конкретно за ЦСКА, нормално е, след като стартът на сезона бе колеблив и оценката за селекцията да е противоречива. От една страна, бяха привлечени играчи с добри визитки като британците Кери и Уот и една от най-големите надежди в руския футбол преди години Денис Давидов, както и италианецът Фабрини. Последният обаче си тръгна скоропостижно. Интересно е да се подчертае, че като най-солидно попадение изглежда испанецът Албентоса, който още в първия си мач при драматичното гостуване на Осиек показа професионализъм и характер. Така той си завоюва титулярното място. Играчи като Отабор и Maзику са все още загадка. А Петър Занев е добре известен на публиката и е с доказана стойност.

2. Един 72-годишен наставник не може да бъде дългосрочно решение поради елементарни демографски и човешки причини. Без значение дали е Люпко Петрович или Рой Ходжсън, Мирча Луческу или Клаудио Раниери. В същото време понятието срочност във футбола е много относително. Валидността на всеки наставник се определя от успехите. Виждаме, че през последните десетилетия дългосрочни бяха само двама корифеи – сър Алекс Фергюсън и професор Арсен Венгер. По техният път е тръгнал Диего Симеоне в Атлетико Мадрид. Дори институция като Жозе Моуриньо се оказа не особено дългосрочна, а направо краткосрочна при завръщането му в Челси и неуспешният престой на „Олд Трафорд“. Затова не бива да се спекулира със срокове – години и месеци.

3. Срещу Ботев ще е поредният тежък мач за 31-кратните шампиони. По стар обичай всеки български отбор се хвърля на живот и смърт срещу най-авторитетната марка. Да се докаже, да спечели актив пред своята публика, като и този път срещата в Коматево няма да направи изключение. Срещу ЦСКА всеки иска да спечели авторитет и вероятно не само точков дивидент.

4. Очаквам ЦСКА да бъде в челната тройка. Впрочем съставът й е ясен предварително с двата исторически гранда и абонирания шампион от последните 8 години. Изоставане от 4-5 точки не е нищо спрямо европейската практика, но у нас нещата са по-различни. За разлика от „белите държави“ тук не всичко се решава на терена и много често сюжетът има втори план зад кулисите. У нас е немислимо да се навакса изоставане от 9 точки, както се случи с Байерн през миналия сезон в Германия. Но в Бундеслигата всички разпиляват точки по трасета. Ето защо пропуснатите и неспечелени нелепо точки от ЦСКА в началото на сезона, които бяха в графата задължителни, вероятно ще тежат до края. Но да се надяваме, че все някога и у нас ще дойде полъхът на сериозния европейски футбол.

Коментари