Георги Атанасов погреба алкохолизираното БФС: Позор, пародия, порнография!

1151
Георги Атанасов

Популярният журналист Георги Атанасов даде интервю за Топспорт, в което говори по актуалните теми, свързани с последния Изпълком на БФС.

– Г-н Атанасов, мнението Ви за случилото се вчера в Бояна и завръщането на Борислав Михайлов като президент на БФС?
– Видяхме поредната седянка на фирма „Боби и КО“ – позор, пародия, порнография! Наистина няма такава държава, няма такъв футболен съюз! Да си оттеглиш оставката след толкова дълго време. Все едно някой рефер да реши да доиграе даден мач след година и половина пауза. Чухме Михайлов и видяхме подизпълнителите му как ръкопляскат и се хилят мазно. България е номер едно в Европа по бедност и на последно място по грамотност. От сряда насам отново сме в страната на абсурда, отново сме в Абсурдистан! Пренесохме се там от Боянските ливади. Преди това пък Кучевците сътвориха поредния си шедьовър за „Гинес“ – Дисциплинарната комисия реши, че терористичния акт срещу полицаите на пистата, с бомби и железа на качулките струва 1000 лева. В същото време 1000 лева е и глобата за някакви нецензурни скандирания от страна на Сектор „Г“. Това вече минава всякакви граници!

– Димитър Бербатов ли е Вашият фаворит за нов президент на БФС?
– Аз съм за всяка промяна, която ще бутне порочния модел „Боби и КО“ от управлението на футбола ни. Чухме как неговите кукли на конци говорят, че 350 клуба го подкрепят. Подкрепят бившия, нов, възроден по Великден президент. Обясняват ни за единодушието на марионетките в Изпълкома. А какво да кажем за решението да бъде променен форматът на първенството? Това го отдавам на пореден жест към кметове и управници на клубове, на подготовка за изборите. За всеки по нещо – системата работи безотказно. И да може не 10 години поред, а още и още шампион по всякакъв начин да става проектът от Разград. Къде със скандални съдийски свирки, с Кабаковци, Йордановци и Чинковци, къде с приятелско отношение от други отбори. Резултатът от това ръководство на БФС и от този „хегемон“ е ясен – националният отбор затъва и вече сме на нивото на Гибралтар и Сан Марино. Ще стигнем още по-надолу, не се съмнявайте в това. Вече гледаме със завист към съседите от Северна Македония и към Косово за успехите им.

– Защо Михайлов обяви, че се завръща точно в този момент?
– Причините са три. Първата е, че той явно иска да се възползва от управленския вакуум в държавата. Прави го сега, защото скоро минаха парламентарните избори и се очакват нови такива. Той беше прокуден, но сега се възползва от мътната вода на политическия хаос. Втората причина е, че иска да хване златната рибка, която в случая е златен кит. Покрай пандемията и случващото се във футбола в световен мащаб, от УЕФА ще търсят подкрепа от всяка федерация в борбата срещу Суперлигата, която не е умряла. Ще има и помощи, които ще са близо 30 милиона – за програми, детски футбол, женски футбол и какво ли още не. Очакват се огромни постъпления в Бояна под различна форма, очаква се златен дъжд. Голяма хапка за Боби, която той не може да пропусне. Третата причина е обявената от Димитър Бербатов новина, че ще се кандидатира за президент на БФС. Това много разтревожи Михайлов. И извадиха новия-стар коз. Играят си играта, която е ясна на всички. Играта на трите П-та. А именно – позор, порнография, пародия.

– Правилно ли е водещите ни клубове да имат един глас на изборите за президент, колкото имат и отборите от регионалните дивизии?
– Разбира се, че не е правилно! Тези правила заради това са ги измислили. За да може Горно Нанадолнище и подобни да издигат Михайлов за президент. Това е номерът на китайката, завещан от покойния Иван Вуцов, лека му пръст. Това е маргинализиране на гласовете. Така отборите Макак и Скала имат толкова гласове, колкото ЦСКА, Левски и останалите исторически за футбола ни клубове. Подизпълнители и кукли на конци се продават за 5 топки и 3 анцуга. Някои дори за една вечеря. Ако са 550 клуба, 450 от тях са „мъртви души“, които ги има в списъците и вдигат ръка под строй по време на изборите за президент. По този начин и с изпитаната схема, „Боби и КО“ ще бъдат преизбирани винаги. Явно тези хора са вечни.

– Колегата от вестник „Тима Спорт“ Желю Станков призова ЦСКА и Левски да напуснат на момента първенството след случилото се вчера. И да ги последват други клубове. Споделяте ли това мнение?
– Да напусне Боби, не ЦСКА и Левски! Тези отбори, пловдивските, Славия и много други имат място във футбола. Аман от разни проекти и проектчета! Заради такива проекти сме несретниците на Европа във футболно отношение. Рано или късно ще бъде одобрено на Европейско първенство да се класират 48 отбора от 55 члена на УЕФА. И тогава няма да се класираме. Докараха футбола ни до просешка тояга. А те не пускат кокала, колят и бесят. Казах три причини за реакцията на Борислав Михайлов. Но има още една. Тя е да продължи монопола на проекта от Делиормана. Вече изпълниха мечтата на един човек да задмине великия ЦДНА по поредни титли. Сега новата цел е да минат и БАТЕ (Борисов) с 13, а след това какво? Може би остава само Северна Корея. Това е целта. Единственото, което може да се направи, това е обществен и мощен протест от страна на всички футболни фенове срещу безобразията на „Боби и КО“, срещу убийството на футбола ни. Да бъде разобличен порочния модел, целящ облагодетелстване на проекта. Крайно време е футболът да поеме глътка въздух. Лудогорец е четвъртата причина за завръщането на Михайлов. Трябва да има мощна ответна реакция. Определят ни за луди, единици от спортните журналисти сме болни мозъци за някои, защото казваме истината. Надсмиват ни се нагло… Защото знаят, че са безнаказани, че им се плаща и, че могат спокойно да продължават да си поръчват от същото. Всичко им се разминава. И сега говорят за някакъв рестарт. Рестартът е на корупцията и лъжата!

– Да поговорим и за ЦСКА. Ще бъде ли успешен сезонът, ако отборът спечели Купата на България?
– Две са причините нещата при „червените“ да вървят. Ходовете на ръководството на 31-кратните шампиони от началото на тази година са много добри. Първата причина е отличната зимна селекция. Виждаме колко добри футболисти са Жорди Кайседо, Мено Кох, Феде Варела и Бисмарк дори. Те заместиха по категоричен начин Соу, Антов и Санкаре. За мен Кайседо е по-релевантен нападател от Али Соу и по-добър голмайстор. Виждаме и, че Варела дава повече от Санкаре, който имаше първоначален проблясък в Панатинайкос и след това не чухме нищо за него месец, месец и половина. Не знам контузен ли е бил или пак се е разсърдил. Кох пък не е по-слаб от Вальо Антов. Така че селекцията е много добра и даде бърз резултат. Другата причина е правилният ход с връщането на Любослав Пенев за треньор, колкото и да уважавам Бруно Акрапович. Просто ЦСКА явно е висок праг за него, както е бил и за много други преди него. Промяната се вида и по време на мача в Разград, и във Вечното дерби. ЦСКА отново игра атакуващ футбол и търсеше голове. Това е философията на отбора, винаги е била такава. Друг е въпросът, че не винаги се бележат много голове, но ЦСКА трябва да атакува. Промени се цялостната атмосфера в отбора. Към момента Любо е точният човек за ЦСКА. Черта на сезона наистина ще трябва да сложим след финала за Купата на България. Би трябвало „червените“ да спечелят срещу Арда с класа. А през лятото ще си говорим нещата, които и през миналото. В следващия сезон ЦСКА трябва да печели точките срещу по-непретенциозните отбори, за да има поне малко шанс след това в битката за титлата и дербитата с Лудогорец. Защо да има малко шанс ли? Защото на всички е ясно, че да дойде сборен отбор на Реал, Барса, Байерн, ПСЖ и Сити, пак няма да бъде допуснат до първото място при управлението на „Боби и КО“. Пак ще гледаме срамните съдийски свирки, отбори със свалени гащи и шпалираджии. Това е реалността в мръсното българско футболно блато. Докато в Европа един отбор побеждава отбори като БАТЕ, Базел и Рома, друг не печели дори точка. През този сезон ЦСКА беше ощетен с поне 12 точки, а тимът от Разград с подарени най-малко 15. С дузпи, засади, картони и съперници без особена мотивация за игра. После си говорим за селекции, оптимизации и правилно управление. Нищо няма да се промени, когато на върха на пирамидата са хората от „Боби и КО“. Време е за разораване на тази крива нива. Без „Боби и КО“ и делиорманският модел завинаги ще е в канафката.

Коментари