Георги Атанасов би тревога: Никаква заблуда! Приоритетът на Делиормана е един

1347
Георги Атанасов

Журналистът Георги Атанасов даде мнението си за победата на ЦСКА срещу Берое пред „Тема Спорт“. Ето какво каза той:

Няколко нощи след страхотната победа на ЦСКА над Берое в първия пролетен кръг, вече на абсолютно трезва глава след чудесните емоции, най-важните изводи, които могат да се очертаят за армейците, водят в две посоки. Естествено първата голяма новина е масовото завръщане на публиката на трибуните. Подчертавам масовото, защото и през есенния дял червените привърженици от провинцията бяха на своя пост и оказаха нужната подкрепа на възпитаниците на Саша Илич. Втората основна тема, разбира се, е отличната победа със забележителна игра в последния половин час на двубоя под Аязмото.

Много се изписа в предишните месеци за завръщането на т.нар. организирани привърженици на трибуните и те показаха по най-добрия начин какво означават за своя любим отбор. С тази червена стена зад гърба си ЦСКА игра практически на собствен терен, на иначе трудния за гостуване стадион в Стара Загора, където бе допуснал две поражения и равенство в последните си три мача. Заявката на феновете под Аязмото бе много силна и показа, че по сходен начин ще преминат всички визити на червените до края на сезона – т.е. ЦСКА ще е домакин във всички свои оставащи двубои. Основната задача пред привържениците обаче е свързана със срещите на „Българска армия“, който задължително в най-кратки срокове трябва отново да се превърне в познатото място за кошмарни преживявания на противниците. А това може да се случи само когато стадионът е пълен.

И обръщайки поглед към терена, прибавяйки и тези емоционални елементи, вече изглежда че ЦСКА постепенно започва да нарежда червеното шампионско домино. Освен споменатата публика, то се състои и от три спортно-технически елемента. Първият от тях няма как да не е Саша Илич, който за пореден път доказа своите тактически и психологически качества с трите смени, които предприе минути след попадението на Берое. И които реално обърнаха мача. Вторият елемент е солидността на състава в тактическата постройка 3-5-2. Защото дори и в първия час игра, когато ЦСКА меко казано не блестеше, червените имаха инициативата и методично търсеха гола. Друг е въпросът дали ако не бе паднало попадението на Берое, щяха да са способни на същия вихрен натиск, който накара Иван Караджов цели четири пъти да вади топката от своята мрежа. На трето място сред спортно-техническите аргументи в червеното домино се нарежда и наличието на неколцина реализатори. Тимът не е зависим от никого в атака и това е страхотна новина. Когато головете не идват от Назон, ще дойдат от Морено и обратното. А когато и на двамата не им е ден, на таблото може да се появи и името на някой като Брадли де Нойер например.

И когато тези три елемента, познати много добре от есенния полусезон, са налице и след зимната пауза и бъдат съчетани с безценната подкрепа на публиката, можем да кажем не само, че червеното домино се нарежда, но и че ЦСКА разполага с каре от козове в ръката си.

Въпреки това всички в армейската общност трябва да са наясно, че трудното тепърва предстои, колкото и банално да звучи това заключение. Монополният шампион освен че също разполага със солидни спортно-технически аргументи, ще пусне в действие цялата си „организация“, за да запази своя абонамент за първото място. Чуваме, че дори в навечерието на важните европейски мачове с Андерлехт, в Делиормана продължава да се говори много повече за титлата в България, отколкото за евентуално продължаване на международната сцена. Макар да имат големи шансове да отстранят белгийците, които далеч не са познатия от преди години гранд и мъждукат около десетото място в таблицата. Но в Делиормана си знаят своето и си нареждат приоритетите.

И въпреки неписаните правила на родната футболна джунгла, вече няколко месеца ЦСКА показва, че може да пробие през „организацията“. Затова и всичко изглежда в ръцете на червените футболисти, Саша Илич и великата армейска публика. Шампионското домино започва да се нарежда и има големи предпоставки играта на блокчета да бъде докарана до успешен завършек.

Коментари