Георги Василев: Заря е преодолим отбор, но ЦСКА има големи проблеми в атака

613
ЦСКА продава Али Соу

Срещу Ботев Враца ЦСКА постигна пореден измъчен успех. На този етап се оформя впечатлението, че отборът все още има игрови проблеми, които трябва да се решават в движение. Най-големи са те в атаката, на която й липсват ефективност, острота, импровизация… Тимът стига изключително трудно до голови ситуации. Да се постигне синхрон в нападение е най-сложно и вероятно ще отнеме доста време, докато се види съществено подобрение, твърди бившият наставник на „червените“ Георги Василев пред в-к „Тема спорт“.

Нужно е все пак да отчетем и фактора, че ЦСКА играе при много сгъстен цикъл. Поставя се приоритет върху европейските мачове и от това страда представянето в шампионата. Донякъде е нормално играта да не е блестяща. Но е факт, че не се вижда подобрение в един елемент, за който говорим доста отдавна – пробиването на съперниковата защита. Трудно се създават реални голови положения, въпреки че именно в атаката бяха направени най-големите вложения през лятото в нови футболисти. Като изключим 4:0 над Титоград, във всички останали двубои липсваха опасните ситуации и трудностите пред вратата на съперниците бяха съществени. Това може би се дължи на недостатъчно добра адаптация на новите попълнения, но все още е рано да се прави по-генерален извод. Нека минат мачовете с Лудогорец и Заря и тогава ще може да се говори повече.

Конкретно впечатление прави Диего Фабрини. Личи си, че той има класа, но някак не е в синхрон с останалите. Действа прекалено индивидуално. Сякаш гледа с леко пренебрежение на футбола тук и трудно участва в по-комбинативни действия. Противоречиво впечатление оставя и ирландецът Кери. И от него на този етап не сме видели много. Все още не му се получава като ефективност. Личи си, че има добро центриране, а за другите неща ще трябва да почакаме.

Може би най-добро впечатление от новите прави испанецът Албентоса, който влиза доста сполучливо. Изнесе силни мачове в реванша с Осиек и сега с Ботев Враца. Прави впечатление, че командва защитата и има лидерски качества. Научен футболист, който има близо 100 мача в едно от най-силните първенства в света, така че няма как да не е от полза. Пък и по принцип защитниците се адаптират по-лесно, особено ако имат класа. Виж, при нападателите е по-различно. Пример за това е Тони Уот, който загатва нещичко, но на този етап е твърде предвидим. Соу пък влезе в дупка, макар че той си тежи на мястото и си личи, че е най-адаптираният нападател в тима. Проблем при него е, че не е убедителен при високите топки. Евандро е по-пробивен от Соу, с повече импровизация. В момента бразилецът е нещо като звездата на отбора. Без неговите голове ЦСКА щеше да е в много по-сложна ситуация. Евандро показва, че се адаптира все по-добре, и виждаме, че разгръща своите качества в доста важен момент.

Тепърва предстои да разберем дали ЦСКА ще успее да носи две дини под една мишница. Самият Люпко Петрович призна, че отборът не е готов за такъв цикъл. Още повече че през тази седмица има сблъсък не само със Заря, но и с Лудогорец. ЦСКА не е стигнал своя максимален потенциал, но в момента няма време, за да се работи върху усъвършенстването на взаимодействието между играчите. Налага се често и да се върти съставът. Пренастройката е доста трудна. Като че ли беше загубено и време с треньорския щаб и експеримента с консултантите. След официалното назначение на Люпко Петрович има конкретна насока. Налага се схема 3-5-2, но стилът тепърва трябва да се изгражда.

По отношение на евробитките със Заря – ЦСКА не бива да се плаши. Този съперник не е Шахтьор или Динамо. От една черга е, дори ЦСКА може да се окаже и по-добрият отбор. Заря е преодолим опонент.

Коментари