Георги Димитров-Джеки посече и червени и сини: Некадърници от кол и въже! Левски който не ги е хванал, не ги е…

718

Една от знаковите фигури в историята на ЦСКА, а и на българския футбол въобще – Георги Димитров коментира пред ТОПСПОРТ ситуацията на „Армията“, в Първа професиона лига и националния отбор, считано към настоящия момент. Джеки призова да се обърне по-голямо внимание на юношеския футбол и на успехите на подрастващите, а не толкова на настоящия футболен елит в страната. Димитров даде мнението си за положението, в което се намират „сини“ и „червени“, за хегемонията на Лудогорец и шансовете на националния отбор за класиране на Световното първенство през 2018-а година, като по традиция не спести критиките си към никого.
– Г-н Димитров, какво е мнението Ви за завършващия шампионат и състоянието на професионалния ни футбол като цяло?
– Не много добро. Но има защо да бъде така.
– Какви са аргументите Ви?
– Аргументите ми ги виждат всички. Нямаме ниво, нямаме качество на футбола. Може би в някои отделни случаи, но иначе, погледнато по-глобално има какво да се желае.
– Феновете на Левски и ЦСКА нееднократно изразиха недоволството си от факта, че двата състава се борят за второто и третото, но не и за първото място в класирането.
– Нормално. Лудогорец е абсолютен доминант. И то заслужено. 16 точки… Страхотна разлика е това.
– На какво се дължи тя най-вече, според Вас?
– На разлика в класите, в подхода към нещата въобще. Не може да се бориш без пари, а и с някакви кьопавци на терена.
– Кои футболисти визирате, по-конкретно?
– Изберете си. Що се касае до чужденците и в Левски, а и в ЦСКА, ситуацията е плачевна. Некадърници от кол и въже събрани. Ще ни убеждават, че ставали, че „иначе били добри“. А „не иначе“ какви са? Трагични.
– Чак толкова отчайваща ли е ситуацията?
– Да. Категорично. Да свалим вече розовите очила и да си кажем истината в очите.
– И все пак, българските футболисти в ЦСКА и Левски не компенсират ли тази „липса на качество“ при чужденците, за която предполагате Вие в коментара си?
– Не. Има много такива сред тях, които си живуркат. Много си им е хубаво така. Леж па яж. Тичат си там – за здраве основно и каквото дойде.
– Много от специалистите казват, че спадът в играта на отборите им се дължи на подмладяването на съставите и смяната на поколенията.
– Пълни измишльотини. Подмладяване… Стига вече с това подмладяване! Не е сериозно. За 100 години назад не сме имали толкова лош материал. А пък треньорите по-добре да не ги подхващам въобще…
– Тези на Левски и ЦСКА ли?
– И тях. И единият, и другият. Единият известен с какво ли не, все негативно и неприятно, другият спуснат незнайно откъде. Никой не го знаеше. Субект някакъв. Неизвестен герой. Не знаят езици, не могат да комуникират с чужденците. Как се разбират – не мога да ви кажа.Георги Атанасов им свали маските: Домусчиев е в конфликт на интереси, готвят измама за емблемата на ЦСКАПопулярният спортен журналист Георги Атанасов бе гост в предаването „Спорно за спорта” по BiT, като …May 25 2017bgsport.net

– Г-н Белчев ли визирате?
– Белчев ли е, Мелчев ли – не го знам. Никакви ги няма треньорите ни. Футболистите нямат респект към тях.
– Тоест няма комуникация между специалистите ни и футболистите от чужбина?
– Е има ли? Ама честно! Играят си каквото им дойде. Излизат и ритат топката, това им е тактиката.
– Какво трябва да се промени, за да се подобри положението във футбола ни и да се вдигне нивото?
– Много неща. Почти всичко. Вижте Испания, примерно. Преди 30-ина години започнаха да наливат едни пари и сега виждате какво правят – и с националния си отбор, в последните години, а също така и с клубните си. А ние не можем да го осъзнаем. И докато го разберем, ще е вече късно. Трябват голямо търпение и много средства. Както в Лудогорец. Ама и те – без конкуренция скоро ще започнат да дават заден.
– Наистина ли мислите така?
– Да. Ще започне да им пада нивото, ако скоро не получат нормална съпротива в първенството. Това е неизбежно. Не може да се играе само за премии и да не ни дреме, че няма фенове. Те са най-важните. Заради тях е всичко. И трябва да обърнем внимание на бъдещите си звезди във футбола. Виждате какъв фурор направиха юношките?
– Да, според мен всички спортни медии, без изключение, отчетоха постигнатото от тази ни представителна формация.
– Това е начинът. Трябва да се насърчават те. А и не само. Видяхте, че и мъжкият ни национален отбор показа зъби. Чакам с нетърпение мача с Беларус, да видя какво ще направят. Дано пак победят. В тях ми е надеждата. Иначе в кого – ЦСКА ли?
– Нима сте загубил тръпката и симпатиите си към „армейците“? Определено се забелязва повишаване на способностите, сработеността и класата на отбора и представянето му в първенството.
– Повишаване, но на база какво – Левски ли? Да не би онова 3:0 срещу тях да значи нещо?
– А не е ли от значение?
– Вижте, Левски който не ги е хванал, той не ги е бил. С емблеми се занимаваме, с активи, пасиви на „Армията“… Кой го е еня? И с емблема, и без емблема, ако няма победи и титли сме аут.
– Чак толкова „сиво“ ли изглежда бъдещето във футбола ни, според Вас? Няма ли да станем свидетели на промяна и разместване на пластовете в класирането през следващия сезон?
– Не ставаме за голям футбол, разберете. С едно изключение само… Не можем да сме сред големите. Изпуснахме ги отдавна. Няма да ги стигнем скоро. Дано съм жив да видя тази промяна, но едва ли. Дано поне вие – следващите я видите. Каза го правилно премиерът – няма материал. Сложно е така. Добре, че поне спортния министър го върнаха, че да помага. Иначе не знам какво щеше да стане. Разберете ме правилно – едно време беше чест и гордост да ти напише името някой вестник, да те спомене някоя медия. Сега това нищо не означава за футболистите. Искат слава, пари, внимание… А забравят това, за което са в този спорт – да играят. Да са на ниво, да са с характер, да бъдат професионалисти.
Източник topsport.bgБотев обърка сметката на ЦСКА и Левски, Вечното дерби ще е кървавоБотев (Пловдив) обърка сметките на Левски и ЦСКА. „Канарчетата“ триумфираха с Купата на България сле…May 24 2017bgsport.net

Коментари