Гриша Ганчев за позорния финал с Левски: Наско с голия си задник ли ще ме купи?

1560
Гриша Ганчев

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев отговори на въпроси на фенове. В подробно видео интервю пред официалния сайт той не спести мнение по най-важните и наболели теми.

„Много грешки направих. Мисля, че всичко е поправимо. Една от грешките ми е, че се доверих изцяло на ръководни фактори в държавата заради стадиона. Като се има предвид, че те са професионални и лъжци и останах с пръст в устатата. Има хоризонт и ще бъде поправено това. Не съм специалист, ПР, отчитам го като грешка. Мисля си, че ще се вземат много големи мерки и ще се види промяната.

Клубът няма условия, за да има модерен фен магазин, както е в „белите държави“. Имахме договор с „Адидас“, където имахме проблеми, въпреки че е световен бранд. Отчитаме, че това перо беше занемарено. Мисля си, че следващите няколко седмици ще се види коренно различно отношение на клуба към това перо.

Съжалявам за смяната на Стамен Белчев и на Нестор Ел Маестро. За да угодим на определени групи, но си мисля, че няма да се случва повече това. Работата е от сутрин до вечер на треньорите, а не по цял ден на телефона, срещи с фенове, журналисти и все проблемът е, че тези дето дават парите са големите боклуци, а ние сме перфектните. Всички, които минаха през ЦСКА, къде са сега. Моя грешка е, че не съм уцелил на треньор. Съвременният треньор преди всички е психолог, а после вече се печели и със знания, това е цялата история.

Много ме дразнят някои треньори. Сядаме, говорим, минават 1-2 месеца, бият по 1-2 мача, приказките са забравени, той си знае, че някой там си му е дал кураж и почва да плюе. На него му е обяснено всичко, преди да започне, но само и само да се добере до договора. Кой треньор, като махна Белчев и Нестор, произведе играч. Ние не сме Реал, за да купуваме перфектните. Затова се плаща на треньорите… Оттук нататък още не сме взели решение какво да правим. Който е следващият треньор, трябва да знае, че трябва да произвежда играчи. Кой ще дойде в тази джунгла. Това е отвратително, което се случва. Ок, ще бъде разбит този монопол. Проблемът ми на мен е, че не влизам в комбинации и много хора това ги дразни. Много са коварни ударите. Свикнал съм да ме бият цял живот, ще издържа и това.

Няма как един треньор да ти казва – абе, ти ми дай парите, аз ще се оправя. Аз и моят съдружник сме вкаралите парите в клуба и някой, който знае събиране само, иска да ги харчи. Това няма как да стане. На всеки треньор сме му казвали – избери си нещо, което ни е по джоба. Стойчо Стоилов не работи в клуба от една година. Големият му проблем е, че е много честен. Той не влиза в комбинации. Той им а набито око за футболисти. За 20 години ми го е доказал. Той каквото мисли, го казва. Опорката, че се меси в работата на треньорите. Извикайте ги публично и ги питайте треньорите, дали е така. Когато Стоилов докара Санкаре, мисля си, че такъв играч няма да има повече. Направи се всичко възможно, за да се изгони от ЦСКА. Сложно е за обяснение всичко. Отчитам грешките си, че не работихме за хората, които обичат клуба.

Стойчо Младенов е уникален треньор, обаче. Ние имахме договорка с него, когато мои много близки приятели настояха да го сложа, аз го попитах най-малко 10 пъти. Той ми каза, че имаме уникални играчи. „Ще работим, ще надградим“ и такива неща. Декември месец пред свидетели сме говорили с него. Той искаше да му вземем едно крило, а ние взехме две. Отделно…септември месец той поиска Мухар, Лам, Калоян Кръстев и тримата му бяха взети на секундата. Март месец разбирам, че нямал широчина в състава. Ок, това е негово право, но март месец… първо е затворил трансферният прозорец, второ – няма откъде да ги вземем. И трето, ние бяхме изтървали коня в реката. Отчитам, че януари месец е бил болен от ковид. Беше няколко дни в болница в Турция, платихме всичко по лечението. Аз такива мудни, тромави хора…да кажеш, че е един. И другата опорка. Че еди кой си, еди що си им казвал да правят.

Как ще ми пречи треньор, който побеждава? Не можаха да разберат някои, че много мразя да падам на футбол, на карти и на каквото се сетиш. Другото, което се сетиш. Друго нещо – коренна разлика след лагера в Банско. Тази топка почнаха да я ритат… Контузия след контузия. Не казвам, че някой е виновен. Просто факти. Никой не го е гонил. След мача със Славия каза, че си тръгва. Говорихме час и нещо. Насила можем ли да го държим? Да, икона, легенда, но на сила никой не можем да държим. Трябва едно единствено нещо да се разбере – ЦСКА е над всичко – над Гриша Ганчев и всичко. Да, клубът трябва да почита легендите си, но клубът е над всичко. В миналото време, те са получавали апартаменти, дали са много, но и клубът им е дал.

Колко легенди има Байерн (Мюнхен), ако всички се наредят да дават акъл и да са на хранилка, какво става с този клуб? Така, че моите уважения, респект към тези големи личности, но в крайна сметка – уважаваме ли отбора или не. Когато сме на заплата ни няма на мач… Не трябва да е така. На всичките сме им дали ВИП-карти, да ходят по мачове. Да се кефят или страдат с отбора, но в крайна сметка аз не знам как да се получи. Не става така. Винаги треньорите са били запознати с новите играчи. Тази опорка не знам кой я пусна, да е жив и здрав, но. В последните години, пандемията, никой не можеше да ходи. В Южна Америка беше трудно. Гарсес дойде с месец по-късно заради мерките.

Тези играчи, които са селектирани, всичко е гледано по някакви програми и така са взимани. Когато играчи са взимани, като са гледани е ясно. Сега набелязваме, гледаме. Тази опорка не върви. Бруно какво казва, че Варела не би го взел, ако зависеше от него. Той е там и го одобри тогава. Показахме му Бисмарк Чарлс – ок, седя на проби 20 дни. Мено Кох искаше „одма“ да идва. Някой от клуба какво е виновен за това.

Знам ги двете лица, които пуснаха мнението, че може да се даде мача на Левски. Аз не съм като тях – всичко да се продава. С какво да ме купи Наско Сираков, с голия си задник?! С кое да ме купи и колко пари той трябва да ми даде, за да ме купи. Свързвало ме едно 30-годишно приятелство. Аз имам познати, но не и приятел. Едни карти да играем с Наско. Моят приятел е моето куче Пухчо.

Отборът ни е в насипно състояние. По-слаб отбор от нас няма през пролетта и мога да се подпиша с двете си ръце. Страшната селекция, която имаше Локо (София), ни изтърва. Можеше да ни бие с 3-4 гола. Уникалната селекция на „царете“, събрани от кол и въже, там горе-долу я търкалят. Ще видим, идват и други мачове. Сигурно няма да е последно да падаме от такива хора, но дай да видим тенденцията.

Аз като дойдох, тенденцията беше негативна, сега е по-позитивна. Играят се наредени мачове нон стоп. Б група да не говорим, такъв смях настъпи. Разлика между мен и един друг бос във футбола е, че при мен всичко не е на всяка цена, вече. Ако може, честно, по добър начин, да си спечелим, като не може, не може. С моите възможности аз съм можел да напазарувам мачове, отбори, играчи, съдии, БФС, няма начин това да се получи докато съм аз в ЦСКА.

Трябва да кажа – абе, дай там да почнем, изкарай 5 милиона и аз 5 милиона, ще купим всичко… Това няма как да се случи, ще си извоюваме всичко. Каквото си заслужим на терена, това е. Ако има магьосник. Ако има Хари Потър, нека да каже как ще станем шампиони, аз съм съгласен. Другото нещо, дайте, дайде, дайте, ама ние какво дадохме?

От тази година почваме с българи, наши юноши. От друг отбор, българи няма как да вземем. То да нямаш доверие на никого. Сегашното правителство е ок и сега ще стане ясно как ще се действа със стадиона. Сега се вижда светлина в тунела. Това е моята последна мечта, защото тази гробница там, плюс недовършеното на Панчарево, това е земеделска земя там. Да имаме модерен европейски стадион. 6-7 000 000 лева не струва това чудо за наем към държавата. Трябва да се направи общежитието на Панчарево, да учат горе. Трябва да търсим високо професионално развитие.

По цял ден знайни и незнайни хора се разхождат на „Армията“. Взимахме мерки, ще има нова охранителна фирма, да не може всеки, който си реши да се настани. Ще има пропусквателен режим. Къде го има по света това да стоят там по цял ден да висят на кафето на „Армията“. Има непристойно поведение към майки, баби. Стотици оплаквания. Исках да е в името на клуба, но ще вкараме ред и той, ако не даде резултат, вече не знам, просто не знам как ще я караме. Отборът не може да побеждава във всеки един мач, но ще се бори, просто не знам как ще я караме. Това е в гените на отбора. За 7-8 мача, като махна Черно море и Славия, всичко на всичко имахме 6-7 удара в очертанията на противниковата врата, а с ония нямахме и удар. Ако това е футболът на ЦСКА…

Има ясен план за новия стадион, сезон. Трябва да се знае, че без новия стадион, без модерна база, отборът е обречен. Всичките пари, които съм спечелил мога да ги подаря на питащия. Всички пари, които сме дали с Инджов са над 80 милиона лева общо. Няма как да сме шампиони н а всяка цена, да събера въоръжени бригади, да превзема БФС ли? Аз не разбирам какво иска да се каже с това. Много преди мен, влиятелни личности се пробваха. Двамата успяха, по една или друга причина съм бил свидетел. Говоря за Илия Павлов и Васил Божков. По-любознателните могат да попитат за някои от титлите. Аз не искам по този начин. Искам да станем шампиони по нормалния начин.

В спорта, когато си честен и се трудиш, няма как да не се получи, рано или късно. Никога не съм правил лошо на ЦСКА, докато съм бил в Ловеч, само съм помагал. На полувремето говорих с играчите – казах им „спрете, защото ще стане голяма беля след това“. Какво да направя, че имаше хора, които казваха „вкарвайте, вкарвайте“. Това е спортът. До 15 минутата ЦСКА имаха 4 ситуации сами срещу вратаря. Затова футболът е непредвидима игра. Затова се чудя на хора, които си режат вените и едва ли не светът е свършил с един мач. Аз страдам много също, но идва следващият мач и има шанс за поправка. Хората му казват „Цар Футбол“, привлича много хора от цял свят да ходят и се наслаждават.

Барселона има 500-600 милиона бюджет, кой би казал, че Айнтрахт ще унижат на „Камп Ноу“. Какво трябваше да направи президентът. По логиката на нашите фенове, трябваше да падне атомна бомба. Как да обясним на новите, че няма да ги бият с шишета по главите и няма да им викат „маймуни“, Играчите не са виновни, обиждайте мен. Няма играч, който иска да губи мач. На тях им се плащат за резултати, като не се получи добри резултати, получават по-малко. Трябва да побеждават, за да си заработват парите. Трябва да е луд да не иска да побеждава. Съжалявам и аз, че се получи такъв резултат срещу Левски.“

Коментари