Димитър Пенев: Крушчич? Знаете кой е шеф и кой ги решава нещата

294
Димитър Пенев

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за „Тема спорт“, в което говори за назначението на Милош Крушчич начело и тежката серия от 4 гостувания пред отбора.

– Г-н Пенев, какво е мнението ви за назначението на Милош Крушчич поне временно начело на ЦСКА?
– Знаете кой е шефът и кой решава. Треньорската работа е трудна. Трябва да имаш добро досие, но и футболистите да изпитват респект към теб. Разбира се, необходимо е и взаимно уважение между треньора и играчите. От едната страна пък са спортно-техническите качества, а от другата – дисциплината. А и дисциплината си има разклонения – едната на терена и другата извън футбола. Така че треньорът трябва да притежава много качества, за да се справи, още повече в клуб като ЦСКА. Дано тази пауза в първенството да помогне. Има мегдан да се навакса физически, да се поработи и върху подобряването на някои чисто футболни елементи. Всеки треньор обръща внимание на слабостите в тези прекъсвания на първенството. Трябва да се поправят някои грешки в отделни мачове. Ако има състезател, който не го разбира това нещо, то значи мястото му е в друг отбор. Така че в настоящата ситуация повечето въпроси трябва да са към играчите.

– Какви са ви впечатленията от Крушчич?
– Млад треньор е, пък и все пак говорим за сръбската школа. Още повече че Люпко Петрович го е поканил. Щом е видял нещо в него, значи не е случаен и има потенциал. Шефовете са преценили, да видим какви ще са резултатите. В треньорската професия никога не знаеш кое ще е за кратко и кое за дълго. Няма ли победи и хубави игри, никой няма да те чака. И няма абсолютно никакво значение каква ти е школата. Когато не биеш, свършва школата и започва напрежението. А тапията ти, колкото и да е бляскава, избледнява и губи значение. Такива са нещата в професията, това е истерията на треньорския пост. Ясно е, че е време нещата в ЦСКА да се преобърнат и да тръгнат към по-положително. И на феновете им е омръзнало, а сигурно и на вас журналистите ви е писнало да пишете лошо. Дано тръгнат нагоре нещата.

– На ЦСКА обаче му предстоят 4 поредни гостувания. Как смятате, че ще се представи отборът в тях?
– Абе какви гостувания, ние сме силен отбор. Кога ЦСКА се е плашил от гостувания? Няма никакво значение къде играеш. Излизаш и биеш. Да, на някои места може да те ритат повечко, но стискаш зъби и това е. Да печелиш гостувания влиза в договора и задачите на треньора. А който може да изпълнява поставените задачи – евала. Важното сега е ЦСКА да печели. Лошото е, че ако двама от футболистите ти не играят на същото ниво като останалите, всичко приключва – къщата остава без основи…

– А какво ще кажете тогава за мача с Берое, след който Люпко Петрович заяви, че половината отбор сякаш го е нямало на терена?
– Люпко беше прав за някои неща. Той искаше да подобри това-онова, но виждате какво стана. Отборът по някаква причина не беше в час. От цялата работа виждаме, че публиката я няма, което е лошо. И другите отбори са непостоянни, и другите губят точки, но и ние не можем да отлепим и да постигнем по-дълга серия от успехи. Ето, вие ме питате за гостуванията. Е, какво – от тях ли да се плашим? Не може, това е ЦСКА. Неточно е да мислим по такъв начин.

– Появи се информация, че Стамен Белчев наскоро е отказал второ предложение от ЦСКА да поеме отбора…
– Стамен си е много добре в Арда. Отборът му има добри резултати. За какво му е да напуска? И милиони да му дават другаде, няма да отиде. Пак се завъртяха стари имена, но те какво могат да направят по средата на полусезона. Няма как да се променят рязко нещата. А и изборът не е много богат. Споменаваха се и младите Янев и Манчев, които спечелиха купата, но те вече колко време нямат отбор. Който и външен човек да дойде за треньор в този момент, ще е като ново попълнение. Трудно би се справил в тази ситуация.

– А какъв според вас трябва да е профилът на следващия треньор на ЦСКА? Българин или чужденец? Необходимо ли е задължително да е минал през „Армията“?
– Не съм чул главният началник какво мисли по въпроса, не се говори много по темата. Ще видим кой ще дойде. Пък и който и да дойде, рано или късно ще си тръгне. В България бързо стават нещата, никой не те чака. Той и Балъков тръгна с големия меч в националния, имахме шансове за нещо повече в групата, но в момента играем само за чест.

– Очаквате ли скоро да има развитие около новия стадион на ЦСКА?
– Да си кротуваме засега и да видим. Говореше се, че ще стане тази седмица, после онази… Деликатна тема е. А дано и с емблемата вече всичко да свърши и да я оставим тази тема в миналото.

Коментари