Живата история на ЦСКА Сашо Манов хвърли истинска бомба: Вярвам, че сърцето на Домусчиев е червено

2853

Живот и здраве, след няколко месеца Александър Манов ще навърши 90 години. Живата легенда на червения футболен летопис. С над 50 години стаж в спортната журналистика. Продължава да живее с вълненията около любимия си клуб. И до ден днешен си е на работното място, сега като уредник на Музея на спортната слава на ЦСКА. Където има още много интересни неща за показване.
– Бате Сашо, от кога точно пишеш за ЦСКА?
– От 1957 година. Не крия, че ми е приятно да ми казват летописец. Но това е и много високозадължаващо. С годините то е дало пълна картина за успехите на армейския спорт.
– Ти си свидетел на много славни червени футболни поколения. кои са най-добрите според теб?
– Те са доста. Но главно – две. Едното е златният отбор на ЦСКА с капитани Манол Манолов и Стефан Божков, които имат невероятни успехи. Те донесоха много слава на клуба- 9 поредни шампионски титли (1954-1962).
Аз лично имам сантименти към още едно поколение – това от 1985-1989 година с треньор Димитър Пенев.Това беше в най-трудните времена, когато бяхме Средец. Но тогава изгряха имената на Стоичков, Пенев и Костадинов. А през 1989 година спечелиха абсолютно всички индивидуални награди в нашия футбол, стигнаха и до полуфинал в Европа.Герой от историческия триумф на ЦСКА през 2016 година пред трансфер в отбор от Първа лигаБившият голмайстор на ЦСКА Преслав Йорданов може да се завърне в родния елит. Нападателят, който е н…Feb 21 2018bgsport.net

– Видял си какви ли не мачове. Незабравимите за теб?
– На първо място – мачовете, в които бихме Левски с по 5:0. Никога не можа да забравя и победата над Аякс през 1973 година. Естествено и успехите над Нотингам и Ливърпул – върхът на българския клубен футбол.
– Имаш ли специални симпатии към някого от многобройните супериграчи на ЦСКА?
– Аз имам много приятели, но като журналист съм се старал да не залитам към някого. Знаеш, че за нашата професия не е хубаво. Все пак не крия личното си приятелство с един много интелигентен човек – Боре Средков. Знае перфектно пет езика, а през май ще представи своя философска книга. А за голямото ни приятелство с Димитър Пенев знаят всички.
– Можеше ли да бъде спасен от фалит ЦСКА?
– Разбира се! Но не искам да давам оценка на различните собственици на клуба. Всеки от тях е дал по нещо. Сегашните ръководители само за две години донесоха много надежди и вяра! Ние сме ЦСКА – футболен отбор номер едно на България за ХХ век.

– Има ли още изкуствено разделение между феновете?
– Още има. Жалко, че една група хора го създаде, а тези хора нямат никакъв принос към клуба. Това не са истински фенове на ЦСКА. А за Кирил Домусчиев? Предполагам, че и сега в сърцето си е цесекар. ЦСКА е легенда, винаги е бил и си остава водещ отбор.
– След десетгодишна пауза сега всички червени фенове очакват титлата.
– Със силната подкрепа на Гриша Ганчев смятам, че можем да стигнем до титлата. Като състезател на ЦСКА той се е научил на дисциплина и точност. Детско-юношеската школа например е изцяло за сметка на клуба. Да знаете, че скоро ще имаме силно присъствие на млади момчета в първия отбор.
– Водят ли се преговори с голям клуб за предстоящите празници за 70-годишнината на ЦСКА?
– Да, със сигурност се водят. От господата Ганчев, Инджов и Стоичков. Аз вярвам, че с техния опит и контакти ще ни направят зрители на нещо запомнящо се!
Източник livesport.bgЦСКА най-накрая откри частицата, която толкова му липсваше: Едвин Джеси тръгва по пътя на КарангаНовото попълнение Едвин Джеси е подложен на сериозни натоварвания в ЦСКА. Вчера той проведе второ за…Feb 21 2018bgsport.net

Коментари