Люпко се връща заради ЦСКА

ЦСКА завърши наравно – 1:1, със Заря Луганск, защото шансовете са точно 50 на 50. Всичко започва отначало в реванша. По всичко изглежда, че той може да приключи само в рамките на три резултата – 1:0, 0:1 или най-вероятния 1:1. Всеки друг развой на мача след седмица би бил сензационен. Но във футбола се случват и сензации, срещу които обаче се изправя като скала Люпко Петрович. Денят, в който Люпко си тръгне от „Армията“, вероятно ще е сред най-щастливите за голяма част от привържениците на ЦСКА, но докато е начело на отбора, те ще разчитат на отживелите му виждания. Които държат ЦСКА все още в европейските турнири, и то в нелоша позиция за стигане до плейоф. Там вече ще имаме пореден исторически парадокс, защото точно като треньор на Еспаньол амбициите на Петрович да премине на нивото на Антич, Милянич, Бошков бяха бламирани. Но това е стара история… Сегашната, ако въобще се стигне до нея, едва ли ще е по-щастлива за сърбина.

За мача със Заря Люпко бе изчислил всичко, че да завърши 1:0 и с този прекрасен резултат ЦСКА да замине за Украйна. Но за съжаление футбола не можеш да го играеш като шахмат. Печелиш пешка в повече и партията е твоя. Случват се и непредвидени неща, като да отсъдят дузпа срещу теб. Моето мнение е, че след като бъдат решени всички възможни съдийски казуси по технологичен начин, накрая ще остане само този с играта с ръка в наказателното поле. Отсъждането или неотсъждането на дузпа за игра с ръка ще си остане субективно съдийско решение завинаги. И понякога ще е в твоя полза, понякога в твоя вреда.

Ако някой обаче си мисли, че голът за Заря променя нещо в концепцията на Петрович за втория мач, жестоко се е излъгал! И това е добрата новина, защото за повечето съвременни треньори турнирен резултат 1:1 на свой терен е почти като присъда за сигурно отпадане. Убеден съм, че подобно мислене не касае Люпко. Той ще си води мача в Запорожие по абсолютно същия начин, както този в София, и ще си чака щастливия гол. Вижданията на Люпко са поне отпреди 30 години. Направо е за чудене как играчите въобще се ориентират и изпълняват указанията му. ЦСКА не използва нито висока, нито ниска, въобще никаква преса. В този контекст само припомням каква преса наложи ЦСКА през първото полувреме на последното си гостуване срещу Лудогорец в Разград. Хегемоните не знаеха къде се намират в онзи мач, в който червените бяха водени от Любо Пенев. Сега отнемането на топката става там, където се случи, а след това е цяло чудо да се видят последователни действия във фаза атака. И съвсем логично за 90 минути освен гола ЦСКА не създаде нищо запомнящо се пред вратата на съперника. В официалната статистика са записани цели 4 удара във вратата на Заря, но убий ме, ако мога да си спомня повече от два.

Стабилизирането на ЦСКА, откакто Люпко официално излезе на тъча ,се състои в 5 вкарани гола в 5 мача. И 3 допуснати попадения също в 5 мача. Ако на някого играта на ЦСКА при НЕМ му се е струвала дефанзивна, не знам какво мисли сега. На мен поне ми се стори, че мачът с Копенхаген преди година достави къде-къде повече емоции на червената публика. А този със Заря само дето не ги накара да заспят. Как се подкрепя горещо такъв футбол?! Все пак трябва нещо да се случва долу на терена, а през второто полувреме скуката бе убийствена. Добре, че накрая за събуждане съдията бе изкаран виновен за всичко, та се получи малко раздвижване за лека нощ.

Въобще не се учудвам, че Бодуров не игра. А пък на тези, които бяха на терена и уж бяха с нападателни функции, не им беше ясно какво трябва да правят. Евандро е изключение, защото е под пара и бележи редовно. Но и той не е много наясно какво се иска от него. Соу със сигурност е доста объркан, защото в повечето време най-близкият му съотборник се мержелее някъде в далечината . Тиаго не срещаше достатъчно подкрепа, когато топката бе в краката му, което свеждаше решенията, които може да вземе, до минимум. Останалите са борци и бойци. От тях се иска да наливат цимент в подстъпите към вратата.

На практика срещу Заря ЦСКА излезе само с двама нови от последната мащабна селекция – този, който неволно направи дузпата, и Занев. Но селекцията едва ли се е правила за усилване на защитата, отстрани изглеждаше, че на „Армията“ идват играчи, които ще засилят нападателната мощ. Фабрини, Кери, Уот, Давидов, Отабор не са ли за най-важните мачове в годината? За Витоша Бистрица и Царско село може и с млади момчета като Митков. Който между другото изчезна от групата за мачовете, откакто Люпко Петрович стана старши треньор.

Каквото и да постигне ЦСКА на реванша, то няма да реши генералния проблем. А той е какво ще правят, след като Люпко си тръгне. С нищо досега не са показали, че имат план Б. В едно съм сигурен – взискателната публика на ЦСКА няма дълго да понася това, което й се поднася. Ако някога ЦСКА са били максимално далеч от същността си, то това е в последните 5 мача под ръководството на великия Люпко Петрович. И всичко щеше да се приеме, ако ЦСКА нямаше играчи за отворен и красив футбол. Има ги, но новият треньор не знае какво да прави с тях. Защото го интересува единствено и само запазването на суха мрежа. Тези времена обаче отминаха и динозаврите съществуват само в „Джурасик парк“.

Жаклин Михайлов, „Тема спорт“

Коментари