Надеждата за ЦСКА си има име

662
Надеждата за ЦСКА си има име

След точно 26 дни стартира най-голямата футболна битка в новата история на българския футбол, а участниците в нея имитират възможно най-голямото спокойствие и непукизъм. Какво ли пък ще се случи ако Лудогорец след 11 поредни титли, не спечели 12-а? Още по-рутинен изглежда процесът при ЦСКА, които не са ставали шампиони от 2008 година и си имат вече вечен абонамент за второто място. За клубовете е ясно, те си имат по един господар и става това, което на него му се иска. Но къде са медиите и социалките да не разгарят напрежението?

Не трябва ли да се подгрява прииждащата буря, която може да се изрази в ураган. И защо на никой не му прави впечатление, че шансовете за титла на водача в класирането ЦСКА варират между 3,00 и 5,00, а на преследвача Лудогорец са между 1,35 и 1,50. С риск да доскучая на несведущите, отново ще се позова на член номер 1 във футболната конституция, който гласи, че букмейкърите винаги са прави. При тях празни приказки няма, защото се губят пари. И това, че държат ЦСКА толкова далеч от Лудогорец е супер меродавен фактор.

И при цялата почти безнадеждна ситуация за привържениците, треньорите, футболистите и най-вече за силния човек в ЦСКА, мечтите остават безплатни, докато теорията не се превърне в практика. И аргументите не са никак за пренебрегване. За първенство ЦСКА е с опцията да изиграе две поредни домакинства срещу Лудогорец на своя стадион. Второто е в пряка зависимост от първото, защото който спечели редовния сезон ще играе следващия мач у дома. И само да си представим, че в тези два мача на „Армията“ с най-горещата подкрепа на която са способни само феновете на ЦСКА в това число и неизбежно завърналия се сектор Г червените победят, това може да означава 8 пункта пасив (б.а – ако ЦСКА победи с поне два гола разлика в домакинството си от редовния сезон) на вечния шампион. И тези осем точки някой трябва да ги отнеме от ЦСКА, а припомням, че червените извън мачовете с Лудогорец и Левски пропиляха само 4 в 18-те мача през цялата шампионатна есен. На това място съвсем неуместно напомням, че Лудогорец има все пак мач и в Подуене, който предвид обстоятелствата Левски няма да иска да загуби. А и треньорът им Мъри Стоилов е от онези, които вземат, а не раздават!

И се връщам в началото откъде пък идва тази увереност, че каузата на ЦСКА е обречена. И защо този Лудогорец, който от 2017 година непрекъснато регресира и това се вижда най-добре в европейските му напъни е чак такъв огромен фаворит? Нещо явно убягва на всички и най-вече на управляващите фактори в ЦСКА. Но точно през тази кампания и с просто око се вижда, че се случва нещо по-различно. Съпоставката с миналата година по-същото време е за пълна промяна. Тогава вреше и кипеше, скандалът между собственик и треньор беше излязъл на повърхността, а сега е като на Луната при морето на спокойствието. И дори има бонус в лицето на изключителния трансфер на норвежката перла Тобиас Хайнц. Тук правя уточнението, че някои вехти червени легенди много са се объркали в оценката на норвежката Елитесериен. Нейните представители са участвали 12 пъти в групи на ШЛ, докато с всичките напъни България е само с 3. И със сигурност Норвегия има много по-голям шанс да влезе в групи на ШЛ, отколкото България, защото Бодьо Глимт и Молде са далеч по-конвертируеми от нашите кандидати. Като любопитна подробност посочвам факта, че само преди 10 дни норвежкия шампион Молде продаде на Челси Давид Датро Фофана за над 10 милиона паунда. Така че идването на такъв като Хайнц е огромен трансферен удара и въпросителните са крайно неуместни.

Най-важния сигнал е, че ЦСКА купува, а не продава както в други зими. А в деловодството на червения клуб със сигурност има поне една оферта за около 3 милиона евро за техен футболист. И затова пиша за пълна промяна, явно аутсайдерът в битката за титлата този път не е вдигнал бялото знаме предварително. И надеждата си има име и то е Саша Илич. Напълно ясно е, че сърбинът се ползва с доверие за което никой преди него не си е и помислял. Нещо невиждано се случва в ЦСКА, защото там по принцип вечно търсят кусурите на всеки треньор и основната им задача е да го изкарат некадърен. Общо взето по тази отработена схема си заминаха една дузина специалисти, някои от които като Нестор Ел Маестро и Бруно Акрапович продължиха напред доста успешно. Дори Алън Пардю в момента стои стабилно в солунския Арис. Но на „Армията“ има специфични изисквания и май Саша Илич е първият, който ги покрива напълно. Или пък най-накрая са осъзнали, че стария подход не работи.

Но и Илич си постла добре с малкото говорене и многото работене. Сърбинът изхвърли клишетата на боклука и се занимава само със съществените неща. Илич остава здраво стъпил на земята и винаги акцентира върху слабостите и нещата, които не му харесват. И огромното предимство на този треньор е че си дава реална сметка с какъв потенциал разполага. Но не пледира публично за нещо повече в кадрови аспект, а се опитва да вземе максимума от това с което разполага. Този свръх прагматичен подход се вижда и на терена. В повечето случаи ЦСКА печели икономично, някои отдават това и на прекомерен късмет. Но истината е някъде по средата!

Първото място е само видимата част, по-невидимата е, че ЦСКА има готов отбор за атака на титлата. Естествено с подусловието, че Лудогорец в сегашният си вид е подготвен за абдикация. Червения отбор макар и с доста видими грапавини показа, че е способен да контролира събитията на терена. Отборът притежава нужната динамика при владеенето и отнемането на топката. Но най-важната причина, е че Илич успя да вдигне на максимум полезното действие на почти всички футболисти. Най-добрия си футбол откакто са с в ЦСКА показват Вион, Турицов, Бусато, Юга. Далеч над очакваното ниво се оказа бързата адаптация на Гарсес, Назон, Морено, Кареасо… И най-големият комплимент към Илич е това, което постигна с футболист като Христиан Петров. За пет месеца той го направи един от най-добрите централни защитници в българския футбол. В ЦСКА трябва също така да оценяват, че Илич им отвори очите за посредствеността на Мено Кох и Жеферсон. Дори с такива прозрения Илич е много полезен. И ако нещо липсва в отбора, то това е нов централен защитник, защото за игра с трима отзад на ЦСКА е необходим поне един нов класен футболист. Но те си ги знаят тези неща отлично.

Изброените фактори показват, че нещо убягва от картината. И че ЦСКА въобще не са за отписване, както са го направили най-влиятелните хора в съвременния футбол – букмейкърите.

Жаклин Михайлов, Тема спорт

Коментари