Не дразнете Господаря!

1948
Не дразнете Господаря

Много раздразнителен се оказа Господарят на българския футбол. Ама наистина много!

Толкова, че агитката на Лудогорец направи „невиждана хореография“ и заплаши разните „тролове и джуджета“ да не го ядосват.

Загрижени са хората да не обезпокои нещо благия му нрав. То всъщност май мнозина са загрижени за Господаря – и във футбола, че и в държавата. И гледат не само да не го дразнят, а и подаръци да му осигурят.

А като има подаръци – благата усмивка не слиза от лицето му. Така беше и вчера. Кой ли не се надпреварваше да помогне на любимия Лудогорец да бие ЦСКА (2:0).

Изненадващо в благотворителната акция се включиха даже и гостите от София. Но така де – ходи ли се на гости с празни ръце?

Наистина необяснимо е как ЦСКА не успя да не загуби мач, в който най-малкото, което може да се каже, е че „червените“ не бяха по-слаби. Напротив – в по-голямата част от двубоя те владееха инициативата, превъзхождаха съперника и създаваха опасните ситуации…

Но… ЦСКА няма играчи за решаващи двубои. За сметка на това отборът е пълен с футболисти, способни всеки момент да направят грандиозна глупост, която често завършва с фатален край.

Как по друг начин да си обясним дузпата, от която Лудогорец поведе в резултата в момент, в който Господаря се молеше за 0:0?

ЦСКА от доста време получава голове заради безумни индивидуални грешки. Вчера обаче за първия гол на „орлите“ на практика се погрижи целият отбор на „червените“. Може би единствен без вина бе вратарят Бусато, който фаулира Чибота за наказателния удар. Той просто нямаше какво друго да направи.

А преди това ЦСКА можеше да поведе!

Само че Кайседо трупа голове на сметката си за ЦСКА, но ги вкарва срещу слабаци като Арда и Левски. Йомов играе с желание, но на върха в елита трябват и възможности. Кери пък играе без желание, макар и да има възможности. Джеферсон – също. Вилдсхут – него само майка му и баща му го виждат, че играе добре. Защо е по-твърд титуляр от Кирил Петков за премиер – това е енигма! Мазику – грешка след грешка, понякога дори изглеждат демонстративни.

И въпреки цялата тази грозновата амалгама – ЦСКА игра добре. И причината за това е, да не дразним излишно Господаря, но трябва да си го кажем – този Лудогорец е от най-слабите в славната им шампионска декада.

За да не стават фаулове и Господарят да се муси обаче си има и спецотряд. Членове са му едни от най-презрените и позорни българи на новото време – футболните съдии.

В Разград натоварен да подгъва коленце беше Георги Кабаков. От самото начало показа, че грешни решения няма да има. Жълт картон за Матей за неправилно дишане. Спестен задължителен втори жълт картон на Гонсалвеш в средата на второто полувреме при 0:0. Задължителен втори! Задължителен!

И вместо това жълт картон получи… домакинът на ЦСКА бай Добри. Рядка комплексарщина на Кабаков, но пък Господарят не бива да се нервира!

Вчера за благосъстоянието му се погрижи дори и Диема. В някакви моменти може би на терена ставаше нещо толкова дразнещо, че от телевизията направо дърпаха шалтера на прякото предаване.

Това е положението! Не дразнете Господаря, тролове и джуджета!

И все пак една особеност е убягнала на феновете на Лудогорец.

Във фентъзи епоса Господарят е олицетворение на Злото, а джуджетата накрая го побеждават.

И печелят не само битката, но и войната!

И този ден ще дойде!

Борислав Хаджиев

Коментари