„Кошмарът на европейски шампиони“ – Аспарух Никодимов, даде ексклузивно интервю пред агенция „Пик“ по повод случващото се на „Армията“. Паро говори за теми, които засягат и Левски, както и родния футбол въобще. Никодимов е многократен шампион на България с ЦСКА, а на голямата европейска сцена може да се похвали с детронирането на 3 действащи първенци на континента – Аякс (като играч), Нотингам и Ливърпул (като наставник), както и с още куп значими победи. Ето какво заяви пред медията ни соченият за най-успешен роден клубен треньор.
– Г-н Никодимов, Кирил Десподов загатна, че иска изходящ трансфер от „Армията“ още тази зима, същевременно Павел Колев пък не прие предложение от „Герена“ относно оперативната власт при „сините“? Сякаш родните грандове вече не са толкова голяма притегателна сила и за футболисти, и за ръководители, какви сигнали са това, вашият коментар?
– Всеки може да иска нещо. Десподов първо, още почти нищо не е дал на клуба си и бърза да се отърве от него. Аз казах и в предишни интервюта, че ако има добра оферта и за него, и за ЦСКА – трябва клубът да го пусне, няма защо да го спира. Но ако иска само той да се облагодетелства – няма как да стане. Все пак за него за влагани средства и т.н. И мисля, че за него е по-добре – колкото по-малко приказва, по-малко неща ще каже, които няма да се харесат на хората. Така, че по-добре да си трае и да чака какво ще се реши от тук-нататък.
А за Павел Колев, аз не го познавам много добре това момче. Вижда ми се интелигентно момче. Предполагам, че е видял каква каша е и в Левски и затова се е отказал сигурно.Коледата в ЦСКА продължава: Гриша Ганчев готов с проект за „Армията“, стартира го още тази година?План и проект за реконструкция на „Армията“ са изготвили вече от ЦСКА, пише „Тема спорт“. Надеждите …Jan 13 2019bgsport.net

– Вие сте със сериозна роля (като играч или треньор) при отстраняване на 3 действащи европейски клубни шампиони от родните „армейци“. Постижение, което е може би без аналог в историята на турнирите. Как ЦСКА или който и да било друг български отбор да се доближи до това ниво в момента? Просто да се приближи някой тим, не очакваме да кажем Реал Мадрид (настоящ първенец в Шампионска лига) да бъде елиминиран от „червените“ или от Лудогорец, или Левски… Вашето мнение и съвет?
– Единият вариант е да се вземат скъпи играчи каквито привличат Реал Мадрид и другите топ европейски грандове. Но това не може да си го позволим.
Така, че трябва повече работа и да се дава повече път на млади български футболисти. Само те знаят какво е ЦСКА или Левски примерно, а и другите родни отбори, за да влизат в тези битки със сърце и с душа и да се раздават тези момчета.
Защото чужденците – те гледат да играят добре, докато някой ги поиска и да се продадат. Това е просто едно стъпало към следващ трансфер за тях – не е толкова важно представянето на клуба.

– Създаде се дискусия дали Тиаго да бъде продаден дори и за не много голяма сума този зима при опасността да напусне ЦСКА със свободен трансфер, коментарът ви? И по-пикантно продължение на темата – ако Тиаго направи още няколко дерби мача като ляво крило, въобще ще има ли тим, който да го иска през лятото?
– Според мен той нищо не игра този сезон. Така, че не вярвам чак толко да се отрази на клуба ако го продадат. Но трябва да вземат един човек, който да дърпа конците. Защото до настоящата кампания, според мен, Тиаго добре се представяше на тази позиция. А като ляво крило колкото пъти е играл, толкова пъти нищо не е играл. Работа си е на треньора, нали. Аз казвам само моето мнение. Не виждам там (по левия фланг на атаката) каква е ползата от него.

– Люпко Петрович наскоро загатна, че в ЦСКА са налице много качествени, но непостоянни в изявите си футболисти, давайки пример с Джеси. Може да кажем, че и Енрике преследван от контузии към момента е една енигма в ЦСКА. Евандро също е интересен играч. Вашето мнение за въпросните трима чужденци?
– За да си голям футболист, трябва да имаш манталитет. И трябва да си се подвизавал в сериозен клуб. Те не са играли сигурно в такива сериозни клубове, в които да се борят постоянно за първо място или купа да спечелят. Те са просто обикновени футболисти, там от Бразилия или къде ли, сигурно не могат да намерят място в техните грандове и за нас стават изведнъж звезди. Направят 1-2 мача и ги вдигаме във въздуха като, че ли Пеле е дошъл в България. Стига с тези работи. Нека да се докажат първо – в първенството и в международните мачове. Две-три години да играят на ниво и тогава да им даваме оценки.

– Г-н Никодимов, като доказан многократно футболен специалист, кое бихте предпочел – Ангел Лясков титуляр на левия бек и за негова резерва друг българин – да кажем Александър Георгиев или дори преквалифициран десен бранител като Стойчо Атанасов. Или Лясков на пейката, Жеферсон стартиращ? Като при първия вариант навярно финансовите параметри за даден клуб ще са по-изгодни, вашето мнение ?
– Аз не говоря за финансовите параметри, те се знаят от всички. За мен Ангел Лясков не е по-лош от него (Жеферсон), плюс това голямо предимство е младостта на Лясков и той има поле да расте. Това е.
– Десподов, Бодуров, Антов – не малко наградени играчи на ЦСКА в анкетата за „Футболист на годината“. Имат ли сили от „Армията“ въпросните призове да се превърнат в тенденция и това ли е пътят пред гранда?
– Имат, разбира се. ЦСКА това е похвалното, че все пак дават път на повече млади български играчи.
За разлика от другите грандове, така наречени. За Лудогорец не говорим, защото там си е друг проект, той си е такъв бизнес проект някакъв.
А Левски, те тръгнаха по пътя на Лудогорец. Много недоказани чужденци в Левски, сега се чудят как да ги освобождават, как ще им плащат. Те си мислят, че като ги оставят тука няма да им плащат… Те са защитени от ФИФА и УЕФА, от други закони чужденците, така че не е толко лесно да се освободиш от тях и това им беше грешен подход според мен. Защото и техни кадри излизат, играят в други отбори, а те – недоказани иностранци. Ривалдиньо, че бил баща му еди кой си, ами вземи Ривалдо ако е истинският, а не фото-копие някакво или фотошоп някакъв на него.

– Накрая вашето пожелание към спортните фенове, не само на ЦСКА, а и на всички отбори, в началото на 2019-а година?
– Да са живи и здрави и да се уважават помежду си. Да не правят глупости – да се бият и такива неща. Да не скандират мръсотии по стадионите. Защото затова родителите не си водят децата на мачовете, защото чуват само глупости по съоръженията. Става въпрос за всички привърженици, не само на Левски и ЦСКА, за всички абсолютно. Просто да се уважават, да уважават хубавото. Аз съм играл нали и в чужбина и сме печелели даден двубой и хората като видят нещо хубаво и ръкопляскат. Става цялата публика на стадиона и ти ръкопляска, независимо, че си от противниковия отбор. Това, когато го достигнем, значи сме постигнали много.Горещо от „Българска армия“: Ел Маестро повдигна завесата за случващото се в ЦСКАНестор ел Маестро коментира пред медиите последните събития в ЦСКА, като говори по актуалните въпрос…Jan 13 2019bgsport.net

Коментари