Пената култов: В ЦСКА трябва да разплетем старите пуловери и да облечем нови

1789
Димитър Пенев

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю пред „Тема спорт“, в което коментира Вечното дерби.
– Г-н Пенев, какви са впечатленията Ви от Вечното дерби?
– Даже малката ми внучка може да направи коментар и той ще е: „Този мач не го разбрах“. Като начало очаквахме отборите да направят по-позитивен старт на пролетта с новите си треньори. Явно обаче ЦСКА и Левски още не могат да защитят реномето си на водещи отбори. По-скоро има друг водещ отбор, като се има предвид как бе развалено дербито. На тези, другите, може да изпратим някой треньор да им помогне. Както и да е, вечното дерби мина според очакванията – имаше малко добри индивидуални моменти, мачът беше равностоен, но повечето изпълнители – слаби. Добрите изпълнители бяха по трибуните. Невероятна публика, която ти влиза в кръвта. Що се отнася до автогола – случват се такива моменти. Питате ли го момчето какво му е и колко часове ще му трябват, за да дойде на себе си. Цялата защита носи отговорност за ситуацията, както и вратарят. Топката беше центрирана в малкия пеналт. Тук има колективна грешка. Заради своята публика ЦСКА трябваше да е по-сериозният диригент на терена, но не се получи. Вместо това диригент беше съдията. Той в едната половина свири на пиано, но в другата на акордеон, на който не му работят клавишите.ЦСКА, къде ви е играта, стига само за съдията!Добре, че живеем във век на силно развити технологии. Добре, че крива или лоша, демокрацията, под ня…Feb 26 2019bgsport.net

– Значи смятате, че съдията повлия най-много на мача?
– Естествено. Повлия, както ти влияе призовка да си платиш тока и водата. Съдията трябва да свири 50 на 50, но вместо това направи две-три грешки в ключови ситуации. Говорим за моменти, които напълно обръщат настроението в отборите, водят до промяна на тактическата постройка и ти разбиват всички планове, които си имал през седмицата. От цялата ситуация е печеливш Лудогорец, който прави грешки, но грандовете не могат да се възползват достатъчно. Разликата не се съкращава.
– Беше ли наистина реферът „бушон“, както се изрази Любо Пенев преди дербито?
– Toва си е мнение на Любо. Той защитава отбора и клуба. Има чувство, вижда определени неща отблизо в мачовете. Сигурно тези думи ги казва съвсем правилно. Ще чакаме да видим сега какво ще е наказанието на съдията. Че те обикновено ги пращат да свирят под прикритие в Б и В група за три-четири кръга. Това какво наказание е? Футболистите ги наказват и им спират правата, а реферите отиват на тържество в долните групи и продължават да си практикуват. Не го разбирам това. Нашите футболисти кой ще ги замени? Някой артист ли да викнем вместо тях? Наказанията трябва да са еднакви за всички.

– Хареса ли ви играта на ЦСКА преди червения картон?
– Показахме някои добри неща. Доста по-силно беше представянето, отколкото срещу Черно море. Лошото е, че ти се готвиш за официална премиера 20-25 дни, ходиш по лагери, играеш контроли, тренираш, а в официалния мач губиш по такъв злощастен начин. Има и друго – по време на подготовката се виждаше, че съставът не е правилно направен. Не говоря за работата на треньорите, а за състава. Въпросът е да се прецени кой заслужава да играе. Резултатите бяха негативни. Какъв беше балансът на ЦСКА в контролите?
– Две победи, едно равенство и четири загуби…
– Да, и веднага след това падаш от Черно море. След 25 дни подготовка по принцип не би трябвало да имаш проблеми. Но резултатите в контролите и вече в официалните мачове са показателни. Сега лошото е за треньорите. Трябва да бързат бавно. Те изграждат друг стил, но не става веднага. В същото време ти си ЦСКА и не бива да губиш точки. И се натрупват много фактори, които те затрудняват. Победа в дербито винаги дава самочувствие, но когато загубиш, има обратния ефект.

– Смятате ли, че на ЦСКА му липсва дълбочина? Във вечното дерби почти всички резерви бяха момчета на под 20 години…
– Времето не стига да се добави малко качество. От друга страна, добре е да се пускат кадърни момчета. Десният бек Турицов се включи нелошо. Тази ситуация отваря шанс за подрастващите и е добре да им се дава възможност да играят.
– Доколко шансовете на ЦСКА за титлата пострадаха безвъзвратно след загубата от Левски?
– Аз съм сигурен, че нито треньорите, нито ръководството са се предали. Тежко ще им е, но ЦСКА не е загубил шансове за титлата. Дано по-бързо разплетем старите пуловери и да облечем нови.Какво се случва в ЦСКА: Ще има ли нови или „червените“ се отказват от трансфериТрансферният прозорец в България затваря съвсем скоро – в четвъртък, 28 февруари. Мнозина фенове на …Feb 26 2019bgsport.net

Коментари