След срещата с Гриша Ганчев Стамен Белчев обяви: Целта на ЦСКА е дубъл, това не са празни обещания

1517

Старши треньорът на ЦСКА Стамен Белчев бе гост в предаването „Домът на футбола“. Наставникът отново подчерта, че „червените“ ще се целят в дубъл през тази година, надявайки се да спечелят титлата и Купата на България.
– Г-н Белчев, да започнем с Вашата оценка за това, което се случи в Испания, за количеството работа в Испания…
– Още като се прибрахме, казах пред вашите колеги, че на 95 процента от планираното го свършихме. Доволен съм от работата на всички футболисти. Доволен съм от контролите като качество, имам предвид като отбори, срещу които играхме, а също и като игра в по-голямата част от тях. Да, има още какво да се желае, но в един подготвителен етап не са толкова важни резултатите. Футболистите ни играха в повечето мачове след умора. Не се съобразявахме въобще, че имаме и контролни мачове, нито пък се съобразявахме с играта на противника. Следвахме си програмата и това, което имахме като цел, така че не трябва правим кой знае какви изводи от тези контроли.
– Как се чувстват футболистите? През повечето дни в Испания тренираха по два пъти, тук ги очаква почти същото преди началото на сезона.
– Те знаят, ние сме си говорили – сега е моментът за по-големи натоварвания и да се подготвим за тежките мачове, които предстоят. Знаете, през пролетта ще бъде много сгъстен цикълът и играчите трябва да са готови.
– Доколко ЦСКА е готов за старта на сезона в Първа лига през пролетта?
– Аз мисля, че сме готови с изключение на едни малки детайли, които трябва да отстраним в средата на терена. Като цяло имаме навсякъде да изчистваме неща – и в защита, и в средата, и в атака. Смятам, че повечето неща, които ги има за изчистване, са в атака. Смятам, че отборът ни е подготвен на 90 процента и е готов за старта.
– Не загубихте в нито една от контролите. Ясно е, че ще кажете, че резултатите от тях нямат значение. Обаче когато не допуснеш гол срещу Динамо (Киев) и Спартак (Москва), когато вкараш 8 гола на Дзянсу Сунин, предполагам дори и като резултати сте доволен от това, което се получи в Испания.
– Да, наистина е така, макар че пак повтарям, че резултатите не са важни. Когато не допуснеш гол, е добре за самочувствието на футболистите, за клуба като имидж. Не трябва да се заблуждаваме, трябва да сме здраво стъпили на земята. Мачовете от Испания и тези, които предстоят, ще бъдат съвсем различни. Тук в първенството в 70-80 процента от времето ние ще играем дълбоко в полето на противника. Опонентът ще бъде затворен през собствената врата, както беше през първия полусезон в по-голямата част от мачовете. Трябва да се настройваме по друг начин за първенството.
– Четири „сухи“ мрежи в контролите в Испания. Това говори ли за подобрение в играта на ЦСКА в защита?
– Това говори добре за играта на целия отбор в отбрана, а не само на защитниците, защото искам нашата защита да започва от нападателите и да завършва с вратаря. Както искаме подготовката на атаката да започва отзад. Да, в по-голяма част от мачовете съм доволен, макар че има какво да се желае.В ЦСКА вече мислят за лятната селекция. Ето какъв ход предприе Гриша Ганчев, за да подсили тима за новия сезонДвама от скаутите на ЦСКА Велизар Димитров и Христо Янев са заминали на мисия в чужбина. Съгледвачит…Feb 8 2018bgsport.net

– Говорихме с Вас за това по време на лагера в Испания, но след края му минаха няколко дни. Имаше моменти, когато при изнасянето на топката се допускаха неточности, а тези неточности водеха директно до много сериозни опасности пред вратата на ЦСКА. Предполагам, това е едно от нещата, които ще искате да изчистите, пък няма много време. Има ли нещо подобно и от какво е провокирано това? Дали не е от голямото желание да се изнася „на крак“ топката, а не да се праща далеч в половината на противника, за да бъде по-далеч от Вашата врата?
– По принцип искам отборът да работи повече на постепенна атака. Когато играем в България, няма да имаме много големи пространства за работа. Когато има пространства, отборът е подготвен за този начин на игра. Когато ги няма, всяка една грешка при изнасянето на топката, когато отборът стои широко и е отворен, е проблем за нашата защита. Зад гърба ни има пространство и противникът ще има предимство. Трябва да се опитаме да бъдем максимално прецизни и да опитаме да намалим до минимум грешките, които се получават в тази зона.
– Като продължение на темата: и срещу Динамо, и срещу Спартак, образно казано, „давахте“ топката на съперника и опитвахте да контраатакувате. Вие сам говорите за това, че в Първа лига повечето отбори ще бъдат затворени и ЦСКА ще е тимът, който ще държи повече топката. Имаше ли на лагера в Испания достатъчно време, ако щете и като съперници в контролите, срещу които да изпробвате подобна игра? Доволни ли сте от двата мача с китайците?
– В Испания и четирите отбора, срещу които играхме… Двата руски гранда всъщност няма нужда да ги коментирам, а китайците са едни от техните може би много добри отбори. На моменти имахме възможност да изпробваме това, на моменти – не. Надявам се до началото на първенството да имаме възможност да работим върху владението на топката, да използваме фланговете, да имаме търпението и агресията в средата на терена.

– Кажете сега за новите попълнения. Предполагам, сте доволен, че още от първия ден след зимната пауза се събрахте. Вече бяхте наясно кои са новите играчи и имахте възможност да работите с тях. Това е нещо много важно. Така ли е?
– Това е едно много голямо предимство – от първия ден новите да са с нас. Така физически ще се подготвят добре, а тактически ще ги запознаем с начина, по който искаме отборът да играем. Така по постовете може да се получи един добър синхрон. Всички сме доволни, че те са с нас от самото начало. А като цяло съм доволен от всички. Да, винаги има какво още да се желае, но мисля, че с времето разбират в какъв клуб са, какви са целите. Всеки от тях се старае. Да, при някои се получава по-бързо, при други – по-бавно, но като цяло съм доволен.
– Една сериозна липса е изходящият трансфер на Антон Недялков в САЩ. Жеферсон веднага бе привлечен, за да го замени. Свиква ли вече с новите си съотборници, с ролята си? Може ли да бъде пълноправен заместник, за да няма проблеми ЦСКА по левия фланг на отбраната си? Знаем колко важен беше за Вас Антон Недялков, Вие го ценяхте много.
– Антон беше, според мен, най-добрият краен защитник в България, без да подценявам някой от другите футболисти. Това е моето лично мнение, не визирам никого конкретно. Мисля, че Жеферсон ще се справя добре. Смятам, че в негово лице намерихме достоен заместник на Антон Недялков. Мисля, че той е човек, който ще оправдае доверието, а феновете на ЦСКА ще останат доволни.
– Каранга закъсня за началото на подготовката. Намирате ли връзка между това и пропуските, които направи в Испания? От друга страна, колко важно беше той да остане в ЦСКА, за да има отборът реализатора, който може да вкара головете по пътя към шампионската титла?
– Няма да говоря колко важно беше Каранга да остане в отбора. Един много добър футболист не само за нашия отбор, но и за първенството у нас. При него това, че закъсня – опитваме да наваксаме. Той не беше и чак толкова изостанал в подготовката. Въпреки закъснението, той бе тренирал в Бразилия. Подготвен е донякъде, но е съвсем друго в игрова обстановка. При всеки удобен момент оставаше да тренира допълнително. Колкото до пропуските – дали са от това или не, не знам, но той вкара и голове. Няма как да стане да е на 100 процента във всеки мач. Аз съм доволен от старанието, което виждам не само у него, а и у всички останали. Няма какво повече да коментирам.

– Кажете за новата позиция на Тиаго. Във всяка от контролите той започваше вътре в центъра на халфовата линия, малко по-дефанзивна роля за него. Как Ви се стори и ще продължите ли да го използвате по този начин, а Роланд Алберг да остане изтеглен по-напред?
– Всичко зависи от моментното състояние на двамата. Не знам дали знаете, но Тиаго, преди да го използваме като играещ зад гърба на нападателя, той е играл като типичен вътрешен халф. Тази позиция не му е нова. За да използваме двамата, трябва Родригес да играе малко по-назад. Всичко зависи от моментната им форма. Ако е това, което аз искам и ме устройва – ще преценявам.
– Да се ориентираме към финала. Понеже не остава много време вече, наясно ли сте в първи двубой срещу Верея (Стара Загора) как ще изглежда ЦСКА? Говорим като избор на стартови 11, като поведение на терена.
– В общи линии за мене съм си наясно. Всеки един от футболистите има място в отбора, стига да покаже добър ритъм в тренировките, да покаже постоянство, което е най-големият проблем при нас. Не говоря за отделните футболисти, а за целия отбор. Трябва да покажем постоянство. Ако го направим, мисля, че няма да имаме проблеми със спечелването на титлата и Купата.
– И понеже знам, че няма да искате да коментирате основния съперник за титлата Лудогорец… разликата помежду ви е само точка. Феновете на ЦСКА ще искат да чуят от Вас какви са шансовете тимът да се справи с Лудогорец на фона, че победихте разградчани два пъти през есента.
– Феновете трябва да бъдат сигурни в едно: аз, както и досега, не съм човек, който дава празни обещания. Обещавам, че ще работим и ще направим всичко възможно да спечелим титлата. Пак казвам – най-важното е да имаме добър синхрон в отбора, добър колектив и се надявам май месец да празнуваме.
Източник sportal.bgОтложиха делото на ЦСКА в Лозана, ето кога ще се гледа и какво възнамеряват да предприемат на „Армията“ЦСКА ще трябва да чака да свършат Олимпийските игри в Пьонгчанг, за да научи решението на Спортния а…Feb 8 2018bgsport.net

Коментари