Спортният министър Красен Кралев хвърли яснота за конкурса за базите на ЦСКА! Ето кога той ще бъде обявен

1281

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи в студиото на предаването „Тази сутрин“, че конкурса за базите на ЦСКА, които включват стадион „Българска армия“ и съоръженията в Панчарево, ще бъде обявен до една-две седмици. Процедурата е станала възможно, след като ръководството на елитния ЦСКА, който в момента ползва базата, е платило дължимите суми за данък сгради и такса смет. Те възлизат на 273 хиляди лева.
„В момента подготвяме търга на стадион „Българска армия“ по стария закон, защото няма време да се чака. Феновете и самото ръководство на дружеството, както и всички заинтересовани нямат търпение да изчакат новия закон, но нищо не пречи след провеждане на конкурса срокът да се удължи. Искам да отбележа, че вече няма никаква пречка дружеството да бъде регистрирано. Вчера по сметките на министерството постъпи сумата от 273 хиляди лева, която дружеството ЦСКА дължеше за такса смет и данък сгради, а това беше последната пречка. Подали сме документи в Агенцията по вписванията. Очаквам в рамките на максимум седмица или две да обявим конкурса“, каза Кралев.

Конкурсът ще се проведе по стария закон, но след приемането на новия, съоръженията ще могат да бъдат преотдадени за срок 30 години. „Новият закон няма да реши само проблема с базите на ЦСКА, той ще реши проблема с базите на всички клубове. В момента максималният срок за отдаване на съоръженията е 10 години. Никой няма да инвестира в един стадион, ако той се отдава само за 10 години. В момента може да се кандидатства по новия закон за концесиите и чрез нашия закон, ако бъде приет за един по-дълъг срок до 30 години, като условието ще бъде инвестициите да са над 50% от стойността на имота“, заяви министърът и добави: „Базите на другите отбори също могат да бъдат отдадени или преотдадени, когато бъде приет новия закон. Това е основната цел. Всички средства да бъдат вложени в реконструкции на базите. Те са остарели, публичните средства не достигат, така че нашето задължение е да привлечем частните капитали в помощ на държавата“
Интерес към стадион „Българска армия“ и другите съоръжения има не само от елитния тим, а и от третодивизионния ЦСКА 1948, който изрази готовност да участва в конкурса. В момента в Борисовата градина в центъра на София играе отборът, подпомаган от Гриша Ганчев. Министерството отдава базите чрез споразумение за временно ползване срещу заплащане на обезщетение, а от ЦСКА са направили подобрения в размер на 1,1 млн. лева, които се приспадат от сумата.

Източник: БЛИЦ

Коментари