Стойчо запали искрата на ЦСКА

791
Стойчо запали искрата

От 0:4 срещу „Лудогорец“ до 4:2 срещу „Осиек“! Пълната промяна в ЦСКА вече става факт. Стойчо Младенов запали „червената“ искра. Само за 10 дни футболисти със смачкано самочувствие изиграха двубой като за учебник и единствено грешката на вратаря Густаво Бусато в добавеното време остави лош дъх в устата. Критика? Напротив! Със свити сърца феновете на ЦСКА очакваха отпадане още от „Лиепая“. Очакваха едва ли не да бъдат разгромени от „Осиек“. А сега с основание мечтаят за групите в новия турнир Лига на конференциите. Истинско чудо е как ТНС, полуаматьорите от Уелс, са сразили „Виктория“ (Пилзен) също с 4:2. А ако се стигне до мач между ЦСКА и островитяните, то това ще е най-големият европодарък за „Армията“.

Орисията на Стойчо Младенов далеч не е само да бъде треньор. Докато трябва да се оправя с физическото състояние и контузиите на футболистите преди евромач, Екзекутора на „Ливърпул“ не спира да говори с фенове, които традиционно все има какво да далят. „Не искам да подкрепяте мен! Искам да подкрепяте ЦСКА“, казва Младенов във всеки разговор. Още в първото си изявление начело на отбора треньорът призова всички да бъдат като един „червен“ юмрук, „от който земята да се люлее“. Мнозина, особено враговете, му се надсмиваха. Брояха на кой ден ще бъде уволнен. Младенов със сигурност няма да е вечно треньор на ЦСКА. Той сам знае, че неговата мисия много повече е да бъде обединител на „червената“ идея, което го прави фундаментална личност в новия век, изпълнен с толкова тежки турболенции в Борисовата градина.

За първи път Младенов има зад гърба си човек, известен, че никога не се предава. От млад спортист Гриша Ганчев е закърмен с идеята ЦСКА. Мина през всичко, за да спаси клуба от изчезване през 2015 година. С основание всеки съперник на ЦСКА трябва да се притесняват до къде може да стигне дуетът Ганчев-Младенов. Едно е сигурно – и двамата няма да се спрат пред нищо, за да върнат поне част от европейската слава на „Българска армия“.

Какъв треньор е Младенов, се видя именно срещу „Осиек“. На трибуните хората не можеха да повярват как се преобрази ЦСКА. Неведнъж се е говорило за раздяла с ирландеца Греъм Кери. Днес той е лидерът във всичко. Гигантът Амос Юга не пуска топката. Неуверения на латвийска земя Валентин Антов заигра като в мачовете, уредили му трансфер в „Болоня“. Бразилецът Жеферсон два пъти получи схващане на крака, но отказа да излезе – не можеше да пропусне звездния миг.

Незаинтересованият Жорди Кайседо обра всички топки, вкара гол и даде асистенция след 70-метров спринт в стил Кристиано Роналдо. Кулата Юрген Матей отново беше стена. Влезлият на пожар минути преди мача Георги Йомов нямаше спирка подобно на Брадли Мазику. Предисторията – дълги персонални разговори с всеки от тях, които Младенов убеди да се вслушат в думите му от преди няколко години: „Да знаете – ЦСКА е голяма работа!“ И футболистите се почувстваха голяма работа на терена.
Двубоят с „Осиек“ не е завършил. ЦСКА трябва да бъде поне толкова добър в четвъртък, за да не се провали. Но първата и най-важна мисия на Стойчо Младенов вече е изпълнена. Екзекутора запали искрата на ЦСКА.

Боян Бойчев, Труд

Коментари