Това беше много повече от една победа – сега вече и слепите прогледнаха защо атаките срещу ЦСКА не спират

4360

Сега и слепите прогледнаха и разбраха защо атаките срещу ЦСКА през последните две години не спират. Защо винаги двубоите между червените и Лудогорец са предхождани от черна кампания и са съпътствани от съдийски тесли срещу най-успешния български клуб. Защо се отварят втори, пети, десети и т.н. фронтове за атаки, чиито корени водят все до един и същи североизточен вилает. В Лудогорец са събрани хора, които до един знаят как да постигат целите си независимо от средствата, които използват. И тези хора много добре осъзнават, че ЦСКА единствен може да оспори благоденствието им. Само за седмица в Разград видяхме две различни и много далечни футболни вселени. Преди един кръг на арената излязоха едни плахи играчи в синьо, които сякаш бяха повикани за подгряващ спаринг-партньор на шампионите, преди евромача им с Брага. А в неделя вечер орлите бяха разпердушинени от един яростен, амбициран, научен и уверен в силите си червен съперник.
Логичните оправдания на Лудогорец за натрупана умора, трудна нагласа за мачовете от първенството, отсъстващия от скамейката старши треньор нямат никакво значение за ЦСКА. Червените имаха далеч по-голяма мисия освен историческата победа, която все някога щеше да се случи. Те трябваше да докажат, че са готови да довършат мисията по освобождение на българския футбол от задушаващото го статукво. И го направиха. Те трябваше да докажат, че гласът им ще бъде чут независимо колко плътни и високи ограждения поставят в Разград. И изкрещяха. Трябваше да докажат, че все още са един юмрук и могат да удрят силно. И разклатиха мощно позициите на хегемона.
На пух и прах бяха направени дирижираните слухове и опити за всяване на недоверие сред футболистите и треньорския щаб на червените. Играчите правели бойкот на треньора? Ако така изглежда симулативната игра на отбора, то каква ли ще е истинската! Ръководството било снело доверието от треньора Стамен Белчев? А защо да го прави? Защото би два пъти Левски с 3:0 и още два пъти го изпусна? Или защото вече 11 месеца футболна България не може да открие отбора, който ще надиграе ЦСКА?! На 1 декември миналата година Стамен Белчев изведе ЦСКА за първи път като старши треньор и оттогава досега червените неизменно доминират в двубоите. Допускаха грешки, показваха колебания в играта, но категорично не се намери отбор, който да ги превъзхожда в директен мач. Криви сметки си правят манипулаторите, като се опитват да клатят клуба точно през Белчев и играчите. В ЦСКА тези номера вече не виреят.

Не са далеч от истината тези, които определят червената победа в Разград като разтърсваща системата на българския футбол. Защото това не бяха просто едни 3 точки, това бе много повече от победа. Този успех наистина изглежда като предтеча на задаващия се нов ред и сигналите за това идват от няколко страни. На първо място, от началото на годината ЦСКА наистина доближи нивото на Лудогорец. Направи го до такава степен, до каквато не е било от сезона, в който титлата се реши в директен сблъсък помежду им. В първия двубой от шампионата, който се игра на „Армията” (0:1), ЦСКА отново бе близо до успех, но липса на концентрация пред гола, вратарска грешка и подмината дузпа направиха разликата. Сега обаче червените са още по-напред в развитието си. Дотолкова, че не са зависими от подобно съдийство.
По-смешни от червения картон за Каранга бяха само циркаджийските симулации на Моци през целия мач. Ако главният съдия спазваше един и същи критерий за жълти картони, Натанаел, Моци, Дяков и Сисиньо спокойно можеше да изпреварят Каранга по пътя към душовете. По тръшването в наказателното поле на Меркадо от Сисиньо Станка Златева можеше да си води записки, които вероятно щяха да я отведат до мечтаното олимпийско злато. Фойерверките от гръмкия обрат с човек по-малко обаче не трябва да заглушават справедливите вопли на червените и търсене на обяснение за тези ситуации. Но кой да им го даде? Предположете измежду трите опции – шефа на футболния съюз, шефа на съдиите или международния експерт-консултант.
Картинката на гузното мълчание се допълва и от липсата на традиционните говорители, които обикновено не пропускат възможност да разтълкуват футболните тенденции и да покажат правилното им приложение на простосмъртните.
Толкова ли бяха уморени от тежкия цикъл в Разград, че побързаха да се приберат след дербито на върха? И вече два дни спят дълбоко, без да обелят и дума. Няма го дори словоохотливият им директор, който иначе рядко подминава камерите, а и едва ли се е изморил колкото играчите след трите важни двубоя. Или може би е побързал да се прибере, за да отвори картата на България и да види откъде точно им дойде на хегемоните? Защото явно там има сериозни пропуски, които червените играчи и фенове със сигурност са му помогнали да изчисти. Вече втори ден липсва и изявление от фейсбук профила на делиорманския фараон – друг безценен източник на футболни коментари и анализи. Умението да губиш с достойнство и да поздравиш по-силния си съперник е привично само на силните. А в Разград уж минаваха за такива. Загубиха ума и дума ли? Паника ли ги обзе? Време е да прогледнат и да приемат, че може да се самопровъзгласяват за футболна столица на века и хилядолетието, но от време на време дори на тях ще им се налага да се съобразяват с по-силните игрово и духом. А ЦСКА определено бе такъв в последните двубои помежду им.
Погледите вече са насочени към предстоящия мач за купата, а жребият, който мнозина прибързано определиха като съкрушителен за червените, може да се окаже изключително удобен за тях. В средата на декември ЦСКА има идеален шанс да довърши Лудогорец и да влезе в пролетния полусезон с психологическо предимство в битката за титлата. В предстоящия ¼-финал на „Армията” на гостите ще им трябват двама като Драгомир Драганов.
Преди две години ЦСКА направи легендарния си рейд към купата от В група. Сега армейците са поели на нов исторически поход, при който забиха звучен шамар в лицето на статуквото.

Стоян Генов, в-к „Тема спорт“

Коментари