УЕФА разследва ЦСКА и още 10 сериозни европейски отбори

459
Тибо Вино

УЕФА е направила финансова ревизия на ЦСКА. Това стана ясно от най-новия бюлетин на европейската централа за клубно лицензиране и финансов феърплей, който бе публикуван.

Документът е дълъг 56 страници и в точка 3.3 от него са описани извършени проверки на УЕФА през последните два сезона ( 2017/2018, 2018/2019), свързани с финансовия феърплей и клубното лицензиране. Става ясно, че един от проверяваните клубове е българският ЦСКА.

Освен на „армейците“, проверки са направени и на европейски грандове като Манчестър Сити, Олимпик Марсилия, ПСЖ, Макаби Тел Авив, Интер Милано, Милан, Рома, Рубин Казан, Галатасарай, Фенербахче.

В документа е написано: „Разследващата камара изисква пълна прозрачност, както и верни и точни становища от клубовете. В резултат на гореспоменатите одити за съответствие (финансови ревизия) CFCB (разследващата камара на УЕФА за финансов контрол на клубовете) поиска от пет клуба да коригират информацията, която те са представили преди това“, съобщава се в документа.

УЕФА съобщава, че проверява редица неща като финансови отчети на клубовете, транзакции с други клубове, налични задължения към служители или други футболни клубове, спонсорски договори, трансфери, споразумения с агенти и т.н.

Проверяваните клубове не са на случаен принцип. УЕФА информира, че обикновено е изпълнено поне едно от долуизброените, за да се даде старт на такъв вид проверка

„Проверяваният клуб е:
1. В изпитателен срок
2. Под разследване на CFCB
3. Е разкрил необичайни или съществени суми в своите декларации
4. Е демонстрирал баланси или транзакции, които не са в съответствие с историческите или обичайните базови показатели“

Бюлетинът само и единствено информира за вече проведени разследвания или такива в ход, но в него не се споменава дали са открити нарушения при който и да е от разследваните клубове, включително българския ЦСКА.

Коментари