Любимото тире на БФС – за „доведеното дете“…

693
ФИФА и КАС приемат ЦСКА

ФИФА и КАС приемат ЦСКА за спортен наследник на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД. За Световната футболна централа това е клубът, който носи слава на България на международната сцена десетилетия наред. Съдът в Лозана също призна ЦСКА. Влизаш в авторитетния сайт за трансфери transfermarkt и там също виждаш богатата визитка на „червените“ – с 31 титли на България, 20 Купи и 4 Суперкупи. Остава едно – историята на ЦСКА да бъде върната и в официалния сайт на УЕФА. От Европейската централа на няколко пъти са казали на хора от ръководството на „армейците“, че ще го направят на драго сърце. Но има една малка формалност – трябва да получат писмо от БФС, че това е спортният наследник на ПФК ЦСКА АД. А такова продължава да не идва…

Защо? Крайно време е управляващите (все още) футбола ни открито да дадат отговор на този въпрос. Да изложат мотивите си, те да станат ясни за цялата футболна общественост. В противен случай може да се мисли, че просто от БФС не харесват, меко казано, ЦСКА. Така ли е? „Мащеха“ ли е централата за „червените“ и „майка“ ли е за много други? С всичките преструктурирания на футболните клубове през годините, нито този Левски е Левски от 1914-а година, нито Ботев (Пловдив) е този от 1912, нито Локомотив (Пловдив) този от 1926, нито Берое от 1916. Но проблем за БФС явно няма. За ЦСКА има.

Време е за открити отговори. Най-вече от Борислав Попов. Да каже колко пъти е говорил с хора от ЦСКА по темата и какви са мотивите да не изпрати въпросното писмо до УЕФА. Имало ли е подписано писмо от вече бившия президент на БФС Борислав Михайлов и ако е имало, защо не е изпратено?! Става ли актуална поговорката за господаря и пъдаря? Любимото тире на Съюза продължава да фигурира в сайта, в името на „доведеното дете“. ФИФА и КАС казаха тежката си дума, но от БФС още си правят оглушки. Скоро пак е имало разговор между ЦСКА и футболната ни централа, отново завършил без успех. Няма смисъл „червените“ да продължават опитите за комуникация. Може би с новото ръководство на БФС ще се разберат бързо.

Емил Костадинов. Легенда на ЦСКА. Заради ЦСКА отиде в чужбина, след това направи име като футболист. Голямо име. Може би точно той трябваше да е човекът, който да се бори за това писмо, като част от БФС в момента. Но е като заспал дълбок зимен сън. От който явно не иска да се събуди, не и заради ЦСКА. Жалко…

„Червените“ имат 3 полуфинала в Европа – два от тях за КЕШ. Отстраниха действащи европейски шампиони и донесоха слава на България през годините. За големите успехи на ЦСКА здравето и живота си дадоха редица легенди на футбола ни. Явно и тяхната памет не е достатъчен мотив просто да бъде изпратено едно писмо до УЕФА. А ЦСКА продължава да записва успехи там, където се чувства най-добре – на голямата европейска сцена. През този сезон впечатли всички с победите си над Базел и Рома с по 3:1. Там, на терена – там се решават нещата. Там се постига спортна слава. Футболът е за хората. Хората имат своите герои – играчите. Не управниците на футбола ни. На терена не са нито Михаил Касабов, нито Борислав Попов, нито някой друг от БФС. Историята помни други. Независимо дали с писмо до УЕФА или без.

Ангел Домусчиев, Топспорт

Коментари