ЦСКА – въпрос на характер

567
ЦСКА – въпрос на характер

Фърги тайм! Това определение измислиха английските медии за „Манчестър Юнайтед“ през ерата на сър Алекс Фъргюсън. „Червените дяволи“ бяха страхотен отбор, който като всеки друг имаше слаби мачове. Но дори когато бе надиграван, намираше начин да спечели буквално в добавеното време. Най-паметният пример е финалът на Шампионската лига срещу „Байерн“ (2:1), когато и двата английски гола паднаха след 90-ата минута.

Сравнения между „Манчестър Юнайтед“ и ЦСКА не са уместни, но днешният „червен“ отбор показва характер, присъщ на отбор, който се бори за титлата. Дебютният гол на Карло Мухар срещу „Царско село“ за 2:1 е от изключителна важност за самочувствието на гранда днес, а през май – може и за разпределението на медалите. Пак с човек по-малко ЦСКА изигра най-големия си двубой през сезона и пак в последната минута Юрген Матей заби за 3:0 срещу „Виктория“ (Пилзен). Какво още прави впечатление? В ЦСКА не вкарват само обичайните заподозрени Джорди Кайседо или Греъм Кери. В решителните моменти се разписват дефанзивните футболисти. С други думи – Стойчо Младенов успя да направи тим с характер, който може да се бори до сетния миг за целта си. В последните сезони ЦСКА бе влязъл в русло, където редовно допускаше попадения в края, губеше или завършване наравно, рано абдикираше от битката за титлата.

Алекс Фъргюсън разказваше, че златото се взима не в дербитата, а в липсата на грешките срещу по-слабите съперници. Стойчо Младенов е последният треньор, направил ЦСКА шампион. В далечната 2008 година. Тогава отборът не загуби нито един мач, което сега изглежда невъзможно. „Лудогорец“ обаче се разклати, смени изненадващо треньора си и явно ще търси отново лицето си. Този път ЦСКА не трябва да прави подаръци, какъвто щеше да е реми с „Царско село“.

Боян Бойчев, Труд

Коментари