Снимка: dsport

ЦСКА не успя да победи Заря в първия мач от третия предварителен кръг на Лига Европа. „Червените“ поведоха с 1:0 на стадион „Васил Левски“ с дежурния гол на Евандро, но украинците изравниха в края на първото полувреме. От дузпа. В реалното време на ситуацията ми се стори спорна, дискусионна. След десетки гледания на повторения ми се струва, че съдията от Швейцария Сандро Шерер не трябваше да я отсъжда.

„Чиста дузпа!“, викнаха в един глас някои специалисти и други „доброжелатели“ на ЦСКА. И заговориха за „новите правила“ на най-великата игра. Какви точно са те – не обясниха или го направиха с половин уста. Щом причината била в „новите правила“, значи и те знаят добре, че няма дузпа по старите правила. Но да видим „новите“. По-скоро „новото“…

То касае единствено играта с ръка в нападение. Международният футболен борд (IFAB) внесе уточнения за играта с ръка на годишната си генерална среща в Абърдийн, Шотландия. IFAB, който е отговорен за правилата във футбола, премахна понятието „неумишлена игра с ръка“ при отбелязване на гол или създаване на ситуация, водеща до такъв.

„Попадение, отбелязано след докосване на топката до ръката на футболиста, или след ситуация, при която атакуващият футболист е играл с ръка, дори и случайно, вече няма да бъде зачитано и ще бъде отсъждано нарушение“, обясниха от Борда.

До момента в такива ситуации главните съдии имаха правото на преценка, дали играта с ръка е умишлена или неволна, според което не затичаха или пък признаваха головете.
Какво се случи в края на първото полувреме на мача ЦСКА – Заря? Раул Албентоса, централен защитник с над 100 мача в Ла Лига. Повтарям – централен защитник, не нападател. Пазил Лионел Меси и Кристиано Роналдо, се хвърли на шпагат да брани „армейската“ врата. Неестествена позиция на ръката му нямаше. Испанецът вече беше в шпагат и по никакъв начин не можеше да промени позицията на своята ръка. Тя пък беше в естествено положение в момента на контакта с топката. Топката първо го удря в гърдите, леко отскочи и попадна под мишницата му. След това продължи по рамото и ръката. Да повторим отново и отново – ръката му е в напълно естествено положение и няма ход към топката. Албентоса дори се опита да избегне контакта с коженото кълбо, но нямаше как да стане, дори да практикува йога от дете.

Да повторим ли отново? При падането ръката му бе назад – това е нормалното положение при шпагат. Тя не може да бъде на друго място. Контакт на топката с ръката имаше, но това стана след отбиването й от тялото.

По старите и новите правила – дузпа няма! Няма и по неписаните. А те гласят, че често пъти футболните рефери дават 10% от себе си за домакините. Така беше и по време на мача Осиек – ЦСКА в Хърватия. Сигурен съм, че никой от „армейците“ не е искал подобно нещо. Трябваше просто да се свири „50 на 50“, както гласи клишето. Не беше така. Швейцарецът Шерер се разтопи като швейцарски шоколад по гостите от Заря. Превърна ги в свещена крава за себе си на стадион „Васил Левски“, за радост и на много българи, знаем най-вече на кои. Прав е Люпко Петрович, който каза след мача как за ЦСКА важат новите правила, а за Заря няма правила. Фаул след фаул, кой от кой по-груб, но само два жълти картона за украинците. Повече за ЦСКА, при положение, че нарушенията са 25 за Заря и 14 за „червените“.

31-годишният Сандро Шерер свирна дузпата, след което се прибра в тунела с уплашен поглед, под щитовете на полицаите и бурните възгласи „Мафия!“. Те ще отекнат при отразяването на мача в цяла Европа. Но какво от това? Помним каква шега си направиха с ЦСКА съдиите от мача с Копенхаген в София. Сега нещата се повтарят.

Г-н Шерер, учителят, да се научи на морал. Да видим има ли зорко око и съдийският наблюдател в тази мач. Албанецът със звучно име Сокол. Сокол Яречи ще даде оценка на дузпата, спорните ситуации и представянето на реферите. Дано е обективна…

ЦСКА не игра лош футбол срещу Заря пред хилядите си фенове, които за пореден път преподаваха от трибуните. ЦСКА има голям треньор, който наистина е коз номер едно за отбора. Който има авторитета и твърдата ръка да извади от групата за толкова важен мач дори капитана на тима – Николай Бодуров. Защитникът все търсил вината в другите и създавал проблеми. Щом е така – ще си носи последствията. В ЦСКА свещени крави няма. Само за швейцарския рефер имаше. На „Армията“ затягат дисциплината и така трябва да бъде. Да обърнат внимание и на чужденците. В частност на Тони Уот. Който в навечерието на мача се появи на клип в социалните мрежи. Кълчеше се на някакъв пилон, а на преден план се смееше Албентоса. Клип, който направи последните дни светли за много „доброжелатели“ и левскари. Клип, предизвикал неописуема „синя“ еуфория. Явно го ползват като хапче срещу кипърски кошмари. Докато се подиграват на един от най-добрите футболисти у нас Тодор Неделев, че не знае немски. Бил страхлив и без амбиции, защото не иска на „Герена“. Страхотна логика! Там 10 години е връх, топ, пълно с всички разновидности на титлите и купите. Тошко немски може и да научи, но в Левски едва ли ще му се получи…

„Новите правила“ са най-вече за тях. Нека да има дузпа за Заря. Но и да не продължи напред ЦСКА, „червените“ ще си тръгнат от Европа с високо вдигнати глави. За разлика от други.

Ангел Домусчиев, Топспорт

Коментари