Какво значение има, че треньор или играчи ще бъдат сменени? Нали пак същите хора ще доведат следващите

1155
Родриго Енрике

ЦСКА се отдалечи от първото място със загуба в Стара Загора и най-често срещаните думи около отбора днес са „чистка“, „сериозни разговори с футболистите“, „треньорска смяна“.

Люпко Петрович обяви, че ще има разговор със собственика Гриша Ганчев, а публиката, която подкрепяше отбора срещу Берое, ясно каза мнението си – тя скандираше срещу сръбския наставник. В крайна сметка пред Топспорт собственикът на „червените“ обяви, че треньорът остава.

Всъщност, и Люпко да бъде сменен, и футболистите да бъдат изгонени, резултатите няма драстично да се променят. Защото проблемът на ЦСКА е, че този филм със сериозните разговори и чистката, вече е гледан до баналност, пише в свой аналиц Динко Гоцев в Дир.бг.

Какво значение има кой ще е треньор на отбор, който няма качеството да е в конкуренция за титлата? А той, почти сигурно, ще остане Петрович. Неговите отношения с Ганчев са твърде добри и доверието в него – твърде силно, за да бъде сменен.

С две думи – новината ще е, че няма новина. Люпко вероятно ще остане.

И къде тогава ще са корекциите?

Един играч вече бе освободен – Диего Фабрини, а той дойде два месеца по-рано. Двама бяха отлъчени от състава – Николай Бодуров и Рубен Пинто, като португалецът бе върнат. Причините за всички тези действия остават мъгляви, каквито са и обясненията на клуба за тях. Но те са ясна индикация, че нищо не е наред в отношенията на „Армията“.

И какво, ако сега бъдат освободени още играчи? Първо – това нормално ли е, когато говорим за средата на първия полусезон? Второ – този „мач вече не е ли игран“ миналата година, когато Алберг, Лое, Бланко и т.н. дойдоха през януари и февруари, за да бъдат отпратени през май. И изобщо – това текучество може ли да бъде сериозно за клуб, който иска да гони високи цели?

И дали някой в ЦСКА – особено тези хора, които селектират играчите, смятат за качествен подбора, извършен това лято?

Вратар (Бусато), който идва от трета бразилска дивизия и има десетина мача на професионално ниво (а какво ниво е – друг въпрос). Защитник, който не е играл от месеци (Албентоса). Хора, забравени и отписани за футбола в елитни първенства (Давидов, Уот), както и един сърцат ирландец – Кери, който изпадна от трета в четвърта дивизия с Плимут.

Качества всеки един от тях вероятно притежава, особено Кери и Албентоса на моменти ги показват. Ирландецът е и от тези, към които може да има най-малко укори от феновете.

Но тук говорим и за нещо повече – манталитет. Как се преследва отбор, спечелил осем поредни титли и с ясен гръбнак, организация, обиграност и качество, като взимаш играчи, борили се да не изпаднат или изпаднали? Как някой, който доскоро е приемал всяко реми като гост за успешен резултат, да влезе в битка, в която всяка изгубена точка може да е фатална за първото място? Защото такава е реалността у нас с един много силен конкурент – Лудогорец, а вече и с Левски, който през този сезон очевидно е решен да подържа темпото.

ЦСКА сменя треньори, сменя играчи, само афишираните цели не се сменят – постоянно се говори за титла и купа. Да, ама тях все ги няма.

А, да – не се сменят и хората между собственика и спортно-техническия щаб. Селекционери, скаути, директори, разбирачи, приятели, роднини, препоръчани, доверени… Не се сменят тези хора, които взимат футболните решения. А те пък са тези, които дават облика на един клуб.

Те са все същите. И филмът с „чистката“, „сериозните разговори“ и „наложителната смяна“ – но все на треньора, си се зарежда пак на ролката в киното. И след това пак те ще драскат по листа списъка с новите – треньор, играчи…

Банален филм и с ясен край. След него идват същите резултати.

Но и още нещо, освен дефицита в точките, вече е ясна тенденция. Публиката гласува с краката си и на всеки мач на „Армията“ има все по-малко хора.

Повод да се замислят ръководителите – дали е заради слабата форма на Соу/Тиаго/Мауридес/Виана/Стойчо Атанасов, дали заради треньора Петрович/Белчев/Митов/Ел Маестро/Янев…

Или заради това, че всичко се повтаря като зле изрепетирано представление.В ЦСКА ври и кипи! Сектор „Г“ поиска две знакови оставки от Гриша ГанчевСектор „Г” излезе с официална позиция във „Фейсбук” във връзка с горещите събития в Борисовата гради…Oct 1 2019bgsport.net

Коментари