Сухата статистика: ЦСКА отчайващ през първото и безкомпромисен във второто полувреме

319
цска статистика

ЦСКА затвърди тенденцията да вкарва почти изцяло през вторите полувремена при успеха си с 1:0 над Ботев Пд. Али Соу беше точен в 75-ата минута, като това бе 11-о шампионатно попадение на армейците след почивката. Те обаче забравиха как се вкарва през първите полувремена, в които имат едва 2 гола в 9-те си мача. А при по-внимателно вглеждане в статистиката ще установим, че в елита ЦСКА не е реализирал нито веднъж между 15-ата и 63-ата минута!

Единствените ранни попадения бяха отбелязани при 2:2 с Етър – в 4-ата минута от дузпа чрез Соу, и при 3:2 над Арда – в 15-ата чрез Тони Уот. Всички останали голове са паднали след 63-ата минута. ЦСКА вкарваше повече след почивката и в Лига Европа – от общо 6-те попадения през вторите полувремена бяха реализирани 4. С други думи, след почивката армейците са реализирали 15 от 19-те си гола този сезон, или цели 79%.

За сушата през първата част може да се потърси обяснение в тактиката на отбора. При Люпко Петрович ЦСКА влиза по-предпазливо в срещите. Червените много рядко са в позицията на доминиращ тим, а предпочитат по-изчаквателен подход, със стремеж към контри. Прави впечатление, че дори на „Армията“ отборът не влиза смело в срещите. Този начин на игра, логично, поражда недоволство и критики сред публиката. Феновете са свикнали да виждат много по-агресивни действия от страна на тима. От друга страна, Люпко Петрович явно иска да вкара повече сигурност в играта след многото допуснати голове в началото на сезона. Армейците се стремят да излъжат съперника, а не да наложат осезаемо превъзходство.

Представянето през първото полувреме породи много бурна реакция във вечното дерби, когато привържениците изпратиха Петрович с освирквания. В този момент ЦСКА губеше с 0:2. След почивката срещу Левски обаче си пролича другият отличителен белег в играта на червените този сезон, който заслужава не по-малко внимание. Те са много по-ефективни през вторите полувремена, в които имат цели 11 гола, а 8 от тях са в диапазона 61-а – 75-а минута (виж таблицата). Това говори, че отборът е добре подготвен физически, тъй като успява да пречупи съперниците си в късните етапи от срещите. През лятото имаше известни съмнения как ще стои ЦСКА в кондиционно отношение. Кирил Динчев за първи път проведе самостоятелно лятната подготовка, а и отборът имаше тежък график с участието си в Лига Европа.

Опасенията се оказаха напразни. ЦСКА премина през сгъстения цикъл без сериозни проблеми, а в хода на първенството се вижда, че играчите нямат затруднения от физическо естество. Това е плюс, който трябва да се отбележи. Късните голове говорят и за характер в състава, като най-добрият пример беше видян във Вечното дерби. На ЦСКА не му стигна малко време, за да направи и пълен обрат.

Армейците тепърва трябва да убеждават с играта си. Защото единственият им силен мач от началото на първенството бе при 0:0 в Разград. Във всички останали срещи представянето им не бе на необходимото ниво.

Коментари