ЦСКА: Отборът Хикс или Отборът „Х“

285
153-ото издание на Вечното дерби

В букмейкърските методи за прогнозиране знакът „хикс“ винаги е означавал равенство. ЦСКА изненадващо записа шест ремита в първите си десет шампионатни мача, но не това е причината да нарека „червените“ – Отборът „Х“ тази есен. Софийският гранд е енигма за противниците си. Футболистите ту изнасят много силен мач, ту се мъчат кански срещу тимове от дъното на класирането.

В някои от срещите оставаме с впечатлението, че ЦСКА играе силно за около десет-двайсет минути и проспива остатъка. Често това се случва, след като отборът допусне гол. Сякаш противниковите попадения ужилват „червените“ и чак тогава те се втурват смело напред. Финалният щурм също е типичен за 31-кратния шампион. Ако реализираше всичките си положения в последните мигове от мачовете, то ЦСКА спокойно можеше да има равни точки с Лудогорец.

Дори в последния кръг от шампионата Царско село беше на път да измъкне нещо на „Българска армия“. Голът на Юнус Санкаре успокои софийския гранд, а секунди по-късно гостите можеха да изравнят. Ясно личат проблемите срещу отбори, които се затварят добре и оставят ЦСКА да владее инициативата. В такива мачове бързите флангови играчи и нападатели започват безкрайно подаване на топката по ширината на терена, а често я връщат назад без да опитат игра един на един.

През миналия сезон също често се натъртваше, че „армейците“ проспиват първите полувремена.

Явно трябва да се работи още в тази насока, защото статистиката е красноречива – за последно гол преди почивката беше вкаран срещу Ботев (Враца) на 22 август (в Първа лига)!

Голям проблем остават неволите на Али Соу пред гола. Гамбиецът е класен нападател, но при него има психологическа пречка. Малко са стрелците в Първа лига, които получават толкова много „златни“ шансове всеки двубой. На фона на тях два гола е обидно за колегите му, които създават положение след положение. В дадени мачове предимството на 31-кратния шампион е стряскащо на фона на ниската резултатност. Трябва да му се отдаде заслуженото, че често и сам си изработва такива. Но завършващият му удар често не е задоволителен.

Този сезон в Борисовата градина събраха много класни футболисти. Ще трябва да намерят правилния човек, който може да сплоти колектива. Наличието на толкова много чужденци, които идват със статут на звезди, може да се окаже проблем. Желанието им да се докажат в Лига Европа е видимо. Ще трябва обаче да затвърдят доброто впечатление и в родното първенство, където ЦСКА вече 12 години няма титла.

Красиан Митев, Топспорт

Коментари