4 точки са нито много, нито малко, особено ако са 6, а всъщност 7

1380
Жесток удар за Любо Пенев

Малко или много са четирите точки разлика до Лудогорец? Такъв въпрос бе зададен на Пламен Марков при представянето на Любослав Пенев за треньор на ЦСКА. Нека да оставим настрана неудобната подробност, че колегата, който отправи шаблонното питане, е бил зле подготвен. Защото разликата беше не четири точки, а шест! 6! Колкото и да е млад и неопитен, един журналист няма право на такава слонска грешка и трябва да се замисли това ли е наистина призванието му.

Но дори изключителният гаф на новобранеца бе заметен от абсолютно неадекватния отговор на старите футболни кримки Марков и Пенев. Марков се втурна в мъгливи обяснения как 4 точки са нито много, нито малко, сподели нещо и за спецификата на нашия шампионат. След това Пенев се съгласи с мъдрата му сентенция колко особена и неподлежаща на строги определения е тази разлика от 4 точки.

Ако днес разликата беше наистина четири точки, то тогава можеше и да не се връщаме към тази космическа излагация. Невъзможното уравнение всъщност получи съвсем лесен отговор – след стъпката накриво на Лудогорец срещу Верея ЦСКА просто трябваше да бие във Варна. Вместо да губи с 0:2. И тогава спечелилият през живота си много повече овации заради майтапи и шегички, отколкото заради успехи като треньор Пенев можеше да каже: „Ето, нали ви разправях, че е четири точки разликата“. Само че вече е седем. Дано на „Армията“ някой може да пресмята, за да се уверят сами, че наистина е така.

Защото оттук насетне само това им остава – да смятат на колко точки са зад Лудогорец и със страх да отброяват на колко са пред Левски. Друго не може да се очаква от ръководство, което сменя треньора седмица преди подновяването на шампионата. От треньор и ръководство, които са тръгнали да гонят титла, а не са наясно с класирането. От треньор и ръководство, което си гонят играчите, преди да са решили проблема с намирането на техни заместници. От треньор и ръководство, които решават да извадят от групата основния голмайстор на отбора за важно гостуване. Нека си помислят феновете на „червените“ какво ли щеше да се изсипе върху главата на Ел Маестро при абсолютно същото развитие на събитията. И да чакат чудо от доказания майстор на лафовете и фитнеса с ютии Любо Пенев. Понеже не е да не се е опитвал вече да чудотворства, нали?

Борислав Хаджиев

Коментари