Желю Станков: Чемпиъншип у нас е Чобаншип

436
Чемпиъншип у нас е Чобаншип

Б група, която се води Втора лига, по документи е професионална. Обаче кажете кое точно е професионалното в клубове, които не си плащат осигуровки и данъци, а заплатите са добро пожелание, но нека бъдем обективни – някъде се плащат редовно.
Обаче нека бъдем по-обективни, това е така, защото господата от БФС не си спазват собствените закони. Как точно се дават сертификати на клубовете и как точно се дават лицензи на стадионите?! Извинете, но кадрите от стадион „Локомотив“, на които целият футболен свят се любува, са като от XIX век.

Разбира се, че не е редно спрямо един от най-старите и традиционни клубове да се прилагат крайни мерки. Такива трябваше да бъдат взети от държавата и от БФС преди години, когато се допусна Локо София да натрупа 2-3 милиона лева дългове. Тогава затваряха стадиона, защото е опасен, после го отваряха, защото вече е безопасен, а той си е все така опасен. Някой интересува ли се какво стана с тези 2-3 милиона, има ли обезпечения, емблеми, търгове, както е в по-големите клубове? Май потънаха тези пари някъде. А някой интересува ли се какво стана с господата Касев и Льосков? Е, няма как Локо София и към ден днешен да е нормален клуб, след като Бойчо Величков заформи скандал на стадиона на Септември и онзи ден пак е намесен.

Добре де, а какво е професионалното на лигата, в която този кръг Ботев Гълъбово бе домакин в Стара Загора, Спартак Варна бе домакин в Балчик, Поморие бе домакин в Несебър, а Спартак Плевен бе домакин в Ловеч? Милион и един компромиси се правят непрекъснато и накрая се питаме – ама защо така нищо не се получава. Разбирате ли колко е комично да чуваме по телевизията, че на стадиона в Балчик наемателите от Спартак Варна не са оправили три счупени болта от падналата ограда?! Това, ако го прочетат в Англия, както и ако видят кадрите от „Надежда“, другия път няма да дойдат изобщо да играят тук и ще предпочетат да загубят служебно. Да, ама там на който и да е мач от Чемпиъншип, ако преброите хората с костюми, те ще са повече, отколкото костюмираните господа на всички мачове от Първа и Втора лига на България за цял един сезон. Затова и Англия, без да се напряга, прегази България с 6 гола. Само вторите нива на футбола ако сравним, и можем да се отчаем безнадеждно. Те са Чемпиъншип, а ние сме Чобаншип. Наистина чобаниадата е сериозна, почти никаква футболна култура, едни и същи треньори се превъртат наляво-надясно, футболисти тарикати чакат някой от фаворитите да им се обади за последно 10 в кариерата, а съдийството си е все в стила на – момчетата плачат в съблекалнята.

Видно е, че има два отбора, които ще се борят до последно за първото място. Единият влиза директно, другият е на бараж. И двата претендента са с по половин шепа фенове, единият няма собствен стадион, другият е без лиценз за Първа лига. Това означава нови компромиси догодина. За второто баражно място се очертават други 2-3 отбора. И понеже някои се провалиха миналия сезон и сега натискат двойно за промоция, други пък харчат прекалено много общински пари, пак с цел промоция, нервите избиват, страстите бушуват и се стига до юмручното право. В същото време морските отбори във Втора лига, които имаха фенска меса, тоест имат мегдан да си я върнат, нямат никакви шансове да се доберат до челото. В края на краищата интересно е как уж успешните преизбрани кметове в Бургас и Варна не дават по-голям тласък за съживяването на клубовете. Иначе на всички им харесва системата и структурата, част от която са. И на конгрес на БФС се нареждат и гласуват за блатото, в което си живуркат.

Желю Станков, в-к „Тема спорт“

Коментари