Бербатов и Стоичков в класация на 50-те най-готини типове във футбола

2043
Бербатов Стоичков Пенев

Двамата най-успели и признати по света български футболисти в историята – Христо Стоичков и Димитър Бербатов, попаднаха в любопитна класация на английската маркова медия FourFourTwo.

Това е петдесетица за най-готините типове във футбола, ако можем да преведем свободно така нейното английско название – Coolest guys in football. Очевидно не се взимат предвид само чисто спортно-техническите качества, а осанката на футболистите и излъчването им на терена.

Затова и на върха е човекът, определен от списанието като „Джеймс Бонд на играта“ – Андреа Пирло.

„Той можеше да играе и с шлифер, нямаше да има разлика. Аристократ от най-чиста проба“, определя го материалът за този различен топ 50.

Бербатов е осми в списъка, с неговото излъчване на човек над нещата, когато е на терена. Пред деветката, който е два пъти шампион на Англия и рекордьор по голове в националния тим на България, са все култови имена:

Пирло, Дейвид Бекъм, Йохан Кройф, Джордж Бест, Джей Джей Окоча, Давид Жинола и Ерик Кантона.

Как списанието аргументира поставянето на Димитър толкова високо:

„Феновете мразят мързеливите играчи, искат техните герои да излизат от терена с напоени от пот екипи, с кал по тях, дали абсолютно всичко. Но има едно изключение от това – един българин, който бе над нещата. Както „Гардиън“ веднъж го описа: Той не играе футбол. Той е над това, няма интерес да го прави.

Може да се напише книга за езика на тялото и излъчването на Бербатов от игрището. Как превръща в голове най-трудните и невъзможни ситуации, а изпуска най-лесните. Как прилича на Анди Гарсия и веднъж призна, че е изучавал начина, по който актьорът държи цигарата във филмите си, за му подражава…“

Зад Бербо са Ференц Пушкаш, Сократес, Роналдиньо и т.н. велики фигури във футбола.

Стоичков е №31 в списъка, също много високо в класацията. Той е една от едва деветте „Златни топки“ в класацията. Голмайстор на световно първенство, с излъчване на „огнена топка от нерви и емоции“, водещ България към четвъртото място на планетата против всякаква логика и прогнози – както го описва изданието.

И още за Ицо:

„Най-великият играч на страната му, както и един от най-талантливите изобщо в историята. Той често разделяше мнения с арогантността си на игрището.
Нетипичен, различен във всичко, Стоичков се впусна и в треньорска кариера, въпреки че заявяваше като играч, че не вярва в тактическите схеми. След което излезе за мач като селекционер на България с подредба 2-4-4, върнала лентата към други времена във футбола.“

В списъка има великани като Рууд Гулит, Роберто Баджо и Джика Хаджи, световно признати и спечелили куп отличия.

Има и типове като Франк Макавени, Стан Боулс и Антонио Касано – които с небрежната си гениалност са изумявали хората по трибуните, без да са задължително в графата „титулувани“ или суперзвезди.

Коментари