Бият шута на Сашо Йовков от БНТ, Витомир Саръиванов поема спорта на Нова

987
Сашо Йовков

Българската национална телевизия (БНТ) се раздели с ръководителя на спортната дирекция Сашо Йовков. Решението е било взето на заседание на Управителния съвет, обяви генералният директор на телевизията Емил Кошлуков, съобщава „Дневник“.

„Сега изтече 6-месечният изпитателен срок и решението на Управителния съвет е договорът да не бъде продължен“, обясни Кошлуков.

Йовков беше един от конкурентите на Кошлуков в конкурса за генерален директор на телевизията, но не беше избран. Малко след това дългогодишният журналист стана ръководител на новосформираната дирекция „Спорт“.

В този период от спортния отдел на БНТ напуснаха няколко от най-опитните журналисти.

„Приемам решението нормално, има си изпитателен срок, който след като изтече, следва да бъде взето решение. Аз не се разделям с телевизията, за мен БНТ е кауза“, каза Йовков.

Журналистът вече е навършил пенсионна възраст, но при необходимост и покана вратата пред него остава отворена. Йовков, който от много години коментира волейбола в БНТ, отрази олимпийската квалификация на мъжкия национален отбор в Берлин.

Витомир Саръиванов пък ще е новият директор на спортната редакция в Нова, съобщава Лупа.бг, позовавайки се на свои източници в телевизията.

Журналистът ще поеме поста от досегашния шеф Веселин Василев. До дни се очаква и официалното съобщение за рокадата.

Засега не са ясни причините за промяната на върха в спорта на Нова телевизия.

През август 2019-а конфликт на интереси сложи край на кариерата на Витомир Саръиванов в БНТ. Така само година след като стана шеф на спорта в държавната медия, журналистът се раздели с поста си.

Тогава се заговори, че причина за „отлюспването” е шоуто „Спортисимо”, лансирано лично от него в обществения ефир. Саръиванов бе негов продуцент, което означава, че е прибирал пари за всеки излъчен епизод.

Саръиванов си тръгна с подвита опашка от телевизията-майка малко след като бе обявено, че спортните журналисти там минават под ръководството на колегата му Сашо Йовков.

Вито бил съкратен, защото генералният директор Емил Кошлуков преценил, че вече няма нужда от него. „Той на практика остана без работа, след като Сашо Йовков зае мястото му като шеф на спорта, а предаването му „Спортисимо” бе свалено от ефир. За да намерят нещо, заради което да взима заплата, трябваше да уволнят някой друг”, твърдят запознати.

Още когато пое БНТ, Емил Кошлуков обяви, че телевизията е на червено. Затова се налагали сериозни съкращения. Първото, което направи, бе да възложи пиара на външна фирма и да се освободи от целия отдел. Второто – да свали от ефир скъпите предавания като „Спортисимо”.

Малко повече от година по-рано, през юни 2018-а, Витомир се раздели с БТВ. Договорът на спортния журналист би прекратен изненадващо и той намери пристан в държавния Канал 1.

Коментари