Има ли ГЕРБ свой фаворит за национален селекционер?

478
левски бойко борисов

Кандидатът за президент на БФС Христо Порточанов обвини публично вицепрезидента на БФС Емил Костадинов, че открито лобира за определен кандидат за селекционер на националния отбор по футбол, и то в полза на политическа партия. Става въпрос за досегашния треньор на младежкия ни тим Александър Димитров, пише Сега.

„Разбираме желанието Ви да наложите треньор на мъжкия отбор на България само за да се харесате на една партийна централа. Уверяваме Ви обаче, че това е опасна заигравка. ФИФА и УЕФА не допускат политическа намеса в работата на футболните федерации. ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СА ЖЕСТОКИ!!!“, написа Порточанов.

И вметна, че Костадинов подвежда членовете на Изпълкома, че всички треньори на Германия са водили младежкия национален тим, преди да поемат мъжкия.

Тъкмо този „германски модел“ е един от доводите в подкрепа на кандидатурата на Димитров. Порточанов посочи няколко примера, които го опровергават – Франц Бекенбауер, Юрген Клинсман, Йоахим Льов. А могат да се добавят още и Сеп Хербергер, Хелмут Шьон, Юп Дервал, Ерих Рибек, Руди Фьолер… Всъщност на въпросния „модел“ отговаря само Берти Фогтс. Твърде малко, за да е тенденция… Такава приемственост в Германия има, но при юношеските до младежките тимове на Германия. Не и при мъжете!

А имат ли резон останалите твърдения на Порточанов? Без да споменава поименно Александър Димитров, той визира именно него, защото досегашният селекционер на младежите е фаворит №1 за поста, освободен от Георги Дерменджиев, точно с мотива, че така щяла да се осигури приемственост при подмладяването на мъжкия тим. И с младежите, които ще влязат в А тима, щял да работи човекът, който ги е водил досега.

Това е и ясното послание на Емил Костадинов. „Александър Димитров се е доказал вече. Естествено, че може да е опция. Защо не?!“, каза той на 6 декември пред БНТ. А 15 дни по-късно доразви тезата си пред „Спортал“: „Да, идеята е такава. Най-накрая трябва да направим нещо такова. Просто треньорите, които са се представили добре в националните гарнитури с години, като са минали през 15, 17, 19, 21-годишните, познават футболистите от самото начало. За мен би трябвало да се даде шанс на такъв човек“, заяви Костадинов.

Коментари