Благодарим, чичо Гошо! България е в четвърта урна и чака кошмарен жребий за Мондиал 2022

2338
България е в група С

България е в четвърта урна при разпределението за жребия, който ще оформи групите за квалификационния цикъл по пътя към Мондиал 2022. Националите ни не спечелиха нито един официален мач през календарната година, с което отидоха доста надолу в ранкингите на УЕФА и ФИФА, а сега картинката обещава кошмарна група в световните квалификации, съобщава Дир.бг.

Жребият за тях е на 7 декември, а мачовете започват през март 2021 г. За Мондиала в Катар през декември 2022 г. се класират 13 отбора от Европа, като шансовете ни вече изглеждат илюзорни, особено при преглед на първите три урни, с отбори от които задължително ще се паднем в една група.

Ето ги разбивките за жребия:

Първа урна – Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Италия, Хърватия, Дания, Германия, Нидерландия. Някой от тези тимове ще е водач на групата ни.
Втора урна – Швейцария, Уелс, Полша, Швеция, Австрия, Украйна, Сърбия, Турция, Словакия, Румъния
Трета урна – Русия, Унгария, Ирландия, Чехия, Норвегия, Северна Ирландия, Исландия, Шотландия, Гърция и Финландия
Четвърта урна – БЪЛГАРИЯ, Босна, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, Израел, Беларус, Грузия, Люксембург
Пета урна – Армения, Кипър, Фарьорски острови, Азербайджан, Естония, Казахстан, Косово, Литва, Латвия, Андора
Шеста урна – Малта, Молдова, Лихтенщайн, Гибралтар, Сан Марино.

Квалификациите ще са в 10 групи, като победителите се класират директно за Катар 2022, а всички втори тимове плюс най-добрите два победителя в групи от завършилата вчера Лига на нациите, които не са намерили място през квалификациите, отиват на баражи. Това са 12 тима, които по жребий ще бъдат разделени в три потока с по един полуфинал и финал – такава бе схемата за баражите на Евро 2020, като ние бяхме с Унгария, Исландия и Румъния. Трите победителя в тези карета се присъединяват към 10-те спечелили квалификационните групи и ето ги 13 европейски състава на Мондиала.

Един поглед на теория показва, че от потенциалните съперници в първа урна единствено Хърватия донякъде е приемлив с оглед на факта, че сменя поколение. И то – донякъде. Във втора урна имаме тимове, които в последното десетилетие рядко пропускат да се класират на голям форум (с изключение на Турция, Сърбия и Румъния), в трета също има отбори, които видимо ни превъзхождат като класа.

Ето примерен кошмарен сценарий за група на България:

Франция, Швеция, Русия, БЪЛГАРИЯ, Косово и който и да е от шеста урна. Не е невъзможно да се случи, а и при сегашното състояние на състава ни, кошмарните сценарии за жребия са твърде много. Ние трудно бием когото и да е…

Няма да имаме и „вратичка“ за втори шанс, както бе за европейското. Тогава ни изтегли на бараж доброто класиране от предната Лига на нациите. Сега сме на другия полюс, не взехме победа там и изпаднахме от Група В в Група С. А да сме сред първите два в квалификационната група при такива съперници, каквито ни чакат от първа, втора и трета урна, изглежда доста трудно постижимо.

Ако не се класираме за първенството в Катар, ще направим 20 години (поне) без голям форум. Последното ни участие бе през 2004-а, а следващото възможно постижимо ще е Евро 2024.

Виж още:Кръгла нула! Безпомощният Дерменджиев съсипа националния отбор и настоя за дълъг анализФутболните ни национали направиха 0:0 с Ейре в Дъблин и завършиха на последното четвърто място в Гру…Nov 19 2020bgsport.net

Коментари