Вандерсон – чужденец №14 за България

688
Вандерсон – чужденец №14 за България

Вандерсон ще се превърне в 14-ия чужденец, обличал фланелката на България. Бразилецът е фаворит за титуляр в атаката на състава на селекционера Красимир Балъков за предстоящото гостуване на четвъртите от последното световно – Англия. Звездата на „Лудогорец“ се очаква да започне в събота от първата минута на „Уембли“.

Първият в историята натурализиран футболист е Фридрих Клюд. Дясното крило от СССР записа само един мач срещу Турция, в който се контузи още в 25-ата минута. Карел Буркерт от вече бивша Чехословакия има същия актив за „лъвовете“, а Амедео Клева игра на два пъти в периода 1948-1950 година.

Следващите натурализирани футболисти са чак от края на 90-те години. Тогава Драголюб Симонович само веднъж бе използван от селекционера Димитър Димитров-Херо. По това време е извикан и друг ас на „Литекс“ – Златомир Загорчич. Настоящият треньор на „Славия“ дори игра на „Уембли“, удържайки звездния състав на Англия в квалификация за Евро 2000, завършила 0:0. Заги има общо 19 мача за „лъвовете“. Игра и на финалите на Евро 2004.

С най-много участия от чужденците е Предраг Пажин. Сърбинът също бе част от последния наш тим, класирал се на голям форум. Бранителят има общо 32 двубоя с екипа на България. Втори по този показател е Зоран Янкович с 22 мача. И той, подобно на Пажин, бе част от селекцията на Пламен Марков за Португалия 2004.

През годините фланелката обличаха още Тиаго Силва, Лусио Вагнер, Иван Чворович, Маркиньос и Марселиньо. Последният донесе победата с 1:0 над Португалия в контрола на 25 март 2016-а. Близо 4 месеца по-късно „мореплавателите“ станаха европейски шампион.

Коментари