Легендата на българския футбол Георги Василев коментира представянето на националния отбор в контролата с Казахстан, спечелена от „лъвовете“ с 2:1. Гочето сподели какви са проблемите пред „трикольорите“ и разкри дали вижда някакво израстване в отбора след тези две срещи. Специалистът добави, че е важно за тимът да изиграе поне още една контролна среща преди началото на официалните мачове през септември.
– Какво е мнението Ви за представянето на българския национален отбор в контролата срещу Казахстан?
– Първото полувреме беше доста добро. Имахме игрово предимство, владеехме повече топката. Личи си обаче, че няма острота и агресия пред противниковата врата. Трудно се създават положения. За мен първото полувреме беше по-доброто за нашия отбор. Видяха се някои добри комбинации. Българите играха дръзко и със самочувствие. Втората част беше коренно различна. Дадохме инициативата на Казахстан. Те създадоха няколко опасности пред нашата врата, вкараха и гол след наивна грешка в защитата. Може бе единствената голова атака дойде в края на мача, когато вкарахме и победното попадение.
Определено има какво да се иска и да се желае от играта на България. Най-вече що се отнася до създаване на реални голови възможности. От тази гледна точка, картината беше много бедна.

– На какво го отдавате това? Не е ли тревожен фактът, че срещу отбор като Казахстан не можем да създадем голово положения за цял мач?
– Аз лично не подценявам отбора на Казахстан, защото те дни преди това победиха Унгария и то на техен терен. Те са тим, който набира самочувствие най-вече от представянето на клубните им отбори. Да не забравяме, че начело на този отбор е Станимир Стоилов, което е радващо за нас българите. От българите не виждам да имаме кой знае какви реализатори. Това си е основен проблем на българския футбол – създаване и реализация на голови положения. Тук се иска доста повече класа.
– След срещата повечето футболисти заявиха, че през втората част са усетили умора. Може ли това да е причина за посредственото ни представянето след почивката?
– Това е много относително и най-лесно за обяснение. На футболистите подготовката им се гради в различни клубни отбори. Това за мен е погрешно. Кондиционното им състояние не е компактно. То се изгражда в техните клубове. Не мисля, че това е основание за търсене на проблемите. Отчетливо се видя, че отстъпихме през второто полувреме. Мисля, че ще е погрешно да се прави констатация, че това е основната причина.

– Виждате ли някакво израстване в националния отбор след тези две контролни срещи?
– Проблемите пред Петър Хубчев са най-вече в това, че отборът рядко се събира заедно. Той сам каза, че иска да се играят повече контролни мачове до началото на Лига на нациите. Това прозвуча като молба да се направи опит да се уреди поне още една проверка. Първият официален мач е чак септември. Не е ясно футболистите в какво състояние ще са, когато ги събере през септември. Не се знае дали тези играчи, които сега бяха на негово разположение, ще са в оптимална форма и тогава. Това са проблеми, които съпътстват всички национални селекционери.
Ако правя сравнение с есента на миналата година, когато националите изиграха доста стойностни мачове, ми се иска да няма стъпка назад, а да има развитие напред. Това бяха два мача, в които да се приложат нови тактически ходове. Трудно е да се прави преценка дали отборът е израстнал или не. Това са контролни срещи, с много промени и експерименти. Не може да се направи извод дали отборът расте или не.
– Може ли да отличите някой от играчите за представянето му в тези два мача?
– Експеримент беше направен вчера с левия бек – Цветомир Панов. Мисля, че Хубчев там има и други решения. Стабилизира се централната защитна двойка. Там има и резерви, които могат да се включат. Отдясно нещата смятам, че са по-изчистени със Страхил Попов и Станислав Манолев. Мисля, че в средата на терена Тодор Неделев ще бъде използван по-често. Смятам, че той ще се утвърди като постоянна фигура. В нападение трябва да се търсят и други варианти. Там безспорен титуляр е Ивелин Попов. Трябва да се гради около него. Липсва обаче острота. В тези мачове тя се търсеше в Делев, но при такива защитници с него е трудно.

– Виждате ли друг, освен Андрей Гълъбинов, който да може да бъде решение на този проблем?
– Това е решение на селекционера. Гълъбинов се контузи и не съм сигурен, че ако беше повикан някой на негово място, щеше да има някакъв ефект. Убеден съм, че Хубчев е отворен към всеки, който покаже добра игра и ще го повика в отбора. Към момента обаче това е, към което се е насочил. Смятам, че вчера в атака много липсваше Кирил Десподов. Сигурен съм, че той е човек, който ще донесе повече острота и ще създаде напрежение пред вратата на противника.
– Христо Бонев изрази мнение, че българските футболисти започват да придобиват манталитета на Люксембург и Малта. Съгласен ли сте с подобно мнение?
– Лошо ще е, ако е така. През първото полувреме срещу Казахстан видях, че нашият отбор играе със самочувствие, през второто полувреме нещата се промениха. Лошо е за отбора това, което е казал Зума. За да не е така, се иска повече класа и самочувствие. Класата създава и самочувствие.
Виктор ВУТОВ
Източник topsport.bg

Коментари