Буря след думите на Гонзо за „играчи с друг цвят на кожата“

418
гонзо

Буря от недоволство на тема „расизъм“ се развихри в социалните мрежи след изказването на техническия директор на БФС Георги Иванов-Гонзо, че футболисти с различен от бял цвят на кожата няма да играят в националния отбор на България, пише 24 часа.

„В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе. Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор, ако не могат, това бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват българските. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика“, заяви Георги Иванов в аудиоинтервю по Българското национално радио.

Гонзо обикаля страната и прави срещи с клубове на тема детско-юношески футбол, но след срещата в Монтана и въпросното изказване за играчи „с друг цвят на кожата“ акцентът категорично бе изместен в друга посока, още повече, че футболът на световно ниво постоянно е в кампании срещу расизма.

Дори в момента, в който Георги Иванов прави това изказване, към мъжкия национален отбор е вперил поглед футболист, превърнал се в част от младежкия национален тим на България, който може да се почувства директно засегнат. Силвестър Джаспър е с майка българка и баща от Нигерия, играе в Англия, но вече се изявява и в националния тим на България до 21 г.

Дават се и други примери за засегнати футболист – като нападателят от школата на „Левски“ Стивън Жерард Жан Ив Гаоте, който е част и от националния отбор на България до 15 г.

Сред примерите в бурята от негативни коментари е и крайният защитник Георги Пашов, който има мачове за мъжкия национален отбор на България.

Виж още:Най-култовото интервю на Боримиров: Гонзо има два грама мозък!Годината е 2011-а, месец януари. На „Герена“ се е разразила война между Даниел Боримиров и Георги Ив…Jan 13 2023bgsport.net

Коментари