Боримиров май е бил прав! Гонзо: Не ме разбрахте правилно, имах предвид точно каквото казах

6169
Гонзо

Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо реши да се оправдае за откровено расисткото си изказване по време на вчерашната среща с представители на детско-юношеските отбори от областите Монтана, Видин и Враца. Там бившият нападател на „Левски“ заяви:

„В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе. Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор, ако не могат, това бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват българските. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика“.

Тези негови думи станаха повод за множество коментари в социалните медии.

В някои се показват снимки на футболисти от настоящи формации на националните отбори – като играча на румънския „Петролул“ и бивш младежки национал Георги Пашов (баща – българин, майка – украинка, а бабата по майчина линия – с африкански корени), Стивън Жерард Гаоте (нападател от школата на „Левски“ и част от юношеския тим до 15 г. на България), или друг младежки национал – Силвестър Джаспър от „Бристъл Роувърс“ (с майка българка и баща нигериец).

Други пък направо призовават за незабавна оставка на Иванов заради расистки нотки в изявлението му.

Самият Гонзо пък разпространи изявление чрез БТА. В него той твърди, че не е разбран правилно, но на практика потвърждава думите си.

„Принципната ми позиция е ясна – в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не. Заставам зад думите си, че желанието ми е да гледам България с български играчи и вярвам, че футболната общественост ще се съгласи с това. Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни начини, особено когато е извадена от контекста, но за мен е важно да се направи разлика между клубни и национални отбори. Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от цял свят – нещо, което и аз съм правил като директор, в националните става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена“, заяви Иванов.

На въпрос на БТА дали думите му се отнасят и до футболисти, които не са продукт на българските школи, техническият директор на БФС отговаря:

„В никакъв случай! Както знаете, в националните отбори вече играят състезатели, израснали в чужбина, като например дори в момента се стараем да оформим документите на Лукас Петков от Бундеслигата. Има и още доста играчи, които имат български корени, и които наблюдаваме. Всички те са добре дошли, защото са наясно какво означава България, а и съм убеден, че българската публика ще ги приеме. Тъй че категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за момчета, които разбират стойността на националната фланелка“.

Виж още:Буря след думите на Гонзо за „играчи с друг цвят на кожата“Буря от недоволство на тема „расизъм“ се развихри в социалните мрежи след изказването на техническия…Jan 25 2023bgsport.net

Най-култовото интервю на Боримиров: Гонзо има два грама мозък!Годината е 2011-а, месец януари. На „Герена“ се е разразила война между Даниел Боримиров и Георги Ив…Jan 13 2023bgsport.net

Коментари