Този човек е самото нахалство! В доклада на чичо Гошо – всички виновни, само не и той

827
дерменджиев доклад

Един от най-плачевните национални селекционери (ако не и най-плачевният) на България Георги Дерменджиев е представил на БФС за събитията в тима за последната година.

Дерменджиев изтъква 7 основни причини за слабите резултати, а сред тях са травмите, коронавируса, нарушената програма и липсата на качество у състезателите.

Безгръбначният чичо Гошо по някакъв странен начин е пропуснал една много важна причина – че националният отбор беше воден от некомпетентен и набеден специалист, чийто най-голям професионален и общожитейски успех е да бъде лакей на Кирил Домусчиев.

Ето извадки от доклада, публикуван от 24 часа:

При назначаването ми за селекционер на националния отбор на 23 октомври 2019-а, аз и моят екип с поставихме краткосрочни и дългосрочни цели. Краткосрочният план включваше двата мача, оставащи до края на календарната 2019 г., а дългосрочният – насрочените за пролетта плейофи за класиране на Евро 2020 и предстоящия турнир Лига на нациите.

При събирането на разширения състав за първи лагер сбор проведох индивидуални разговори с всеки един от футболистите, с идеята пряко да се запозная с положителните и отрицателни процеси, влияещи на отбора. Казусите, които установих:

– Натрупани психологически негативи у играчите, свързани с поредица негативни резултати през календарната година и по-конкретно – домакинската загуба 0:6 от Англия, получила огромен международен отзвук, замесили отбора в расистки скандали и довела до катаклизми, касаещи работата и имиджа на БФС…

– Несигурност в индивидуалните възможности и отборните такива…

– Бягане от отговорност – сериозен проблем, касаещ дефицита на индивидуални лидери и водеши фигури…

– Нарушени взаимовръзки, накратко – нарушен колектив…

За България – Унгария (1:3)
„За този двубой бяха подготвени видеоматериали за индивидуалния профил на всеки унгарски национал, както и за отборната им игра. Както е видно от статистиката, България имаше превъзходство в този двубой що се отнася до положения за гол, количество подавания, брой точни подавания и пр.

За съжаление странични фактори, както и невъзможността за използване на всички играчи заради контузии и заболявания, дадоха отражение върху крайния резултат.

Допълнително и някои спорни съдийски решения попречиха на България да отбележи повече голове. В крайна сметка футболът е игра на голове“.

България – Ейре (1:1)
„България успя да контролира действията на терена, но кадрови проблеми с контузии в хода на мача доведоха до изравнителния гол. Попадението бе резултат както от липса на концентрация, така и от липса на индивидуална класа“.

Уелс – България (1:0)
„Отборът се стараеше да покаже лице, да контролира топката в отделни моменти. България не успя да достигне до много ситуации за гол, но същото се отнася и за противника. Грешката в продължението се дължи на липса на ориентация и самочувствие в ключовите моменти. Положителлният извод е старанието“.

Финландия – България (2:0)
„Предвид психическото и физическото изразходване на основните играчи, бе дадена възможност за изява на останалите. В този мач бе нарушена комуникацията между състезателите и тактическото поведение не бе на необходимото ниво“.

България – Уелс (0:1)
„Необичайно сгъстеният ритъм от мачове, свързан и с пътувания зад граница, на който играчите от българското първенство не са свикнали, пролича в действията на терена. Двете последователни загуби дадоха отражение върху самочувствието им“.

България – Финландия (1:2)
„Изключително много кадрови проблеми и силен противник, играещ със самочувствие. Голям борй тактически грешки. Мач, разделен на две полувремена. Слабо първо, в което бяхме неориентирани и втора част, в която демонстрирахме определени качества“.

Ирландия – България (0:0)
„Отново проблем със заболели играчи. Двубой, в който се опитахме да спечелим трите точки, но в крайна сметка не успяхме. Участието ни в Лигата на нациите бе колебливо, като в шестте мача резултатите можеха да бъдат различни. Оценката би трябвало да е слаба“.

„Резултатите на националния тим със сигурност са незадоволителни, но за това съществуат огромен брой комплексни и очевидни фактори.

1. Психологическото напрежение и слабо състояние на отбора в началото на периода.
2. Множество контузии на основни състезатели.
3. Огромен брой заболели и невъзстановени от функционална и игрова гледна точка футболисти вследствие на коронавируса.
4. Нарушена програма вследствие на отлагането на Европейското първенство.
5. Нарушен игрови и тренировъчен ритъм.
6. Трудна интеграция на младите таланти предвид ангажиментите им към младежкия национален отбор.
7. Липса на индивидуално качество у състезателите, което може да бъде компенсирано единствено със силен колектив.

Реална оценка за възможностите на тима е невъзможна поради причинените от епидемичната обстановка и отсъствието на огромен брой играчи проблеми.

Единственият мач в периода, в който селектираният тим се доближаваше до желанията и идеите на треньора е този срещу Чехия (1:0).

Изводи и оценки:

Трябва да бъдем критични и взискателни към играчите, но трябва и правилно да оценяваме тяхната класа в сравнение с тази на противника.

Свидетели сме на резултатите от международните мачове на клубно ниво, където Лудогорец и ЦСКА губят в групите на Лига Европа, а Славия и Локомотив отпаднаха в квалификациите.

България не разполага с нито един играч, който играе във водещо първенство на Европа.

Играчите, които имат потенциални възможности за израстване и налагане в националния отбора са: Даниел Наумов, Иван Турицов, Виктор Попов, Валентин Антов, Петко Христов, Андреа Христов, Доминик Янков, Филип Кръстев, Илиан Илиев, Мартин Минчев, Лъчезар Котев, Калоян Кръстев, Светослав Ковачев“.

Коментари