Жесток скандал! Полицията пъхна зад решетките наш национал, оказа се, че бил арестуван „погрешка заради Facebook“

604

Ужасно неприятен инцидент е преживял футболистът на Калиакра (Каварна) Николай Илиев с родната полиция. Той е прекарал близо 24 часа в ареста във Варна, а обяснението, което получил накрая е, че е станала грешка с профила му във Facebook. Николай Илиев е част от националния отбор за аматьори на България и бе определен за най-добър защитник на Евро 2013 в Италия.
Всичко започнало на 14 май тази година. Около 19:30 часа вечерта на вратата му почукали двама полицаи, които му казали: „Тръгни сега доброволно, защото в противен случай утре ще дойдем да те отведем с белезници“.
Николай не е криминално проявен и досега не е задържан, но когато попитал защо го арестуват, отговорът бил само, че е обявен за национално издирване.
В патрулката на път за Трето районно във Варна футболистът отново опитал да разбере защо е задържан, но в замяна само получил жлъчната реплика: „Или си откраднал, или си убил някого, или си изнасилил“…
Николай е откаран в районното и там повече от четири часа също никой не му казва защо е арестуван, въпреки че по закон това е задължително. Следва безкрайно показване на снимки на непознати за него лица и разпит за откраднати гуми и джанти.
25-годишният защитник на Калиакра (Каварна), който следва „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред – Криминалистика “ в „Черноризец Храбър“, обяснил също, че за времето, за което го разпитват, е бил у дома си, но думите му останали във въздуха за служителите на Трето районно във Варна. Чак в 14:40 часа на другия ден – 15 май, Николай е пуснат да си ходи, като лаконично му казали, че е „станала грешка“.
Screenshot_4

В дните след случилото се младежът не се чувствал здравословно добре и преживял случката в голям стрес, поради което посещава медицинско заведение. В болницата установяват, че е с високо кръвно и има психически проблеми заради преживяното. Родителите и адвокатът му също се заемат незабавно да искат обяснение от полицията какво точно е станало и кой е виновен. Следва неколкократно прехвърляне на топката от прокуратурата на полицията. В крайна сметка обяснението, което се получава е: „грешка“, „объркан е профилът във Facebook“. Малка подробност е, че полицията няма право да кара свидетели да разпознават евентуални извършители чрез Facebook. Единствено и само на живо в управлението.
Оказало се, че някой е откраднал гумите с джантите и други предмети от автомобила на руски гражданин. Имало свидетел на кражбата, който е трябвало да разпознае извършителя. Проблемът бил, че очевидецът знаел само малкото име на апаша и решил да покаже Facebook профил. Погрешка обаче показал профила на Николай Илиев.
От полицията все пак признали, че недоразумението е установено едва на другия ден. Николай обаче е твърдо решен да осъди виновните лица и да си потърси правата в съда. Той има здравословни проблеми, стрес в семейството и тепърва ще се възстановява от преживяния шок.

Източник: БЛИЦ

Коментари