Победата с 2:1 над Кипър в мач от Група „С“ на Лига 3 от Лигата на нациите е четвърти пореден успех за българските национали през тази календарна година. Такава поредица в последните години е много рядко срещана за „лъвовете“ и затова заслужава внимание, посочва в коментар колегата Веселин Русинов от БЛИЦ. Още повече, че може да се приеме за истинско чудо след резултатите на националите през последните години.

Тимът на Петър Хубчев стартира годината със загуба – 0:1 от Босна и Херцеговина в Разград на 23 март. Три дни по-късно дойде успехът с 2:1 над Казахстан в унгарското селце Фелчут. През септември записахме победите с 2:1 над Словения и 1:0 над Норвегия в Лигата на нациите, а сега дойде и обратът срещу Кипър.
За да си припомним последната такава победна серия на българските национали, трябва да се върнем 10 години назад. В периода 17 ноември 2007 – 20 август 2008 година регистрираме пет поредни победи, които са част от серията от 10 мача без загуба (6 победи и 4 равенства). Тази поредица обаче не е в рамките на една календарна година.

За последно „лъвовете“ записват четири поредни победи в рамките на една и съща година преди повече от 20 години – от април до септември 1997 г. Тогава в квалификациите за Мондиал`98 записваме последователно успехи над Кипър, Люксембург, Израел и Русия, за да се класираме за последен път в историята на родния футбол на световно първенство. Това са един от последните мачове на Златните момчета, които през 1994 година завършиха на четвърто място на Мондиал`94 в САЩ.

Дали сегашната серия от четири поредни триумфа ще ни класира на голямо първенство, предстои да разберем. Все пак дори и да спечелим групата си в Лигата на нациите, след това ще ни трябват още две победи, за да станем участници на Евро 2020 през новия турнир на УЕФА.

Коментари