Ясен Петров доволен, след като Италия най-накрая успя да спечели мач в София

649
Италия

Българският национален отбор по футбол загуби с 0:2 от Италия втората си квалификационна среща от Група „C“ за Световното първенство в Катар.

Нашите очаквано отстъпиха на суперфаворита в групата, макар че подобриха нивото си спрямо загубата с 1:3 от Швейцария.

Хората на Ясен Петров опитаха да играят по-агресивно, да пресират съперника и да влизат по-здраво в единоборствата. Това свърши работа в защита най-вече през първото полувреме, но спорна дузпа даде аванс на италианците в неговия край. В края на мача те стигнаха и до второ попадение. Така Скуадрата за първи път спечели мач в България.

„Дадохме всичко от себе си срещу много силен отбор, сбихме се в този мач – каза треньорът на България Ясен Петров след двубоя. – Имаше спорни моменти, можеше и на нас да се усмихне щастието, имаше положение и ние да получим дузпа…
Видях мъже на терена и съм доволен от това. В лош момент получихме първия гол от дузпата, вместо при 0:0, прибираме се с гол пасив, неприятен момент. А планът беше при равенство, във втората част да ги дебнем, евентуално да ги излъжем при някоя ситуация.

Длъжни сме обаче да приемем решенията на съдията. Това е.

Тактически планът с Гълъбинов сработи, видяхте колко високи топки взе той на такива централни защитници.

Идеята беше Спас Делев да играе близо до него и да опита да се възползва от това, което той спечели в единоборствата. И донякъде се получи. Трябваше да опитаме накрая да рискуваме, но ходът с влизането на Наско Илиев не се получи както искахме.

Продължаваме да работим.

Изтърках се да повтарям, че на отбора му трябва време. Влезнахме в дълбокото с тези два мача за три дни, направихме всичко възможно. Ето, казвам ви го, искахме да бием Италия, но не успяхме. Имаше спорни моменти, но няма да ги коментирам, вие ги видяхте. Просто инкасирахме от дузпа в много деликатен момент, заслужавахме равен на полувремето.

През втората част опитахме да се върнем, но това е положението. Трябва да мислим с какви хора и с каква формация ще играем в Северна Ирландия. Вероятно ще има доста промени. Показахме характер, нямам време, но искам да стъпим върху това, върху желанието и агресията. За първи път почувствах отбора, но продължава да има несработеност, с времето това ще се изчисти. Момчетата видяха, че могат срещу такъв отбор, който струва малко под милиард евро.“

„Срещнахме отбор, който се защитава по чудесен начин – каза италианският селекционер Роберто Манчини. – Беше ни трудно, нямаше големи пространства преди първия гол. След това бе различно.

Естествено, че дузпата и попадението дойдоха във важен момент, в края на полувремето. Но да отбележим, че Италия никога не бе печелила в София и това е традиционно труден терен за нас. Затова и съм доволен.

Когато отборите играят срещу Италия, дават всичко от себе си, не съм изненадан, че и днес срещу българите беше много трудно.

В тази група ще трябва да спечелим и шестте оставащи мача, за да сме сигурни, че ще се класираме за световното първенство.

Не съществуват леки мачове, не си мислете, че тази победа е била лесна. Обаче нямаше момент, в който да съм притеснен в победата, през цялото време бях уверен, че ще достигнем до нея. Хареса ми отношението на отбора, трудно е срещу такъв затворен отбор. България правеше всичко възможно, за да не загуби, което направи мача труден.“

Коментари