Гонзо на колене пред Домусчиев, праща националния в Разград

7232
гонзо

Националният отбор по футбол най-вероятно ще играе повечето си домакински мачове на стадиона на „Лудогорец“ в Разград – „Хювефарма Арена“. Това обяви техническият директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов – Гонзо в интервю пред Gong.bg.

Той обясни, че това съоръжение е единственото в България, което в момента отговаря на изискванията на УЕФА и ФИФА. Дори националния стадион „Васил Левски“, където националите обикновено домакинстват, в последните години получава разрешение за провеждане на международни мачове след доста компромиси.

„Сериозно обмисляме тази възможност (б.ред. – за преместване на мачовете на националите в Разград). По темата се спекулира много, а фактите са съвсем прости. България няма достатъчно качествени стадиони, които да отговарят на изискваното от УЕФА ниво – такъв е стадионът в Разград, а за „Васил Левски“ са правени редица компромиси, само и само националният отбор да домакинства на него.

Тези компромиси обаче няма как да продължават вечно, тъй като УЕФА има много висок стандарт, а ние сме длъжни да отговорим на него. И на мен са ми задавали въпроса защо България не играе в Пловдив. Това няма как да стане, поне не и в настоящия момент, тъй като няма достатъчно добро съоръжение. Условията за всички – за играчи, за технически лица, за зрителите, са най-важният фактор за провеждането на даден мач, а такива у нас се намират единствено в Разград“, заяви Георги Иванов.

Той се оплака също, че БФС трябва да плаща огромен наем на ст. „Васил Левски“, за да може националният отбор да играе там. „В цялата система действително има много сбъркани неща, но в миналото сме играли и на „Герена“, и на „Армията“, и в Бургас, по-отдавна – и във Варна, в Пловдив. Всички знаете, че Испания и Италия например нямат национален стадион, дори Англия понякога се мести от „Уембли“, за да може възможно най-много хора да се радват на националния отбор.

Националният отбор е радост, а да го гледаш е привилегия – нещо което тук май позабравихме в последните години. В момента, в който България има достатъчно качествени стадиони, отборът ни ще играе навсякъде, за да няма привилигеровани, а всички да му се радват“, допълни техническият директор на БФС.

До края на 2022 г. националният ни тим има три домакински двубоя – и трите в турнира Лига на нациите. През юни България посреща Северна Македония (2.VI) и Грузия (5.VI), а другият мач е на 23 септември срещу Гибралтар.

Коментари