Преди минути. Хубчев разкри защо вика сина на шефа на БФС и обяви дали Божинов има шанс пак да играе за България

1100

Националният селекционер по футбол Петър Хубчев даде интервю за БЛИЦ. Както е известно, скоро на българския тим му предстоят две световни квалификации – на 31 август приемаме Швеция, а на 3 септември гостуваме на Холандия.

– Г-н Хубчев, повечето водещи клубове отново залагат на привличането на чужденци. Това пречи ли на вашата работа като национален селекционер?
– Няма човек на този пост, който да каже, че не му пречи. Няма! Аз обаче, когато бях от другата страна на барикадата и водих клубни отбори, също търсех и разчитах на чужденци. Когато искаш да гониш целите си, особено в най-силните тимове в България, няма как да не го правиш с чуждестранни футболисти. Така че ние в националния отбор трябва да се съобразяваме с обстоятелствата и да избираме най-доброто, което имаме сред българските играчи.
– Бяхте на Евро 2017 в Грузия. Задава ли се добра вълна от футболисти, които един ден да се озоват в мъжкия тим на България?
– Доволен съм, че отидохме на място да видим не само нашия отбор, но и състоянието на най-добрите европейски тимове в тази възрастова група. В нашите момчета има потенциал, който те трябва да развиват още и още. Но въпроса ви по-скоро трябва да го зададете на селекционера на Ангел Стойков. Аз говорих с него за плюсовете и минусите, които сме забелязали. Откровено казано, момчетата са талантливи, но са изостанали във физическо отношение. Но този проблем не може да бъде разрешен от Ангел, а от клубовете и по-специално от треньорите, където младите футболисти играят.
– Грешката на вратаря Георги Китанов в мача ЦСКА – Лудогорец и забиването му на пейката може ли да окаже влияние на избора ви за световните квалификации с Швеция и с Холандия?
– Няма да изпадам в конкретика и да ви отговоря на въпроса. Скоро ще обявя списъка на играчите от българското първенство и тогава ще разберете кои са повикани и кои не за предстоящите два мача.Добра новина за националния отбор! Вижте какво зарадва Хубчев преди важните квалификации с Швеция и ХоландияНационалният отбор на България по футбол просперира с две места в обявената ранглиста на ФИФА за мес…Aug 10 2017bgsport.net

– Следите ли младия талант Кун Теменужков, който бе в школата на Барселона, а наскоро премина в английския Лийдс?
– Аз ще се радвам най-много, когато такива играчи като него се утвърдят в първите отбори, а не в юношеските или вторите отбори на клубовете, където са. Ако в това момче наистина има огромен потенциал, защо не го разви в Барселона, където условията за прогрес са прекрасни?! За да останеш там, е нужно не само да имаш чисто футболни качества, но и характер, както и постоянство. По този начин само може да вървиш нагоре и да успяваш. Проблемът е, че се избързва с обявяването на такива момчета за таланти и им се начертава огромно бъдеще. Ако на 17 или 18 години отидеш в голям западноевропейски клуб, но на 22 или 23 си в тим от доста по-долно ниво, за какъв талант говорим?
– Имало ли е случай, откакто сте начело на националния отбор, някой да се опитвал да ви се бърка в работата и да ви съветва кого да викате или кого да оставите извън списъка?
– Какво ли не се говори, какво ли не се пише от разни анонимници. До този момент обаче, до тази минута, в която говорим, нито един президент, мениджър или футболен човек не ми се е обаждал да ме съветва кой да бъде взет в националния отбор. Нито един, уверявам ви! Тези, които ме познават, знаят много добре, че това няма да го допусна. Никога!
– Някои обаче ви обвиняват, че викате Николай Михайлов, защото е син на президента на БФС?
– Моля?! Добре – ще бъда конкретен с вас. Първо, Николай Михайлов е попадал в плановете и на предишните национални селекционери. Второ, когато го извиках за първи път, исках да видя качествата му и моментното му състояние. Доверих се и на треньора на вратарите Армен Амбарцумян. И аз, и той се убедихме, че Николай има силите и възможностите да се справи със сериозната задача, защото става въпрос за националния отбор на България. Дадохме му шанс срещу Холандия на 25 март при победата ни с 2:0 и всички видяхте, че се справи. Мога смело да заявя, че той притежава потенциал, който може да развие в голям клубен тим. Николай Михайлов има качества да бъде топ вратар на България. И моля ви, наистина се дразня, когато чуя, че е в националния, защото е син на Борислав Михайлов!
– „За” или „против” сте относно натурализирането на чужденци в националния?
– Практиката показва, че почти навсякъде в света има такива играчи. Но аз съм по-консервативен и много трудно ще се съглася на подобна възможност. Въпросният футболист трябва да ме убеди не на 100, а на хиляда процента, че е готов да играе за България. Или по-скоро – че може да играе за България. Трябва да е доста добър спортно-технически, за да привлече вниманието ми. Трябва да има и огромно желание и сърце, за да му се даде такъв шанс.Чужденец от ЦСКА става българин, може да играе за националния! На ход е ХубчевНападателят на ЦСКА – Фернандо Каранга може да стане национал на България, пише вестник „Тема  спорт…Jul 14 2017bgsport.net

– Валери Божинов заяви, че се завръща от Китай в Европа с основна цел един ден отново да облече екипа на България. Възможно ли е това да се случи?
– На въпроса ви ще отговаря кратко и ясно – никой не е отписан от националния. Аз и моят щаб обаче изпращаме повиквателни на тези футболисти, за които смятаме, че в момента са в нужната форма и могат  да помогнат на тима.
– Вашият коментар по темата „Бербатов”. Ако той си намери отбор, възможно ли е да имате разговор с него относно евентуалното му завръщане в националния?
– Вижте. Първо, Бербатов още преди 7 години обяви, че се оттегля от националния. Второ, той не е играл почти две години професионален футбол. Трето, на възраст е… Ако трябва да ви отговаря в рамките на шегата – засега Бербатов няма да бъде викан в националния.

Коментари