Пътят към Евро 2020 – или срещу Шотландия в Глазгоу, или срещу един от Израел или Унгария в София

1102
мач с Унгария

Квалификациите за Евро 2020 по футбол приключиха и България не е сред 20-те отбора, които се класираха. Но ще има шанс да е в допълнителното каре, което ще стигне до финалите през плейофите на Лигата на нациите напролет.

Ето какви са вариантите за националния ни отбор, за да се класира.

България е поставена като №1 в група от 4 състава според коефициентите, натрупани миналата есен в Лигата на нациите. Тази предварителна четворка изглежда така:

1. България
2. Израел
3. Унгария
4. Румъния.

Тя формира урната, от която ще се определи схемата.

Жребий в петък от 13 ч наше време ще определи само един от тези тимове, който ще иде в поток А. Останалите три отиват в поток С.

Вариант 1
Ако ние сме изтегленият тим за С, мястото ни е №4 там, като той ще изглежда така:
1. Шотландия
2. Норвегия
3. Сърбия
4. България.
Автоматично, това формира полуфинали Шотландия – България в Глазгоу и Норвегия – Сърбия на 26 март. На 31 март победителите ще играят финал, като мястото ще бъде определено с допълнителен жребий, отново в петък от 13 ч. Така вариант №1 е гостуване в Глазгоу на коравите шотландци.

Вариант 2
Не сме изтегленият тим за поток С и, заедно с още два от предварителната четворка, отиваме в поток А.
Там картината става:
1. Исландия
2. България
3. Израел или Унгария
4. Унгария или Румъния (според който от четирите е отишъл в поток С).
Нашето място е твърдо като позиция 2, защото сме с най-висок коефициент от предварителната четворка. Това ни гарантира домакинство на полуфинала срещу отбор на позиция 3, който може да бъде само Израел или Унгария. Румъния не може да е по-високо от 4 и в А, и в С – според жребия. Не можем да срещнем северната съседка на полуфинал при никакви обстоятелства.

Така на 26 март България или ще играе като гост на Шотландия в Глазгоу, или в София срещу един от Израел или Унгария. Това са вариантите за полуфиналите.

Финалът на 31 март, ако победим пет дни по-рано, ще е срещу Норвегия/Сърбия (ако сме минали през шотландците в поток С) или спечелилия битката между Исландия и Израел/Унгария/Румъния.

При добър жребий в петък, може да се окажем с два мача в София през март, ако отидем в поток А. Такъв сценарий гарантира, че сме домакини на полуфинала, а жребият ще е между София и Рейкявик за място на финала.

Коментари